24/3/13

Θα "εισβάλουν" οι Αμερικανοί στην ...Κύπρο για να εμποδίσουν την Γερμανική επέλαση;


Άρχισε στις 22:00 η συνεδρίαση του Eurogroup για την Κύπρο, έπειτα από τη δεύτερη αναβολή στην έναρξη της συνόδου που αρχικώς είχε προγραμματιστεί για τις 19.00 αλλά μετατέθηκε για τις 21.00 λόγω αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας. Οι συνεχείς καθυστερήσεις στην έναρξη της συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αποτυπώνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για τη λύση του κυπριακού προβλήματος ενώ στο παιχνίδι μπαίνουν πλέον και οι ΗΠΑ παίρνοντας ισχυρό προβάδισμα από τους Ρώσους- και πιθανά μάλλον και από τους Γερμανούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού μετά την επικοινωνία που είχε προχθές με τον Γερμανό ομόλογο του Βόλφκαγκ Σόιμπλε, μέσα στις επόμενες ώρες θα έχει νέα συνομιλία με στόχο να πιέσει ώστε να βρεθεί λύση στο «μείζον θέμα που έχει προκύψει». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η γραμμή της αμερικανικής κυβέρνησης είναι διαφορετική από αυτήν των Γερμανών καθώς εκτιμούν πως «η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει εν δυνάμει συστημικό κίνδυνο». Η νέα αυτή θέση, ακούγεται ολοένα πιο δυνατά από σήμερα το πρωί καθώς και κύκλοι του ΔΝΤ στη Νέα Υόρκη διεμήνυσαν πως τυχόν χρεοκοπία της Κύπρου αποτελεί κίνδυνο για τις ανεπτυγμένες χώρες.
Πηγές από το Βερολίνο πάντως εκτιμούν πως δύσκολα η στάση της Γερμανίας θα αλλάξει καθώς η θέση του υπουργείου Οικονομικών της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας είναι πως «όσο οι Γερμανοί δίνουν τα χρήματα στους εταίρους τους κι όχι οι Αμερικάνοι, αυτοί είναι υπεύθυνοι για το τι πρόκειται να γίνει». Πληροφορίες από το Βερολίνο πάντως που μεταφέρθηκαν στα Ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης μιλούν για μένεα που ο κ. Σόιμπλε πνέει αυτή την ώρα κατά του κ. Αναστασιάδη για την στάση που κρατά ενώ κύκλοι του Βερολίνου διαμηνύουν πως «οι Κύπριοι κρατούν σε ομηρεία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στις διαπραγματεύσεις τους με το Eurgroup».
Με τη δήλωση πάντως πως «οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να είναι έτοιμες να δεχθούν μεγάλες πιέσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αν καταρρεύσει ο κυπριακός τραπεζικός τομέας» η γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι φέρεται να αποδίδει τις αμερικανικές θέσεις για το θέμα ενώ αυτήν την στιγμή εντείνονται οι παρασκηνιακές πιέσεις προς τις Βρυξέλλες από την άλλη μεριά του Ατλαντικού. Το διακύβευμα για τους Αμερικάνους δεν είναι μόνο η ασφάλεια του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και ο ισχυρός γεωπολιτικός ρόλος της Κύπρου, ειδικά μετά την ανακάλυψη των τεράστιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε αυτήν! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: