5/5/14

Υγρός τάφος ξανά το Αιγαίο!

Σε μεγάλη τραγωδία εξελίσσεται το ναυάγιο σκάφους ανοιχτά της Σάμου, με τουλάχιστον  22 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους και αρκετούς ακόμη να αγνοούνται. Αν τελικά επιβεβαιωθεί η μαρτυρία των διασωθέντων ότι στο σκάφος επέβαιναν 65 μετανάστες, τότε εκφράζονται φόβοι για πολύ περισσότερα θύματα.
Μετά από τη ρυμούλκηση και την ανέλκυση του ιστιοφόρου που ανετράπη εντοπίστηκαν εγκλωβισμένοι μέσα στο σκάφος οι σοροί 14 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά και μία έγκυος. 
Σκηνές φρίκης από την τραγωδία περιέγραψαν οι διασώστες: Γυναίκες και παιδιά βρέθηκαν κλειδωμένα σε καμπινές. Μια έγκυος βρέθηκε αγκαλιά με το παιδί της. Ένα μικρό κορίτσι διακομίστηκε στην Αθήνα, καθώς παρουσίασε συμπτώματα υποθερμίας και οι γιατροί στη Σάμο έκριναν ότι είναι απαραίτητη η διακομιδή του σε νοσοκομείο της Αθήνας. Στο νοσοκομείο της Σάμου νοσηλεύονται τρεις άνδρες με υποθερμία, ενώ οι υπόλοιποι διασωθέντες φιλοξενούνται στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας του νησιού. 
Το ιστιοφόρο σκάφος αναποδογύρισε τις πρώτες πρωινές ώρες, 4,5 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Αγίου Κωνσταντίνου στη Σάμο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες ήταν ένα σύγχρονο γιοτ, ενώ ακολουθούσε και ένα μικρό κότερο. Οι μετανάστες ήταν από την Σομαλία και την Ερυθραία. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ως αιτία του ναυαγίου την πιθανή μετατόπιση βάρους με αποτέλεσμα το 12μετρο σκάφος να πάρει κλίση και να εισρεύσουν σε αυτό νερά. Στην περιοχή έσπευσαν άμεσα δυο πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, το κρουαζιερόπλοιο "ΑΔΑΜΟΡΑ", σκάφος της Frontex -το πλήρωμα του οποίου ειδοποίησε για το συμβάν γύρω στις 04:00 το πρωί- τρία αλιευτικά σκάφη, ενώ επιχειρούν ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα και ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού. Το σκάφος ρυμουλκήθηκε και έφτασε στη μία το μεσημέρι στο λιμάνι Μαλαγαρίου της Σάμου, ανελκύθηκε από ειδικό γερανό στη στεριά και στη συνέχεια άνδρες του λιμεναρχείου και του συλλόγου αυτοδυτών Σάμου ανέσυραν 18 πτώματα από το αμπάρι του σκάφους. Οι έρευνες συνεχίζονται για τους υπόλοιπους αγνοούμενους.
Δείτε το χρονολόγιο με τις τραγωδίες που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια: 
Και μετά διαβάστε και την έκθεση-κόλαφος της Διεθνούς Αμνηστίας: 
Πλέον κανείς δεν μπορεί να προφασίζεται άγνοια για το τι γίνεται στα σύνορα της χώρας μας: 
η σιωπή είναι συνενοχή! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: