19/5/13

Πόσα παίρνει ο άνεμος;


Οι εταιρείες αιολικής ενέργειας πληρώνονται με εκατομμύρια για την ηλεκτρική ενέργεια που οι  καταναλωτές δεν χρειάζονται μέσα από ένα πολύπλοκο σύστημα που είναι γνωστό ως "πληρωμές περιορισμού".
Τα χρήματα αυτά καταβάλλονται στις επιχειρήσεις αιολικής ενέργειας όταν ανεμογεννήτριές τους περιστρέφονται μεν, αλλά η ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν είναι πλεονασματική για τις απαιτήσεις της αγοράς: όταν η προσφορά ξεπερνά τη ζήτηση ενέργειας τότε οι στρόβιλοι των αιολικών πάρκων απενεργοποιούνται, ώστε να σταματήσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό την αποκατάσταση της ισορροπίας του ενεργειακού συστήματος. Στις περιπτώσεις αυτές οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα αιολικά πάρκα αποζημιώνονται με εκατομμύρια για να κλείσουν τις τουρμπίνες τους.
Οι πληρωμές αυτές, που χαρακτηρίστηκαν "παντελώς τρελές" ακόμη και από βουλευτές του Κυβερνώντος Κόμματος της Χώρα, έχουν εξοργίσει πρωτίστως τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν μια επιπλέον χρέωση 100 £ στους λογαριασμούς τους δήθεν για την προώθηση της πράσινης ενέργειας.
Ο διαχειριστής του Εθνικού Δικτύου Ενέργειας, η National Grid, κάνει τις πληρωμές αυτές, όταν η αιολική ενέργεια είναι πλεονασματική βάση των απαιτήσεων της κατανάλωσης ή ακόμη κι όταν το δίκτυο δεν μπορεί να απορροφήσει την ενέργεια των ανεμογεννητριών, λόγω συμφόρησης του συστήματος.
"Αυτό δείχνει πόσο εντελώς τρελή είναι η πολιτική που έχουμε ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια επιδοτώντας τα αιολικά πάρκα. Πρόκειται για ένα προκλητικά άχρηστο πέταμα χρημάτων" υποστήριξε ο Βουλευτής Chris Heaton-Harris, σε σχετική του ερώτηση στο Κοινοβούλιο.
Οι εν λόγω πληρωμές έχουν γίνει για περίπου 185 γιγαβατώρες (GWh) αχρησιμοποίητης και χαμένης ηλεκτρικής ενέργειας, ικανής να καλύψει μόλις 56.000 σπίτια με ηλεκτρική ενέργεια.
Ο διευθυντής ενεργειακού σχεδιασμού Dr. John Constable, δήλωσε σχετικά: "Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Η OFGEM, ο ρυθμιστής του ενεργειακού συστήματος, πρέπει να παρέμβει άμεσα για την προστασία του καταναλωτή και να θέσει ένα τέλος σε αυτό που τελικά αποκαλύπτεται πως είναι καθαρά αδικαιολόγητα υψηλές χρεώσεις της αιολικής ενέργειας."
Ο Matthew Sinclair, της Συμμαχίας των Φορολογουμένων Πολιτών, σχολίασε με την σειρά του: "Είναι εξωφρενικό. Τα χρήματα των φορολογούμενων στην πραγματικότητα χρησιμοποιούνται για να πληρώνουν τα αιολικά πάρκα να μην παράγουν την ενέργεια."
Η OFGEM απάντησε σε αυτές τις κατηγορίες: "Αν οι πληρωμές αυτές καταργηθούν, η National Grid- ο διαχειριστής του ενεργειακού συστήματος- θα πρέπει να κατασκευάσει ένα γιγαντιαίο δίκτυο με τεράστια χωρητικότητα για να απορροφήσει την αιολική ενέργεια. Το κόστος αυτό θα προστεθεί και πάλι στους λογαριασμούς των πελατών. Εξάλλου δεν υπάρχει η τεχνολογική δυνατότητα να υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο σε διάστημα δεκαετιών. Συνεπώς εφόσον θέλουμε την αιολική ενέργεια, είναι φτηνότερο να την επιδοτούμε ακόμη και για να μην παράγει!"
Πηγή: εφημερίδα "Daily Express".
Για το ίδιο θέμα διαβάστε: 
Ασύλληπτες ΑΠΕτεωνιές!
Είναι σίγουρο και επιβεβαιωμένο: μας ψεκάζουν!


Δεν υπάρχουν σχόλια: