8/4/14

Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής διάσωσης.


Το "ελληνικό σχέδιο διάσωσης" μπορεί δήθεν να αποδίδει καρπούς, και η Ελληνική Κυβέρνηση να παρουσιάζει τα καλύτερα οικονομικά δεδομένα μετά από επτά συνεχή χρόνια ύφεσης, αλλά το κοινωνικό κόστος ήταν τεράστιο με το ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι σε επίπεδο απόλυτης φτώχειας και την οικονομία να έχει συρρικνωθεί κατά 25% από το 2008 - και το ελληνικό χρέος εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο.
Άνευ προηγουμένου οικονομικό πείραμα στο εργαστήριο «διάσωσης της ευρωζώνης» εξακολουθεί να είναι η Ελλάδα, παρά τα βελτιούμενα στατιστικά στοιχεία και τη νεόκοπη αισιοδοξία, υποστηρίζει σε άρθρο-ανασκόπηση το BBC, κάνοντας λόγο για βαθιά ανισότητα, στρατιές ανέργων και μια ολόκληρη γενιά νεόπτωχων Ελλήνων.
«Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ από το 2008, έχουμε βρεθεί σε επτά συνεχή χρόνια ύφεσης. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στην σύγχρονη Ιστορία. Ακόμη και στη Μεγάλη Ύφεση του 1929, η αμερικανική οικονομία ήταν σε ύφεση για τρία μόνο χρόνια». Με αυτά τα λόγια του έλληνα υπουργού επί των Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Δημήτρη Κούρκουλα, το BBC ξεκινά μία ανασκόπηση των τεσσάρων ετών, από την είσοδο της Ελλάδας στο Μνημόνιο. Και συντάκτης του BBC, Gavin Hewitt, συνεχίζει:
Αυτό δεν έπρεπε να συμβεί. Βάσει της Συνθήκης που ίδρυσε την Ευρωζώνη, οι χώρες προστατεύονται από το να επωμίζονται το χρέος άλλων. Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2010, η Ελλάδα δεν μπορούσε πλέον να αυτοχρηματοδοτηθεί και η επιβίωση της Ευρωζώνης βρέθηκε σε κίνδυνο. Έτσι οι κανόνες αγνοήθηκαν.
Με την πάροδο του χρόνου, η Ελλάδα έλαβε δύο δάνεια, ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όλα αυτά είχαν ένα αντίτιμο, αυτό της σκληρής λιτότητας. Χρειάστηκε να μειωθούν οι μισθοί, οι συντάξεις, ο δημόσιος τομέας και να αυξηθούν οι φόροι, προκειμένου η χώρα να κάνει την οικονομία της ανταγωνιστική, μέσα στην νομισματική ένωση.
Οι μισθοί μειώθηκαν κατά 30% περίπου. Των δασκάλων μειώθηκαν κατά 40%. Ενώ οι μισθοί έπεφταν, η οικονομία επιβραδύνθηκε. Πολλοί Έλληνες αντιστάθηκαν, βλέποντας το πρόγραμμα αυτό ως μία επίθεση στην ζωή τους, μέσω μίας πολιτικής «made in Berlin» και εφαρμοσμένης από τις Βρυξέλλες. 
Σε μία ημέρα διαδηλώσεων η ΕΛ.ΑΣ. έριξε πάνω από 2.000 δακρυγόνα.
Και έτσι ερχόμαστε σε αυτή την εβδομάδα.
Για την Τετάρτη έχει προκηρυχθεί γενική απεργία – ορισμένοι εκτιμούν ότι είναι η 36η από το 2010. Την Παρασκευή φτάνει στην Αθήνα η καγκελάριος Μέρκελ.
Την προηγούμενη φορά που η γερμανίδα καγκελάριος επισκέφθηκε την ελληνική πρωτεύουσα 4.000 αστυνομικοί επιστρατεύτηκαν για να την προστατεύσουν από τους διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους θέλησαν να ασκήσουν κριτική στην κ. Μέρκελ, φορώντας ναζιστική στολή. 
Αυτή τη φορά, μας είπαν, θα είναι διαφορετικά.
Έχει επικρατήσει η κούραση και η παραίτηση και η ελληνική οικονομία έχει πλέον «χειροκροτητές». Η ανταγωνιστικότητα έχει ενισχυθεί και το έλλειμμα έχει μειωθεί. Υπάρχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα, μετά την πληρωμή των δόσεων. Οι αγορές ευνοούν τις ελληνικές τράπεζες και ανάπτυξη 0,6% ίσως φανεί μέσα στη χρονιά. 
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλά για ένα μεγάλο βήμα που έγινε στην κατεύθυνση μίας «νέας Ελλάδας». Σίγουρα μιλά με επιχειρήματα, αλλά όλα αυτά έχουν επέλθει μέσω βαθιάς ανισότητας και φτώχειας.
Έτσι, ενώ οι ευρωπαίοι ηγέτες μιλούν για την κρίση σαν να έχει περάσει, μια σειρά αναφορών λένε μία διαφορετική ιστορία. Πρόσφατη έρευνα της Caritas, δείχνει ότι ο κοινωνικός ιστός βρίσκεται οριακό σημείο.
Ο αξιωματούχος της Caritas, Artur Benedyktowicz, αναφέρει στο BBC: «Αυτό που βλέπουμε είναι να μεγαλώνει η ανισότητα και να εμφανίζεται μία τάξη νεόπτωχων».
Άλλη έρευνα δείχνει πως 44% των Ελλήνων έχουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχεια, ένα τέταρτο του πληθυσμού βρίσκονται στα πρόθυρα της φτώχειας, η ανεργία παραμένει πεισματικά κοντά στο 28% και λιγότεροι Έλληνες σήμερα βρίσκονται σε εργασία, από ό,τι συνέβαινε τα τελευταία 33 χρόνια.
Την περασμένη εβδομάδα η ελληνική Βουλή, ενέκρινε νέα μέτρα λιτότητας – μεταξύ αυτών την απόλυση 11.000 δημοσίων υπαλλήλων – σε αντάλλαγμα για την νέα δόση.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι «είναι ο βασικός εκτελεστής ενός συμβολαίου θανάτου των Ελλήνων».
Σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν θα ανακοινωθούν νέες περικοπές.
Και παρόλα αυτά, αξίζει να δει κανείς την αναλογία χρέους – ΑΕΠ. Βρίσκεται στο μη βιώσιμο επίπεδο του 175%. Ο στόχος είναι το δημόσιο χρέος να φτάσει στο 124% το 2020.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θεωρεί πως η Ελλάδα ίσως χρειαστεί ένα τρίτο δάνειο και μία αναδιάρθρωση χρέους, θα έχει κόστος. Η Αθήνα ελπίζει πως μπορεί να διαπραγματευτεί αναδιάρθρωση με το «όπλο» του μικρότερου ελλείμματος.
Το ελληνικό πείραμα – για να σωθεί το κοινό νόμισμα – δεν έχει προηγούμενο στην σύγχρονη Ιστορία. Τα νούμερα που δείχνουν βελτίωση δεν πρέπει να αγνοούνται αλλά ούτε οι νέοι φτωχοί, μία χαμένη γενιά, οι χιλιάδες Έλληνες που έχουν φύγει για την Αυστραλία και τον Καναδά. Αυτοί επίσης είναι μέρος της ελληνικής ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: