14/6/14

"Γερμανοί στα όπλα!!!"

Η Γερμανία οφείλει να αναλάβει να διαδραματίζει έναν πιο ενεργό στρατιωτικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο, δήλωσε ο πρόεδρος της Γιοάχιμ Γκάουκ σε μια συνέντευξή του η οποία μεταδόθηκε σήμερα, καλώντας τη χώρα του να αφήσει πίσω την απροθυμία της να αναλάβει τέτοιου είδους δράση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Επτά δεκαετίες μετά το τέλος του Β΄ ΠΠ, το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας καθιστά το Βερολίνο ακόμη ιδιαίτερα διστακτικό όσον αφορά την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό, έστω κι αν πρόκειται για τις κατ' ευφημισμόν και επίφαση "ειρηνευτικές" αποστολές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
Η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη και τέταρτη μεγαλύτερη παγκοσμίως έχει επικριθεί από ορισμένους εκ των συμμάχων της, ιδίως από τις ΗΠΑ, διότι δεν αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο από στρατιωτική άποψη. Ο Γκάουκ επέμεινε ότι του έχουν γίνει επανειλημμένα τέτοιες εκκλήσεις κατά τη διάρκεια διαφόρων ταξιδιών του στο εξωτερικό.
«Αυτό είναι που θέλω κι εγώ επίσης για τη Γερμανία», δήλωσε ο Γκάουκ στη συνέντευξή του την οποία αναμεταδίδουν όλα τα γερμανικά μέσα ενημερώσης σήμερα, έπειτα από ένα ταξίδι του ομοσπονδιακού προέδρου της Γερμανίας στη Νορβηγία.
«Αισθάνομαι ότι η χώρα μας θα έπρεπε ίσως να εγκαταλείψει την απροθυμία που ήταν αρμόζουσα σε προηγούμενες δεκαετίες, να ταχθεί υπέρ ενός σθεναρότερου αισθήματος ευθύνης», είπε ο ίδιος.
Η θέση του προέδρου έχει κατά βάση διακοσμητικό χαρακτήρα στη Γερμανία, αλλά πολλές φορές θεωρείται πως φέρει ένα ιδιαίτερο ηθικό κύρος.
Πρώην πάστορας από την Ανατολική Γερμανία, την άλλοτε ΓΛΔ, ο Γκάουκ είχε προκαλέσει αντιδράσεις νωρίτερα φέτος, όταν είχε πει πως η χώρα του πρέπει να πάψει να μένει στο περιθώριο και να αναλαμβάνει δράση ταχύτερο, αποφασιστικότερα και ουσιαστικότερα σε διεθνείς κρίσεις.
«Μερικές φορές είναι απαραίτητο να πάρεις τα όπλα για να δώσεις μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή για την επιβίωση αθώων ανθρώπων», είπε ο Γκάουκ.
Ο Γκάουκ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το 2012, είπε πως το να αναλάβει η Χώρα του έναν πιο ισχυρό ρόλο δεν σημαίνει να γίνει κυρίαρχη.
«Δεν εννοώ τη διαγωγή που είχε επιδείξει η Γερμανία σε περασμένους αιώνες ή την δεκαετία του πολέμου: την συμπεριφορά (που διεκδικούσε την εγκαθίδρυση) γερμανικής κυριαρχίας. Εννοώ το αντίθετο», είπε ο πρόεδρος της Γερμανίας.
Διευκρίνισε ότι έχει κατά νου «το "ναι" στην ενεργή συμμετοχή στη διευθέτηση συρράξεων σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, μαζί με εκείνους που συνεργάζονται μαζί μας στην ΕΕ και στο NATO».

Δεν υπάρχουν σχόλια: