6/6/14

Εσείς το πιστεύεται: η Κυβέρνηση παρακολουθεί τα κινητά μας τηλέφωνα!

Σεισμό αναμένεται να προκαλέσει η παραδοχή της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Vodafone ότι κρατικές υπηρεσίες στις χώρες που δραστηριοποιείται δίχως καν να ζητήσουν την άδειά της, υποκλέπτουν και καταγράφουν τις συνομιλίες πολιτών από κινητά τηλέφωνα. Μάλιστα η εταιρεία σε έκθεσή της τονίζει πως οι κρατικές υπηρεσίες είχαν εγκαταστήσει στο δίκτυό της - όπως και στα δίκτυα άλλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων- συστήματα άμεσης πρόσβασης. Ενδεικτικό είναι πως επισήμως έχουν υποβληθεί 8.602 αιτήματα για πρόσβαση σε στοιχεία τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων πελατών της Vodafone, για το έτος 2013.

8.602 εντάλματα από τις ελληνικές αρχές για πρόσβαση στο περιεχόμενο τηλεφωνικών συνομιλιών ή και σε μετα-δεδομένα όπως αριθμούς τηλεφώνων, διευθύνσεων, εντοπισμό τοποθεσίας κ.ά. έχει δεχθεί η Vodafone, όπως αποκαλύπτει η εταίρεία σε μία έκθεση 40.000 σελίδων αναφορικά με την πολιτική της στο θέμα των παρακολουθήσεων, στην οποία περιλαμβάνονται στοιχεία για τον αριθμό των αιτημάτων που έχει δεχθεί από κυβερνήσεις διαφόρων χωρών για παραχώρηση στοιχείων. Η εν λόγω έκθεση είναι η πιο συνολική μέχρι σήμερα επισκόπηση του πώς οι κυβερνήσεις παρακολουθούν τις συνομιλίες και τις κινήσεις των πολιτών τους, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Η Vodafone αναφέρει στην έκθεση αυτή πως δεν μπορεί να δώσει μια πλήρη εικόνα όλων των αιτημάτων που δέχεται, επειδή σε ορισμένες χώρες είναι παράνομο να αποκαλύψει αυτή την πληροφορία. "Σ' ένα μικρό αριθμό χωρών, ο νόμος υπαγορεύει ότι συγκεκριμένες υπηρεσίες και αρχές μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στο δίκτυο ενός παρόχου υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, παρακάμπτοντας οποιαδήποτε μορφή επιχειρησιακού ελέγχου εκ μέρους του παρόχου επί της νομιμότητας των υποκλοπών", αναφέρει η εταιρεία. Η Vodafone δεν κατονόμασε τις χώρες όπου αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά καλεί τις κυβερνήσεις να τροποποιήσουν τη νομοθεσία ώστε οι υποκλοπές να μπορούν να γίνονται μόνο με νόμιμη αιτιολογία.
Από τα στοιχεία της Vodafone προκύπτει ότι η Μάλτα είναι μία από τις χώρες με τις περισσότερες παρακολουθήσεις στην Ευρώπη, καθώς με πληθυσμό μόλις 420.000 ανθρώπων, μόνο το 2013 η Vodafone δέχθηκε 3.773 αιτήματα για μετα-δεδομένα.
Στην Ιταλία, λόγω και της ύπαρξης της Μαφίας, η Vodafone δέχθηκε 606.000 αιτήματα για μετα-δεδομένα, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην οποία έχει δίκτυο, ενώ η ισπανική κυβέρνηση επέτρεψε στη Vodafone να αποκαλύψει ότι έχει λάβει πάνω από 24.000 αιτήματα για παρακολούθηση περιεχομένου τηλεφωνικών κλήσεων.
Σημειώνεται ότι η Vodafone είναι η πρώτη εταιρεία που προχωρά σε αντίστοιχη έκθεση σε παγκόσμιο επίπεδο, στον απόηχο του σκανδάλου με τις παρακολουθήσεις της NSA που αποκάλυψε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ενώ νωρίτερα στοιχεία για παρακολουθήσεις είχαν δώσει στη δημοσιότητα η Deutsche Telekom (Γερμανία), οι Verizon και AT&T (Ηνωμένες Πολιτείες), καθώς και η Telstra (Αυστραλία), αλλά μόνο σε εγχώριο επίπεδο. Οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν προκάλεσαν διεθνή αναταραχή, καθώς φάνηκε πως στα προγράμματα παρακολουθήσεων που εφάρμοζαν αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες, περιλαμβάνονταν τηλέφωνα και ηλεκτρονικές επικοινωνίες απλών πολιτών. Πρόσφατα η κύρια υπηρεσία αντικατασκοπίας στη Γερμανία, η περιβόητη BND, παραδέχτηκε πως υποκλέπτει και ελέγχει εκατομμύρια ηλεκτρονικά μηνύματα ετησίως. Η ΒΝD είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο των μηνυμάτων που εκπέμπονται προς και από τη Γερμανία, στο πλαίσιο της αποστολής της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Η γερμανική υπηρεσία αντικατασκοπίας παραδέχτηκε πως χρησιμοποιεί λογισμικό που φιλτράρει ηλεκτρονικά μηνύματα και ορισμένες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, αλιεύοντας λέξεις - κλειδιά που αναφέρονται συχνά σε υποθέσεις τρομοκρατίας, λαθρεμπορίου όπλων και εμπορίας ανθρώπων. «Οι όροι που ερευνώνται αποτελούν ένα κριτήριο επιλογής για τον εντοπισμό ορισμένων τύπων απειλών. Μόνον μία περιορισμένη μερίδα διεθνών τηλεπικοινωνιακών μηνυμάτων υπόκεινται σε έρευνα από την BND», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνκελας Μέρκελ. Το 2010 έγιναν 38 εκατ. υποκλοπές, είπε ο ίδιος. Πρόσθεσε ότι το 2011 περιορίστηκε η συγκεκριμένη πρακτική, καθώς «βελτιώθηκε η διαδικασία αυτόματης επιλογής». Η επίσημη έκθεση πάντως που δημοσίευσε η κοινοβουλευτική επιτροπή για τις μυστικές υπηρεσίες αναφέρει πως το 2011 υπεκλάπησαν 2,9 εκατ. μηνύματα, αλλά μόλις 290 εξ αυτών περιείχαν «υλικό σημαντικό για την αντικατασκοπία».
Η Vodafone επικαλούμενη αποτελέσματα της έκθεσης "Γνωστοποίησης" (Disclosure Report), ανέφερε πως σε αρκετά από τα 29 κράτη στα οποία δραστηριοποιείται κρατικές υπηρεσίες, πολλές φορές δίχως καν να ζητήσουν την άδειά της, υποκλέπτουν και καταγράφουν τις συνομιλίες πολιτών από κινητά τηλέφωνα, έχοντας εγκαταστήσει στο δίκτυό της συστήματα άμεσης πρόσβασης.
Στην Ελλάδα, όπως σημειώνει ο Guardian, έχουν υποβληθεί 8.602 αιτήματα για πρόσβαση σε στοιχεία τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων πελατών της εταιρείας, για το έτος 2013.
Στην Αλβανία, την Αίγυπτο, την Ουγγαρία, την Ινδία, τη Μάλτα, το Κατάρ, τη Ρουμανία, τη Νότια Αφρική και την Τουρκία είναι παράνομο να αποκαλύψει οποιεσδήποτε πληροφορίες που σχετίζονται με την υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ή την υποκλοπή του περιεχομένου των τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων, υποστηρίζει η Vodafone στην έκθεσή της.
Σε άλλες έξι από τις 29 χώρες που δραστηριοποιείται η εταιρία, η παρακολούθηση και καταγραφή των συνομιλιών των πολιτών είναι νόμιμη. Παρόλα αυτά, η Vodafone δεν κατονομάζει αυτές τις έξι χώρες για την ασφάλεια του προσωπικού της εταιρείας.
Η ερευνητική ομάδα που συνέταξε την έκθεση υποστηρίζει πως οι πολίτες -πελάτες της Vodafone- έχουν από το διεθνές δίκαιο δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής τους ζωής.
Ωστόσο η εταιρεία πρέπει να συμμορφώνεται με τους νόμους κάθε χώρας στην οποία δραστηριοποιείται και πολλές φορές υποχρεώνεται να αποκαλύπτει πληροφορίες για τους πελάτες της σε υπηρεσίες ασφαλείας και σε άλλες κρατικές υπηρεσίες, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που της ζητείται να περιορίσει την πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες.
"Σε έναν μικρό αριθμό χωρών, ο νόμος υπαγορεύει ότι συγκεκριμένες υπηρεσίες και αρχές μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στο δίκτυο ενός παρόχου υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, παρακάμπτοντας οποιαδήποτε μορφή επιχειρησιακού ελέγχου εκ μέρους του παρόχου επί της νομιμότητας των υποκλοπών", αναφέρει η εταιρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: