24/4/13

Οι μπούργκες του Εμίρη του Κατάρ.


Με φερετζέδες, μπούρκες ή τσαντόρ ήθελαν να σκεπάσουν δύο γυμνά αρχαιοελληνικά αγάλματα οι οργανωτές της έκθεσης «Ολυμπιακοί Αγώνες: Παρελθόν – Παρόν», η οποία παρουσιάζεται στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλημάτων της Ντόχα του Εμιράτου του Κατάρ. 
Στην έκθεση, η οποία λειτουργεί από τις 28 Μαρτίου, εκτίθενται περίπου 600 αρχαία έργα, τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονται από τη χώρα μας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και δύο γυμνά μαρμάρινα αγάλματα, ο Κούρος του Πτώου και ο νεαρός αθλητής από την Ελευσίνα. Οι ακάλυπτοι φαλλοί των αγαλμάτων, όμως, θεωρήθηκαν ...προσβολή για τα αυστηρά ήθη της χώρας, καθώς την έκθεση θα την επισκέπτονταν και γυναίκες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι οργανωτές να απαιτήσουν να καλυφθούν οι ...επίμαχες περιοχές.
Η τεράστια ιστορική και πολιτισμική αξία των αγαλμάτων, δεν φάνηκε να συγκινεί τους οργανωτές, οι οποίοι είχαν την ιδέα να φορέσουν στα γεννητικά όργανα των αγαλμάτων...τσαντόρ!!! Η πρότασή τους απορρίφθηκε αμέσως λόγω γελοιότητας, όμως  η δεύτερη ..λύση που τελικά εφαρμόστηκε ήταν αντίστοιχα προσβλητική για τα αρχαία έργα και την αξία τους: οι αρχές του Κατάρ έκρυψαν τα αγάλματα πίσω από ένα παραβάν...
Μπροστά σε αυτό το τραγελαφικό αλλά και προσβλητικό γεγονός οι Ελληνικές αρχές ζήτησαν να αποσυρθούν αμέσως τα εκθέματα και να επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα.
Το παράξενο είναι ότι οι οργανωτές της έκθεσης στο Κατάρ είχαν δει την έκθεση στο Βερολίνο, η οποία λειτουργούσε από τον περασμένο Αύγουστο στο Μουσείο Μάρτιν Γκρόπιους Μπάου με τον τίτλο «Ολυμπία: Μύθος, λατρεία, αγώνες», και δεν εξέφρασαν την παραμικρή ένσταση για τα γυμνά αγάλματα, προκειμένου να εξαιρεθούν από τη δική τους μουσειολογική και μουσειογραφική πρόταση και να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους, εν προκειμένω στην Ελλάδα, αντί να ταξιδέψουν άσκοπα να συσκευαστούν και να βγουν από τα κουτιά τους, δηλαδή να περάσουν μια δοκιμασία που δεν είναι αμελητέα για τόσο σημαντικά έργα τέχνης.
Από μια βαθιά συντηρητική κοινωνία, όπως αυτή του Εμιράτου του Κατάρ, δεν πρέπει κανείς να εκπλήσσεται με  τέτοιες αντιδράσεις: οι μόνοι που ίσως και να εκπλάγηκαν είναι όσοι περιμένουν εναγωνίως τα δολάρια του Εμίρη για να έρθει η ανάπτυξη στην χώρα μας! Αλλά και για αυτό δεν είμαστε σίγουροι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: