1/5/13

Μεγάλη νίκη στην Σκωτία κατά της επέλασης των ανεμογεννητριών!


Η Σκωτία μαζί με την Γερμανία ήταν μέχρι τώρα οι "πρωτοπόρες" στην "πράσινη ανάπτυξη" στην Ευρώπη. Η πολιτική της Σκωτσέζικης Κυβέρνησης στον τομέα των αιολικών πάρκων είχε εγείρει μεγάλη αντιπαράθεση όχι μόνο με τις τοπικές κοινωνίες αλλά και με περιβαλλοντικές οργανώσεις. Πολλοί ήταν αυτοί που κατηγορούσαν την Κυβέρνηση ότι με την συνεχή αδειοδότηση αιολικών πάρκων κινδύνευαν όχι μόνο φυσικοί βιότοποι μοναδικής οικολογικής σημασίας, αλλά αλλοιωνόταν και η αισθητική αξία και η πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά όλης της χώρας. Κάτω από την πίεση των γενικευμένων αντιδράσεων η κυβέρνηση της Σκωτίας, αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει την τακτική της και να παρουσιάσει ένα νέο χωροταξικό σχέδιο για να προστατεύσει μια σειρά από περιοχές της χώρας από την καταστροφική επέλαση των ανεμογεννητριών. Σε ολόκληρες περιοχές της χώρας που αποτελούσε το πρότυπο για την "πράσινη ανάπτυξη",   απαγορεύεται πλέον η εγκατάσταση αιολικών πάρκωνΣυνολικά, στο 31% των εδαφών της Σκωτίας  θα απαγορεύεται πλήρως η εγκατάσταση ανεμογεννητριών. 
Το Εθνικό Πλαίσιο Σχεδιασμού της Κυβέρνησης της Σκωτίας θα ωθήσει τα αιολικά πάρκα πιο μακριά από ποτέ κι από τα αστικά κέντρα. Το σχέδιο προτείνει τη διεύρυνση της απόστασης εγκατάστασης αιολικών πάρκων από τις πόλεις, τις κωμοπόλεις και τα χωριά από τα 1,24 στα 1,55 μίλια, σε μια προσπάθεια να προστατέψει την αρχιτεκτονική κληρονομιά και την αισθητική του δομημένου τοπίου της χώρας.
Το πιο σημαντικό όμως είναι πως για πρώτη φορά, ο σχεδιασμός της εγκατάστασης αιολικών πάρκων θα απαγορεύεται στην άγρια ​​γη, σύμφωνα με τις  οριοθετήσεις που καταρτίζονται από την Scottish Natural Heritage (SNH).
Δεκάδες περιοχές με τον χαρακτηρισμό της "άγριας γης", συνολικού ύψους περίπου 3,7 εκατομμυρίων στρεμμάτων, σε όλη την χώρα, θα προστατεύονται πλέον από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Ο υπουργός Σχεδιασμού Derek Mackay επισήμανε παρουσιάζοντας το Κυβερνητικό Σχέδιο, πως αυτό θα βάλει τάξη στα σχέδια εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε ολόκληρη τη χώρα για τα επόμενα 30 χρόνια. Δήλωσε χαρακτηριστικά: "Παρέχοντας έναν σαφές σχεδιασμό, οι προτάσεις θα χρησιμοποιηθούν για να κατευθύνουν τη μελλοντική ανάπτυξη των αιολικών πάρκων, κι από την μια θα βοηθήσουν τη Σκωτία να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της για την ανανεώσιμη ενέργεια αλλά και κυρίως από την άλλη μεριά θα αυξήσει την προστασία των πιο περιβαλλοντικά σημαντικών περιοχών της χώρας μας."
Ο Ορειβάτης, συγγραφέας και ακτιβιστής Cameron McNeish δήλωσε ικανοποιημένος από το ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει τις απόψεις της σε μεγάλο βαθμό και να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις του Συμβουλίου Ορειβασίας της Σκωτίας για μια εθνική πολιτική σχεδιασμού στην χωροθέτηση των αιολικών πάρκων.
Ο McNeish επισήμανε μάλιστα: "Απ 'όσο γνωρίζω καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν έχει θέσει μέχρις στιγμής μια ολοκληρωτική απαγόρευση των ανεμογεννητριών σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας που να θεωρούνται εθνικής σημασίας από την άποψη της ποιότητας του τοπίου. Ευτυχώς η κυβέρνηση της Σκωτίας θα είναι η πρώτη που θα το κάνει."
Η περιβαλλοντική οργάνωση "John Muir Trust" χαιρέτισε το γεγονός της αναγνώρισης της άγριας ​​γης ως τον πιο σημαντικό παράγοντα που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην χωροθέτηση των αιολικών πάρκωνΟ διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής οργάνωσης της Σκωτίας, δρ. Stuart Brooks δήλωσε ότι καθώς υπήρχαν μια σειρά από σχέδια για αιολικά πάρκα στην καρδιά μερικών από τις πιο βασικές περιοχές άγριας  γης της χώρας, η απόφαση της Κυβέρνησης είναι σωτήρια για την άγρια φύση και το περιβάλλον της Σκωτίας.
Εκ μέρους της "Royal Society for the Protection of Birds" ο δρ. Stuart Housden επικρότησε θερμά τις προτάσεις. Είπε: "Η κακή χωροθέτηση των ανεμογεννητριών ήταν μια τεράστια απειλή για την άγρια ​​ζωή! Και έτσι δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε θερμά και με ανακούφιση την προστασία που παρέχεται πλέον στις σημαντικότερες περιοχές για την άγρια ζωή."
Σε πλήρη αντιδιαστολή κινήθηκαν οι αντιδράσεις όπως ήταν αναμενόμενο, από πλευράς του λόμπι της αιολικής ενέργειας. Ο Jenny Hogan, διευθυντής της πολιτικής ανάπυξης για την "Scottish Renewables", προειδοποίησε πως με τις εξαιρέσεις που θέτει ο νέος Χωροταξικός Σχεδιασμός, σε μεγάλες περιοχές της χώρας απαγορεύεται πλέον να εγκαθίστανται αιολικά πάρκα, πράγμα που θα μπορούσε να επιβραδύνει ενδεχομένως την πρόοδο στην επίτευξη των πράσινων ενεργειακών στόχων της κυβέρνησης της Σκωτίας. Δήλωσε μάλιστα: "Η Σκωτία είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα όμορφα τοπία της αλλά και τη δυναμική βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η κυβέρνηση της Σκοτίας πρέπει να εξισορροπήσει τις δύο αυτές προτεραιότητες. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι η κλιματική αλλαγή παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για το φυσικό μας περιβάλλον και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ένα από τα βασικά εργαλεία για τη μείωση των επιβλαβών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου."
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος όμως του απάντησε άμεσα: "Πάντα ήταν στόχος μας η προστασία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Για αυτό και η Σκωτία είναι από τις πρώτες χώρες στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί. Θέλουμε όμως να σώσουμε τον πλανήτη και μαζί του να σώσουμε και το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας!  Η κυβερνητική πολιτική σχεδιασμού για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει ως στόχο να προστατεύσει τα τοπία μας από την στρεβλή, επιβλαβή και κακώς εννοούμενη πράσινη ανάπτυξηΈχουμε διευκρινίσει και έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές, πως η κυβέρνηση της Σκωτίας δεν επιθυμεί να δει να εγκαθίστανται αιολικά πάρκα στα πιο ιδιαίτερα τοπία που χαρακτηρίζουν την Σκωτία. Αν τα χάσουμε αυτά θα έχουμε χάσει την Σκωτία!"

Δεν υπάρχουν σχόλια: