2/6/13

«Παλίρροια των Πολιτών»!!!

Μαζικές διαδηλώσεις κατά της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη:
«Όλοι ενωμένοι ενάντια στην τρόικα»!
Με κεντρικό σύνθημα «Όλοι ενωμένοι ενάντια στην τρόικα» πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο σε πολλές πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας κινητοποίησης κατά της κρίσης και της λιτότητας. Μαζικές ήταν οι διαδηλώσεις σε Μαδρίτη, Λισαβόνα και Φρανκφούρτη.
Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους το Σάββατο σε όλες της πόλεις της Ιβηρικής Χερσονήσου- στην Ισπανία και την Πορτογαλία, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα λιτότητας. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας κινητοποίησης κατά της κρίσης. 
Στην Ισπανία, επίκεντρο ήταν η Μαδρίτη. Η κινητοποίηση των Ισπανών οργανώθηκε από την «Παλίρροια των Πολιτών», η οποία καταγγέλλει «τη μεγάλη αποτυχία της πολιτικής της λιτότητας, τις εξώσεις, τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις» που επιβάλλουν στη χώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε», φώναζαν οι διαδηλωτές που, μέσα σε ενθουσιώδη ατμόσφαιρα, έκαναν πορεία μέχρι τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ισπανική πρωτεύουσα.
Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους στη Λισαβόνας και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Πορτογαλίας, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα τα δύο τελευταία χρόνια. Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Φτάνει», «Έξω η Τρόικα» και «Να παραιτηθεί η κυβέρνηση», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο που στεγάζει την αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Λισαβόνα, σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης. 
Οι πορτογάλοι διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του κινήματος «Que se lixe a troika» και πολλών οργανώσεων πολιτών, τραγούδησαν επίσης το Grandola Vila Morena, τον ύμνο της Επανάστασης των Γαριφάλων που ανέτρεψε τη δικτατορία του Σαλαζάρ το 1974. 
Πορεία διαμαρτυρίας κατά των πολιτικών λιτότητας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με αφορμή και τη συμπλήρωση 15 ετών από την ίδρυσή της, πραγματοποίησαν χιλιάδες πολίτες στην Φρανκφούρτη, όμως η αστυνομία τους εμπόδισε να προσεγγίσουν το κτίριο. 
Αρκετοί διαδηλωτές και αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συμπλοκές, κατά την δεύτερη ημέρα των διαδηλώσεων που διοργανώνει η αντικαπιταλιστική οργάνωση "Blockupy" στην οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας.
Σε πλήρη αντίθεση με την μαζικότητα των διαδηλώσεων σε όλη την Ευρώπη και την μαχητικότητα των διαδηλωτών στο οικονομικό κέντρο της Ευρώπης, στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Φραγκφούρτη, υποτονικές στα όρια του "γραφικού" ήταν οι διαδηλώσεις στην Ελλάδα, μια χώρα που μαστίζεται όσο καμία άλλη από τις συνέπειες της πολιτικής της Τρόικας. Και την ώρα που οι Ισπανοί και Πορτογάλοι διαδηλωτές στην κυριολεξία έδειχναν τα ...οπίσθιά τους στην Τρόικα, το σίγουρο είναι πως τα οπίσθια των Ελλήνων η Τρόικα όχι μόνο τα έχει δει καλά αλλά και τα έχει ...χουφτώσει γερά! Και ίσως γι αυτό ένα από τα συνθήματα που δειλά-δειλά ακούστηκε για πρώτη φορά από λίγες δεκάδες διαδηλωτές στην Φραγκφούρτη ήταν το "Να μην καταντήσουμε ...Έλληνες"! Και να είστε σίγουροι πως το σύνθημα αυτό θα κατακλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση το επόμενο χρονικό διάστημα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: