9/5/13

Είναι σίγουρο και επιβεβαιωμένο: μας ψεκάζουν!


Λίγες μέρες νωρίτερα αναρωτιόμασταν αν ...μας ψεκάζουν: ο ΛΑΓΗΕ είχε μόλις δημοσιοποίησει τα τελευταία στοιχεία για το έλλειμμα του ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ σύμφωνα με τα οποία αυτό είχε διαμορφωθεί στα 317 εκατ. ευρώ και με πρόβλεψη να φτάσει το Δεκέμβριο του 2014 το 1,471 δισ. ευρώ.
Και πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις... ο ίδιος ο ΛΑΓΗΕ, στέλνει τον λογαριασμό αυτό σε εμάς!
Ο ΛΑΓΗΕ εκτιμά ότι αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα το έλλειμμα που φέρνουν οι ΑΠΕ, θα συνεχίσει να διογκώνεται, λόγω της εισόδου και νέων σταθμών ΑΠΕ στο σύστημα και κυρίως αιολικών καθώς για τα φωτοβολταϊκά, ήδη έχουν ληφθεί μία σειρά από περιοριστικά μέτρα. 
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΛΑΓΗΕ αν δεν ληφθούν μέτρα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ στη χώρα από 4.252 ΜW τον Απρίλιο θα φθάσει στα 4.737 MW στο τέλος του χρόνου, στα 5.215 ΜW στο τέλος του 2014 και στα 5,325 ΜW τον Μάρτιο του 2015 με το σωρευτικό έλλειμμα να εκτινάσσεται στα 722,07 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013, στα 1,471 δισ. ευρώ το 2014 και στα 1,633 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2015. Και αυτές οι προβλέψεις αφορούν εκτιμήσεις με βάση τις σημερινές συνθήκες: αν τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθετήσει τις "προτάσεις" της Γερμανίας για μια νέα δεσμευτική συμφωνία για την μείωση των εκπομπών ρύπων αερίων του θερμοκηπίου τότε το έλλειμμα δεν θα υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί το που θα φτάσει! 
Στην αύξηση του ελλείμματος τον Μάρτιο συνέβαλε, μεταξύ άλλων, η ιδιαίτερα χαμηλή Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ, η τιμή στη χονδρική αγορά) λόγω της αυξημένης υποχρεωτικής λειτουργίας των υδροηλεκτρικών σταθμών. Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα της ΔΕΗ, λόγω της υπερπλήρωσής τους μπήκαν για λόγους ασφαλείας υποχρεωτικά σε λειτουργία με αποτέλεσμα- και σε συνδυασμό με την χαμηλή ζήτηση ενέργειας λόγω της οικονομικής κρίσης- η ΟΤΣ να πέσει πολύ. 
Ο λογαριασμός ΑΠΕ καλύπτει τη διαφορά ανάμεσα στην ΟΤΣ και την εγγυημένη τιμή που πληρώνει ο ΛΑΓΗΕ στους διάφορους παραγωγούς "πράσινης" ενέργειας. 'Ετσι όσο χαμηλότερη είναι η Οριακή Τιμή τόσο αυξάνει το έλλειμμα. 
Πρέπει να σημειώσουμε ακόμη ότι με την κατάρρευση στην αγορά δικαιωμάτων ρύπων του Θερμοκηπίου, από την μια η ΟΤΣ πέφτει πάρα πολύ λόγω της μείωσης του κόστους λειτουργίας των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ, και από την άλλη η Κυβέρνηση δεν έχει τα ανάλογα έσοδα που προϋπολόγιζε πως θα είχε με την πώληση δικαιωμάτων Άνθρακα- χρήματα με τα οποία υπολόγιζε πως θα καλύψει ένα μέρος του ελλείμματος των ΑΠΕ. Στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του δανείου, που ψηφίστηκε στις 28 Απριλίου, περιλαμβάνεται διάταξη που αναμορφώνει τον τρόπο που επηρεάζει η Οριακή Τιμή τον ειδικό λογαριασμό: σημειώνουμε μάλιστα πως το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας έχει δεσμευτεί στην τρόικα για εξάλειψη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ στο τέλος του 2014. Πως όμως θα μπορέσει να γίνει αυτό;
Κατ΄ αρχάς εάν υποθέσουμε ότι βρίσκει η κυβέρνηση έναν τρόπο και καταφέρνει να παγώσει το σημερινό έλλειμμα των 317 εκατ. ευρώ (δηλαδή αν πλέον δεν δοθεί καμία άδεια για ΑΠΕ), τότε για να υπάρξει μηδενισμός στο τέλος του 2014 πρέπει το ΕΤΜΕΑΡ από 9,32 ευρώ η μεγαβατώρα να πάει στα 13,2 ευρώ η μεγαβατώρα (αύξηση 41,63%)!!!
Επειδή όμως είναι απίθανο η Κυβέρνηση να μην δώσει άλλες άδειες για ΑΠΕ- και να έρθει έτσι σε σύγκρουση με την Γερμανία- η απαιτούμενη αύξηση στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ πραγματικά ξεφεύγει από κάθε πρόβλεψη: εφόσον το έλλειμμα φτάσει όπως προβλέπεται στο 1,471 δισ. ευρώ τότε θα απαιτηθεί μεσοσταθμική αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ από την 1η Ιουλίου του 2013 από τα 9,13 ευρώ στα 27,3 ευρώ η μεγαβατώρα δηλαδή απαιτείται τριπλασιασμός του σημερινού τέλους.
Θυμίζουμε ότι το τέλος ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) μέχρι μόλις πριν λίγα χρόνια βρισκόταν στα 3 ευρώ η μεγαβατώρα.
Τώρα αν αναρωτιέστε γιατί ανεχόμαστε να πληρώνουμε εμείς για τις ανεμογεννήτριες που τοποθετούνται στα βουνά μας, και έτσι να θησαυρίζουν οι Μεγαλοεργολάβοι της Μαύρης Ανάπτυξης και της Πράσινης Απάτης, η απάντηση είναι τελικά μία: μας ψεκάζουν! Και μάλλον μας ψεκάζουν με ...αέρια του Θερμοκηπίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: