10/5/13

Επιστράτευση των καθηγητών!

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να επιστρατεύσει τους καθηγητές.
Ο υπουργός παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ για κήρυξη απεργίας την 1η ημέρα των πανελλαδικών (στις 17 Μαϊου) και της πρότασης για κήρυξη πενθήμερης απεργίας από τις 20 έως τις 24 του μηνός. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν θέλει να χάσει χρόνο και προχωρά στην έκδοση των φύλλων πορείας, προτού παρθούν οι οριστικές αποφάσεις από την πλευρά των καθηγητών, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό νομικά. Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά πως η παράδοση των φύλλων επιστράτευσης σε όλους τους εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη!
Στη, σε στρατιωτικού τύπου, δήλωσή του- ανάλογη και σε αρμονία με το περιεχόμενό της- μετά το πέρας της συνάντησής του με τον κ.Σαμαρά ο κ. Αρβανιτόπουλος, ανέφερε:
«Το δικαίωμα των νέων να διαγωνιστούν στην πρώτη πιο κρίσιμη εξέταση της ζωής τους, σε ένα περιβάλλον ομαλότητας και ηρεμίας είναι ιερό. Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ για απεργία εν μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων δημιουργεί έντονη αναταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, αδικαιολόγητη αναστάτωση σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και θέτει σε ομηρία μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση, την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν τη γαλήνη και την ηρεμία γονιών και μαθητών. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με τον κόπο και την αγωνία των νέων ανθρώπων».
Βέβαια ούτε ο κ. Σαμαράς, ούτε ο κ. Αρβανιτόπουλος έδειξαν παρόμοιες ευαισθησίες για την ανεργία που μαστίζει τους νέους της Χώρας μας, και οδηγεί πολλούς από αυτούς να αναζητήσουν μια καλύτερη μοίρα στο εξωτερικό. Αντίθετα οι ..."ευαισθησίες τους" εξαντλούνται κάθε φορά που ακούνε για απεργίες δασκάλων και καθηγητών και καταλήψεις μαθητών. Έτσι και τώρα στην κυριολεξία ...σκύλιασαν ακούγοντας την απόφαση της ΟΛΜΕ για απεργία τις ημέρες των πανελλαδικών εξετάσεων!

Σύμφωνα με την απόφαση η οποία ελήφθη με ψήφους 9 έναντι 2, οι καθηγητές θα απεργήσουν στις 17 Μαϊου, πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων. Επίσης αποφασίστηκε πως η πρόταση προς τις τοπικές Ενώσεις των εκπαιδευτικών θα περιλαμβάνει εισήγηση και για 5ήμερη απεργία από τις 20 ως τις 24 Μαϊου.
Την εισήγηση ψήφισαν όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις (και αυτές της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ) εκτός του ΠΑΜΕ. Σημειώνουμε μάλιστα πως ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, επέκρινε δριμύτατα τα συνδικαλιστικά στελέχη του κόμματός του στους καθηγητές, δείχνοντας ουσιαστικά την πρόθεση της κομματικής ηγεσίας της ΝΔ να διαγράψει όλη την ΔΑΚΕ στην ΟΛΜΕ, λόγω της στάσης που κράτησαν υπέρ της απεργίας. «Η Φιλελεύθερη Ιδεολογία σημαίνει να υπηρετείς το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία και όχι να την εκβιάζεις», δήλωσε κ. Κεφαλογιάννης, κάνοντας λόγο για «πρακτικές και παρωχημένες νοοτροπίες τύπου ΣΥΡΙΖΑ» από στελέχη της ΔΑΚΕ, τα οποία, όπως είπε, «δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία». «Οι αποφάσεις της ΟΛΜΕ βρίσκουν απέναντι την κοινωνία, δεν ταιριάζουν σε εκπαιδευτικούς και σίγουρα βρίσκουν αντίθετη την πλειονότητά τους. Αποτελούν αντιγραφή χρεοκοπημένων συνδικαλιστικών πρακτικών, που αγνοούν τον αγώνα και την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους», τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης. Στο ίδιο μήκος κύμματος κυμάνθηκε και η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ: «Η αδιανόητη απόφαση της ΟΛΜΕ να προκηρύξει απεργία την περίοδο διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων θίγει ευθέως τους μαθητές στην πιο κρίσιμη στιγμή της πορείας τους», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει επίσης ότι «η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας καταδικάζει τις πρακτικές αυτές που δεν είναι δυνατόν να γίνουν ανεκτές από την συντεταγμένη πολιτεία». Τέλος, η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζει πως «σε κάθε περίπτωση οι εξετάσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν». Και η ΔΗΜΑΡ ζηλεύοντας προφανώς τα δύο συγκυβερνώντα της κόμματα έτρεξε και αυτή με σχετική της ανακοίνωση να ...εγκαλέσει τους καθηγητές για αδιαλλαξία! «Η πρόταση της ηγεσίας της ΟΛΜΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις τις ημέρες των πανελλαδικών εξετάσεων είναι μία επιλογή που πλήττει κατάφορα τους μαθητές και τις οικογένειές τους» αναφέρει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της. «Η διεκδίκηση αιτημάτων ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με ακραίες και εκβιαστικές ενέργειες που βάζουν την κοινωνία απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα και δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης». «Αυτές τις κρίσιμες ώρες, καλούμε την ηγεσία της ΟΛΜΕ να επανεξετάσει τη στάση της και να μην προβεί σε ενέργειες που προσβάλλουν την ίδια την κοινή λογική», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.
Σε δηλώσεις του από τα γραφεία της ΟΛΜΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νίκος Παπαχρήστος, σημείωσε«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ κηρρύσει 24ωρη απεργία την 1η μέρα των πανελαλδικών εξετάσεων και προτείνει στις γενικές συνελεύσεις πενθήμερη απεργία από τις 20 έως τις 24 του Μαϊου, διαμαρτυρόμενοι για τη μετακίνηση 4.000 και την απόλυση 10.000 συναδέλφων μας».
Ο κ. Παπαχρήστος συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε ότι έως και την τελευταία στιγμή το Υπουργείο Παιιδείας έχει την ευχέρεια να αποσύρει το προεδρικό Διάταγμα για τις μεταθέσεις. Την απόφαση για την απεργία την πυροδότησε ουσιαστικά το υπ. Παιδείας. Τόσο γιατί κατάθεσε το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πλαίσιο όσο και για την αδιαλλαξία του». Αναφερόμενος επίσης στο ενδεχόμενο επιστράτευσης, ο κ. Παπαχρήστος σημείωσε: «Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει και στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών θα έχει σπάσει κάθε ρεκόρ πολιτικής επιστράτευσης». Και στην τελευταία του παρατήρηση ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ έχει απόλυτο δίκιο: από την πτώση της χούντας και μετά, καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε τόσες επιστρατεύσεις! Το μόνο που θα της απομένει σε λίγο καιρό θα είναι να κηρύξει και  επίσημα ...στρατιωτικό νόμο!  

Δεν υπάρχουν σχόλια: