4/3/13

Que se lixe a troika!

"Que se Lixe a Troika! Queremos as nossas Vidas!"
"Γαμ...στε την Τρόικα-Θέλουμε τις ζωές μας πίσω!"
Μετά τις ογκώδεις και οργισμένες διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων Πορτογάλων  με κεντρικό σύνθημα "Γαμ...στε την Τρόικα και την Κυβέρνηση!" η Κυβέρνηση της χώρας, στην κυριολεξία τρομαγμένη από την λαϊκή κατακραυγή, και μπροστά στον κίνδυνο μιας γενικευμένης λαϊκής εξέγερσης, ανακοίνωσε ότι ζητάει και επισήμως την "επαναδιαπραγμάτευση των όρων και του χρονοδιαγράμματος του προγράμματος διάσωσης της οικονομίας της"! 
Την αναγκαιότητα της "επαναδιαπραγμάτευσης" των όρων του Μνημονίου η κυβέρνηση της Πορτογαλίας την δικαιολογεί βέβαια ως απόρροια των οικονομικών συνθηκών,  καθώς η πορεία της οικονομίας της χώρας αποδεικνύεται κατά πολύ χειρότερη των προβλέψεων της τρόικας (τι έκπληξη!) Η απογοητευτική πορεία της πορτογαλικής οικονομίας τα τελευταία δύο χρόνια έχει ενισχύσει τις ανησυχίες πως η χώρα υποχρεώνεται σε μια λιτότητα που την βυθίζει βαθύτερα στην ύφεση. Το 2011, η τρόικα εκτιμούσε πως η οικονομία της Πορτογαλίας θα εμφάνιζε συρρίκνωση 4% το 2012 και θα αναπτυσσόταν από το 2013, ενώ η ανεργία θα έφτανε έως το 13%. Αντίθετα, οι εκτιμήσεις κάνουν πλέον λόγο για συρρίκνωση της τάξης του 7% από το 2011 έως το 2013, με την ανεργία να ανέρχεται στο 17,3%.
Η κυβέρνηση στην σχετική της ανακοίνωση για την αναγκαιότητα της "επαναδιαπραγμάτευσης" του Μνημονίου , δεν αναφέρεται καθόλου στην γενικευμένη και συσσωρευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια που κυριολεκτικά έχει πάρει την μορφή ηφαιστείου έτοιμου να εκραγεί! Και αν τελικά το ηφαίστειο της λαϊκής οργής εκραγεί, το ηφαίστειο της Μαδέρα, θα ωχριά κατά πολύ μπροστά του! Και είναι κύριος ο φόβος να προκληθεί ένα ντόμινο εκρήξεων και σε άλλα ηφαίστεια όπως αυτών της Αίτνας και της ...Σαντορίνης που φοβίζει ακόμη περισσότερο τις Βρυξέλλες!

Για αυτό και είναι σχεδόν βέβαιο ότι το τρέχον Eurogroup θα αποφασίσει υπέρ του αιτήματος της Πορτογαλικής κυβέρνησης, όχι τόσο επειδή θα παραδεχτεί την αποτυχία του ...προγράμματος διάσωσης της Πορτογαλίας, αλλά κυρίως γιατί το σύνθημα "Que se lixe a troika!" αντήχησε ακόμη και στις κεκλεισμένες αίθουσες των Βρυξελλών!
Το ερώτημα είναι τι τελικά θα πράξει ο Πορτογαλικός λαός, γιατί όντως το Μνημόνιο είναι σαν το ...sex: όσο λιγότερο διαρκεί τόσο πιο βίαιο γίνεται, αλλά όσο επιμηκύνεται τόσο πιο επώδυνο καταλήγει! Άρα η μόνη λύση είναι η αλλαγή στάσης και κυρίως ρόλων: να βρεθεί ο λαός όρθιος και από πάνω και η τρόικα να βρεθεί στην ...γονατοαγκωνίαια θέση! "Que se lixe a troika!" δηλαδή στα Πορτογαλέζικα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: