5/3/13

Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός!

Χρυσός είναι οι Άνθρωποι και το Περιβάλλον!
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλη Λαμπάκη, κατά τη χθεσινή ομιλία του στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στο Πέραμα, ότι του προσφέρθηκε 1 εκ. ευρώ για να αλλάξει τη στάση του απέναντι στην επένδυση. Μπροστά σε περισσότερους από 5 χιλιάδες πολίτες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δήμου Αλεξανδρούπολης, της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας- Θράκης και της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης- Έβρου, που διοργάνωσαν την μαζική συγκέντρωση κατά της εξόρυξης χρυσού, ο κ. Λαμπάκης ανέφερε συγκεκριμένα: «Λέτε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης να είναι τόσο βλάκας που να λέει “όχι” στο ένα εκατομμύριο ευρώ, τελευταία προσφορά στη λοταρία των χρυσωρυχείων για το δήμο μας; Να πάρω ένα εκατομμύριο και να ξεπουλήσω τις ψυχές σας, τα σώματα τα δικά σας και των παιδιών σας, για πολλές γενιές στο μέλλον. Ε, όχι! Δεν θα πάρω…»
Στο συλλαλητήριο που έγινε χθες στην Αλεξανδρούπολη, κατά της εξόρυξης, ο δήμαρχος της πόλης απευθύνθηκε στον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο κάλεσε, από την Κωνσταντινούπολη όπου βρισκόταν εκείνη τη στιγμή, σε απόσταση 250 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη, να ακούσει τη φωνή της Θράκης και τον προέτρεψε «να την υπολογίζει υπέρτατα». Σημείωσε ότι ο Αντώνης Σαμαράς «είναι πρωθυπουργός της χώρας σε μια δύσκολη στιγμή» και του ζήτησε να πάρει πίσω τη δήλωσή του περί άμεσης προώθησης της εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα. «Μη μας δίνεις το θάνατο», είπε ο Β. Λαμπάκης.
Αν και καταφέρθηκε αρκετές φορές κατά πολιτικών που τάσσονται υπέρ της εξόρυξης, αποκαλώντας τους «υπηρέτες» και «τσιράκια», δεν κατονόμασε κανέναν. Απάντησε μόνο σε εις βάρος του δηλώσεις του βουλευτή της Ν.Δ., Αδώνι  Γεωργιάδη, τον οποίο αποκάλεσε «πολιτικό γυρολόγο που τρέχει από κόμμα σε κόμμα». Καταφέρθηκε επίσης εναντίον ΜΜΕ που υποστηρίζουν την εξόρυξη και τα κατηγόρησε για απρέπεια. Σύμφωνα με το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, όσοι υποστηρίζουν την επένδυση χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης την ανεργία της χώρας και της περιοχής.
Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης υπογράμμισε ότι η Θράκη αντιστέκεται επί 13 χρόνια στην εξόρυξη χρυσού, η οποία, όπως είπε, θα αφήσει το κυάνιο και το αρσενικό στην περιοχή κι έφερε ως παράδειγμα τη μόλυνση από κυάνιο εξαιτίας μεταλλείου της «Eldorado Gold» στη Φινλανδία πριν από 2,5 μήνες.
Στο πλευρό του είχε τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δήμαρχο Καβάλας, Κωστή Σιμιτζή, τους δημάρχους Σαππών-Μαρώνειας Κομοτηνής, Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, φορείς των πόλεων, το Εργατικό Κέντρο Εβρου, συλλόγους, εργαζομένους, πολίτες, εκπαιδευτικούς, μαθητές και εκπροσώπους των κατοίκων Χαλκιδικής και Κιλκίς, ενώ υπογράμμισε τη στήριξη του μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, Ανθιμου. Παρών ήταν και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Αρης Γιαννακίδης, ο οποίος δήλωσε επίσης «όχι» στην εξόρυξη στο Πέραμα.
Εκπρόσωποι φορέων στήριξαν με ψηφίσματά τους το συλλαλητήριο, ενώ με πανό και συνθήματα συμμετείχαν και πολλοί μαθητές Λυκείων και Γυμνασίων της Αλεξανδρούπολης, καθώς η Α΄ ΕΛΜΕ Έβρου, είχε προκηρύξει δίωρη στάση εργασίας για τις 2 τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου, προκειμένου να συμμετέχουν εκπαιδευτικοί και μαθητές στο συλλαλητήριο.  Μάλιστα τον λόγο πήραν πρώτα οι μαθητές που μίλησαν για τις ανησυχίες τους, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός», ενώ τα λόγια των μαθητών υποστήριξε σθεναρά ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας - Θράκης 'Αρης Γιαννακίδης λέγοντας ότι πρωτοπόροι στον αγώνα ενάντια στα χρυσωρυχεία είναι τα Θρακιωτόπουλα. Την εναντίωσή του στην εξόρυξη του χρυσού εξέφρασε στο χαιρετισμό του και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αν. Μακεδονίας - Θράκης και δήμαρχος Καβάλας Κώστας Σιμιτσής, ο οποίος αναφέρθηκε στον αγώνα που έγινε πριν από λίγα χρόνια στην Καβάλα εναντίον του λιγνίτη και ο οποίος απέδωσε.
Τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις κατά της εξόρυξης ανακοίνωσαν επίσης οι βουλευτές Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, Αχμέτ Χατζηοσμάν, του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αϊχάν Καραγιουσούφ, των ΑΝ.ΕΛ. Εβρου, Μαρίνος Ουζουνίδης, η ΔΗΜΑΡ Εβρου - Ροδόπης - Ξάνθης - Καβάλας - Δράμας, ο ΣΥΡΙΖΑ Εβρου και το ΚΚΕ Εβρου, η «Ανταρσία» Εβρου, ενώ το παρών έδωσε και η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέση. Τη στήριξή του ανακοίνωσε και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος. Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: