25/3/14

Όταν "πρασινίζουν" οι έρημοι...

Γνωρίσαμε τη γερμανική εταιρεία Ferrostaal ως κατασκευάστρια υποβρυχίων που γέρνουν και από τις μίζες που χορήγησε στον Άκη Τσοχατζόπουλο και σε διάφορους παρατρεχάμενους απατεώνες που αποκόμισαν πολλά εκατομμύρια Ευρώ στην “πλάτη” του έλληνα φορολογούμενου. Πρόσφατα μάθαμε ότι η εν λόγω εταιρεία δραστηριοποιείται στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όχι στη χώρα μας (θεός φυλάξοι, εδώ έχουμε την Siemens...), αλλά στη μακρινή Μογγολία.
Η Μογγολία πρόκειται να συνδέσει ένα αιολικό πάρκο ισχύος 52 Μεγαβάτ, το μεγαλύτερο στη χώρα έως σήμερα, στα τέλη του 2015. Η Ferrostaal Industrial Projects ανακοίνωσε την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου ύψους 120 εκατ. Ευρώ στο αιολικό πάρκο Sainshand, στην έρημο ΓκόμπιΗ Ferrostaal συνεργάζεται με την τοπική εταιρεία Sainshand Windpark LLC, για την εγκατάσταση του πάρκου. Όπως ισχυρίζεται, η αγορά πλειοψηφικού πακέτου σκοπό έχει να διασυνδέσει τον τοπικό εγκαταστάτη με διεθνείς επενδυτές. Οι δύο εταιρείες έχουν ήδη εξασφαλίσει ένα συμβόλαιο πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο μαζί με τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας του αιολικού πάρκου.
Εκτός του Sainshand, η Μογγολία φιλοξενεί από το 2012 το αιολικό πάρκο Salkhit ισχύος 50 Μεγαβάτ που χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (Ποιός άλλος θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα αιολικό πάρκο στην μέση της ερήμου άραγε;) και το οποίο συνδέθηκε με το δίκτυο τον Ιούνιο του 2013.
Η Μογγολία έχει δεσμευτεί να καλύψει ποσοστό 20-25% των ενεργειακών της αναγκών από ΑΠΕ ως το 2020. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Ανανεώσιμης Ενέργειας της Μογγολίας, η χώρα μπορεί να παράξει έως 2,55 τρισεκατομμύρια Μεγαβατώρες αιολικής ενέργειας ετησίως. Σε κάθε περίπτωση, οι Μογγόλοι πρέπει να προσέχουν με ποιους συνεργάζονται. Η Ferrostaal έχει εμπλακεί σε απάτες με πωλήσεις υποβρυχίων και στην Πορτογαλία.  Όσο για την έρημο Γκόμπι, πλέον θα έχει γίνει πράσινη!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: