7/6/13

«Λάθος η έκθεση του ΔΝΤ για Ελλάδα, η ΕΕ τα έκανε ακόμη χειρότερα»

Μεγαλύτερες ευθύνες από αυτές που καταλογίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η περιβόητη πλέον έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την οποία αποκάλυψε η εφημερίδα Wall Street Journal, για το πρόγραμμα "διάσωσης" της Ελλάδας, καταλογίζει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ταμείου, Σάιμον Τζόνσον, σε ανάλυσή του για το διεθνές οικονομικό πρακτορείο Bloomberg. Η κριτική του κ. Τζόνσον στο άρθρο του με τίτλο «Η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα κάνει λάθος. Η ΕΕ τα έκανε ακόμη χειρότερα» εστιάζεται στο τραπεζιτικό σύστημα της Ευρωζώνης, το οποίο απειλεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντιλαμβάνεται πλήρως ποια είναι η πραγματική αδυναμία της ευρωζώνης, που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση: είναι αυτή που αφορά το τραπεζικό της σύστημα, αλλά το ΔΝΤ δεν μπορεί να μιλήσει ανοιχτά, αναφέρει σε εκτενές άρθρο του στο διεθνές πρακτορείο Bloombergμε αφορμή την έκθεση του Ταμείου για το πρώτο ελληνικό μνημόνιο, ο Simon Johnson, που διετέλεσε επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ την περίοδο 2007-2008. Όπως εξηγεί ο καθηγητής του MIT στο άρθρο του με τίτλο «Η έκθεση του ΔΝΤ για Ελλάδα έκανε λάθος. Η Ε.Ε. τα έκανε ακόμη χειρότερα», οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν πολύ χαμηλή κεφαλαιοποίηση, λειτουργούν με πολύ μικρό κεφάλαιο με αποτέλεσμα να έχουν περιορισμένη δυνατότητα απορρόφησης των ζημιών με κίνδυνο την μετάδοση του προβλήματος σε ολόκληρο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 
Όπως διαπιστώνει ο κ. Johnson, οι Ευρωπαίοι ζουν με τον φόβο να μην έρθουν αντιμέτωποι με τη δική τους Lehman Brothers, την ώρα που μια σχετικά μετριοπαθής υποχώρηση στις αξίες των κρατικών ομολόγων πυροδοτεί τον πανικό στις αγορές δημιουργώντας έναν νέο γύρο κατάρρευσης στην πραγματική οικονομία
Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με τον πρώην κορυφαίο αξιωματούχο του ΔΝΤ και νυν καθηγητή του ΜΙΤ, που όταν τέθηκε για πρώτη φορά θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η χρηματοπιστωτική elite της ευρωζώνης συσπειρώθηκε για να εναντιωθεί στην ιδέα. Ειδικότερα, Γερμανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι ήταν σε αυτούς που ανησυχούσαν περισσότερο για το τι θα συνέβαινε από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, ακόμα και αν αυτή ήταν ελεγχόμενη.
«Είναι η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση που πρέπει να θεωρούνται υπεύθυνες για την ένταση της ύφεσης στην Ελλάδα - και τον υπερβολικό βαθμό ταλαιπωρίας που επιβλήθηκε στους ευάλωτους πολίτες σε όλη την περιφέρεια της Ευρωζώνης. Πολλά είναι τα λόγια για αλληλεγγύη, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αποφάσεις για τη μακροοικονομική πολιτική καθοδηγήθηκαν από μία μη σοφή προσέγγιση όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα» τονίζει ο Johnson.
Ακόμα και οι χειρότερες αμερικανικές μεγάλες τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες. 
«Η Deutsche Bank, BNP Paribas και Credit Agricole λειτουργούν με μετοχικό κεφάλαιο από 50 έως και 100 δις. δολάρια, την ώρα που οι ισολογισμοί τους ξεπερνάνε συνήθως τα 2,5 τρις. δολάρια. Σε αυτές τις τράπεζες δεν έχει γίνει σωστή διαχείριση κινδύνου, ενώ και οι εποπτικές αρχές δεν έχουν λειτουργήσει σωστά», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Johnson. 
Επίσης, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι τόσο στο συγκεκριμένο report του για την Ελλάδα όσο και σε άλλες ανακοινώσεις του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αποκαλύπτει όλη την αλήθεια λόγω την μεγάλης εκπροσώπησής ευρωπαϊκών χωρών στο διοικητικό του συμβούλιο. Παραπέμπει μάλιστα στην αλλαγή της σκυτάλης του Ταμείου και την ανάληψη του «τιμονιού» από την πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Christine Lagarde, το 2011 όταν η καριέρα του D. S. Kahn έληξε ...άδοξα
Καταλήγει λέγοντας πως οι ισχυροί Ευρωπαίοι είναι αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα, καθώς αρνούνται να παραδεχτούν την αδυναμία του τραπεζικού τους συστήματος. Και αυτό βέβαια είναι κάτι που οι Γάλλοι και Γερμανοί πολιτικοί δεν θέλουν με τίποτα να αντιληφθούν οι ψηφοφόροι τους, σημειώνει ο πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: