7/2/13

Ποιος θα κλείσει κι αυτή την τρύπα;


Βουτιά 7% των δημοσίων εσόδων: μαύρη τρύπα 305 εκατ. ευρώ δημιουργείται από τον Ιανουάριο στον προϋπολογισμό!
"Συναγερμό" για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού σήμανε η βουτιά εσόδων 7% που κατέγραψε το υπουργείο Οικονομικών τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται με το καλημέρα του νέου έτους μια μαύρη τρύπα βάθους 305 εκατ. ευρώ. 
Τα στοιχεία δείχνουν, ότι από τα 4,357 δισ. ευρώ καθαρών εσόδων που είχε υπολογιστεί ότι θα εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου τον Ιανουάριο οι αποκλίσεις είναι της τάξεως του 7% ή περίπου 305 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα την καθήλωση των εσόδων στα επίπεδα των 4,050 δισ. παρά το γεγονός ότι τα επιμέρους στοιχεία για φόρο εισοδήματος και φόρους ακινήτων δείχνουν αυξημένες εισπράξεις κατά περίπου 10%. Χαρακτηριστικό είναι πως οι εφορίες εμφάνισαν μείωση των εισπράξεών τους κατά σχεδόν 20%, και η "κακή" αυτή εικόνα δεν φαίνεται να ανατρέπεται ούτε με την προσθήκη των πληρωμών φόρων που έγιναν στις τράπεζες.
Σε σχέση με τις εισπράξεις του περυσινού Ιανουαρίου μάλιστα, η μείωση των εσόδων φτάνει το 16% καθώς τον αντίστοιχο μήνα του 2012 τα καθαρά έσοδα είχαν διαμορφωθεί στα 4,827 δισ. Στο μέτωπο των εσόδων από ΦΠΑ, τα στοιχεία μαρτυρούν πραγματική πανωλεθρία, καθώς οι εισπράξεις είναι μειωμένες σε ποσοστό που υπερβαίνει το 15%. Καθοριστικό ρόλο για τη βουτιά του ΦΠΑ έχει διαδραματίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η πτώση κατά περίπου 70% της κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης. 
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να είναι η πτώση της κατανάλωσης και επομένως οι μειωμένες εισπράξεις από φόρο προστιθέμενης αξίας» σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών με γνώση των στοιχείων, αν και η παράμετρος "κατανάλωση" δεν είναι βέβαια η μοναδική.
Η συσσώρευση πληθώρας φορολογικών υποχρεώσεων σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες περικοπές των αποδοχών και την έκρηξη της ανεργίας δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις ώστε ακόμα και φορολογούμενοι που έχουν κάθε πρόθεση να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους να μην μπορούν να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα τη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις εφορίες (13 δισ. ευρώ τα νέα ληξιπρόθεσμα το 2012), με ευθεία αντανάκλαση στα έσοδα.
Μετά τα άσχημα αποτελέσματα στο πεδίο των εσόδων, οι καθυστερήσεις στην αναδιοργάνωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και τα πενιχρά αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής αναμένεται να τεθούν εκ νέου με μεγαλύτερη έμφαση από την "τρόικα". Εξάλλου τα "άσχημα" για την κυβέρνηση αλλά για πολλούς οικονομολόγους "αναμενόμενα" αυτά νέα στην εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού, έρχονται λίγες μέρες πριν την επάνοδο της τρόικας για την καθιερωμένη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που θα κρίνει και την πορεία των ...επόμενων δόσεων. Το σίγουρο είναι πως δεν θα αργήσει η ώρα που η τρόικα θα απαιτήσει "διορθωτικές κινήσεις" µε τη λήψη και νέων µέτρων. Οπότε να είστε σίγουροι ότι το ερώτημα "ποιος θα κλείσει κι αυτήν την τρύπα;" είναι καθαρά φιλολογικό! Η απάντηση είναι μια και δοκιμασμένη: ο Ελληνικός Λαός!


Δεν υπάρχουν σχόλια: