15/3/14

Οι ναζιστές επεδράμουν στην Ευρώπη...

Δύο άνθρωποι, ένας φιλορώσος ακτιβιστής και ένας διερχόμενος, σκοτώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, από πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ριζοσπαστών εθνικιστών και φιλορώσων ακτιβιστών, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι φιλορώσοι επιχείρησαν να μπουν σε ενα κτίριο όπου βρισκόταν μια ομάδα ανδρών για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι το βράδυ της Παρασκευής πυροβολούσαν εναντίον διαδηλωτών, πρόσθεσε η πηγή αυτή. Οι άνδρες που βρίσκονταν εντός του κτιρίου άνοιξαν πυρ, αλλά η πηγή δεν διευκρίνισε εάν οι φιλορώσοι απάντησαν στα πυρά.
Μεταξύ των πέντε τραυματιών είναι και ένας αστυνομικός, η κατάσταση του οποίου κρίνεται σοβαρή.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, οι φιλορώσοι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Σβόμποντα, στο κέντρο της πόλης, δέχτηκαν πυρά από ένα αυτοκίνητο. Ορισμένοι από αυτούς ακολούθησαν το όχημα και ανέφεραν ότι οι επιβάτες του μπήκαν σε ένα κτίριο όπου στεγάζονται μεταξύ άλλων και τα γραφεία μιας δεξιάς ριζοσπαστικής οργάνωσης που αποκαλείται "Πατριώτες της Ουκρανίας". Όταν οι φιλορώσοι διαδηλωτές προσπάθησαν να μπουν δια τη βίας στο κτίριο, αυτοί που βρίσκονταν μέσα άνοιξαν πυρ. Οι δυνάμεις ασφαλείας έφτασαν πολύ γρήγορα στο σημείο και ακολούθησε πολύωρη πολιορκία του κτιρίου κατά τη διάρκεια της οποίας οι ένοπλοι -περίπου 30 άνδρες- έπιασαν τρεις ομήρους: δύο φύλακες άλλων γραφείων που ήταν στο κτίριο και έναν αστυνομικό ο οποίος μπήκε μέσα για να διαπραγματευτεί μαζί τους. Τελικά οι ένοπλοι απελευθέρωσαν τους ομήρους, παρέδωσαν τα όπλα τους και βγήκαν έξω, όπου συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς.

Στο μεταξύ το ναζιστικό μικρόβιο ταξιδεύει πέρα από την Ουκρανία, μετέδωσε το γερμανικό Πρακτορείο ειδήσεων DPA το απόγευμα της Παρασκευής. Αναφερόταν στην παρέλαση την οποία θα κάνουν την Κυριακή στη Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας, άνδρες οι οποίοι στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου είχαν ενταχθεί στα Ες-Ες και πολέμησαν μαζί με τις δυνάμεις του Χίτλερ.
Στην παρέλαση, η οποία αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει 5.000 Λετονούς πρώην στρατιώτες των Ες-Ες και χιλιάδες νεοφασίστες και η οποία γίνεται την ημέρα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, θα λάβει μέρος και ο υπουργός Περιβάλλοντος Ειναρς Γκιλίνσκις, αγνοώντας την ...απαγόρευση της πρωθυπουργού Λαϊμντότα Στραουγιούμα.
Η απάντηση του υπουργού, ο οποίος είναι από τους ηγέτες της εθνικιστικής «Εθνικής Συμμαχίας», ήταν ωμή και προκλητική: «Ενα έθνος που δεν σέβεται και δεν τιμά τους ήρωες του δεν έχει μέλλον», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι οι «πατριώτες» που πολέμησαν με τους χιτλερικούς πολεμούσαν «τη Σοβιετική Ένωση και τους μπολσεβίκους».
Εκτακτα μέτρα ασφαλείας παίρνει η κυβέρνηση επειδή πιστεύει ότι θα αντιδράσουν στη «ναζιστική επίδειξη δύναμης» οι ρωσόφωνοι Λετονοί οι οποίοι αποτελούν το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: