9/4/14

Άκυροι οι πανηγυρισμοί για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές!

Süddeutsche Zeitung: Γιατί η επιστροφή στις αγορές δεν ισοδυναμεί με επιστροφή στην ομαλότητα!
«Μετά από τρία χρόνια, στα οποία υλοποίησε πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα ελπίζει ότι οι κεφαλαιαγορές είναι διατεθειμένες να διαθέσουν στο κράτος μακροπρόθεσμα δάνεια», επισημαίνει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, προσθέτοντας ότι τα επιτόκια για ελληνικά ομόλογα δεκαετούς διάρκειας έπεσαν από το 8 στο 6%. 
«Δεν συνιστά επιστροφή στην ομαλότητα» η επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές, εκτιμά στην Süddeutsche Zeitung η αναλύτρια Κέρστιν Γκάμελιν, εξηγώντας ότι «ομαλή είναι μια κατάσταση όταν μια χώρα που θέλει να λάβει δάνεια μπορεί να επιλέξει τον καλύτερο δανειστή…»
«Φερέγγυος οφείλει να είναι ο πιστωτής, να προσφέρει χαμηλό επιτόκιο και τους καλύτερους όρους αποπληρωμής του δανείου. Με γνώμονα αυτά τα κριτήρια, υπάρχει για την πληττόμενη από την κρίση Ελλάδα μόνον ένας πιστωτής: το ταμείο διάσωσης του ευρώ», τονίζει η Κέρστιν Γκάμελιν, απαριθμώντας τα πλεονεκτήματα του μηχανισμού στήριξης.
«Όλα αυτά θα τελειώσουν όταν δανεισθεί η Ελλάδα από τις αγορές, όπου η κατανόηση και η αλληλεγγύη θεωρούνται άγνωστα νομίσματα», υπενθυμίζει η γερμανίδα αναλύτρια, αποδίδοντας σε «ιδιαίτερες συνθήκες» και όχι σε ομαλότητα τον δανεισμό με επιτόκιο γύρω στο 5%.
Και αυτές οι συνθήκες είναι, σύμφωνα με την Κέρστιν Γκάμελιν το γεγονός ότι «οι δανειστές της ευρωζώνης προτιμούν να μην χορηγήσουν πλέον άλλα δάνεια στην Ελλάδα με super ευνοϊκούς όρους». Στόχος τους είναι «να αποδειχθεί ότι ήταν ορθή η πολιτική διάσωσης που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα».
Θα πρέπει «να πείσουν για αυτό τους φορολογουμένους στις χώρες τους, κυρίως στη Γερμανία», υποστηρίζει η Γκάμελιν, παραπέμποντας ταυτόχρονα στα συμφέροντα της ελληνικής πλευράς. 
«Ο συντηρητικός Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει ενόψει των εκλογών να διασώσει τον κυβερνητικό του συνασπισμό, ο οποίος κυβερνά με πλειοψηφία δύο εδρών. Η επιδίωξή του είναι συμβατή με το πνεύμα των δανειστών», επισημαίνει η αναλύτρια, διευκρινίζοντας ότι εάν η συγκυβέρνηση υποστεί ήττα στις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές, τότε θα είναι σχεδόν αδύνατο να αποτραπούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. 
Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει ο κίνδυνος ακυβερνησίας, η οποία «θα βύθιζε την Ελλάδα εκ νέου σε κρίση και θα έθετε σε κίνδυνο την ευρωζώνη».
«Στα τέσσερα χρόνια της ελληνικής κρίσης διατυπώθηκαν διάφορα αισιόδοξα σενάρια. Κανένα από αυτά δεν επαληθεύτηκε», τονίζει η Κέρστιν Γκάμελιν, και καταλήγει: «Αυτό το χάσμα ανάμεσα στις υποσχέσεις και την πραγματικότητα το έχουν καταλάβει οι πολίτες. Έτσι, από τους Ευρωπαίους πολιτικούς χρειάζεται τώρα μία ελάχιστη δόση ειλικρίνειας. Με ειλικρίνεια να εξηγήσουν ότι τα πράγματα στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά ομαλά είναι, και ότι πιθανότατα η χώρα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια για μεγαλύτερο διάστημα. Η συνάντηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είναι μία καλή ευκαιρία»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: