28/1/13

Η Ιρλανδία πετυχημένος μαθητής ενός αποτυχημένου προγράμματος!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ...ανησυχία της για την ικανότητα της Ιρλανδίας να πετύχει τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής εφόσον η χώρα δεν λάβει κάποια βοήθεια για το χρέος που συνδέεται με τις τραπεζικές διασώσεις. 
Η Ιρλανδία επεδίωκε μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αποπληρωμή με ευνοϊκότερους όρους του τεράστιου χρέους που ανέλαβε η χώρα στο πλαίσιο της διάσωσης των ιρλανδικών τραπεζών.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τελικά απέρριψε το σχέδιο της Ιρλανδίας για την εξόφληση των χρεών των τραπεζών Anglo Irish Bank και Irish Nationwide Building Society. Το Δουβλίνο ήθελε να αποφύγει να πληρώνει 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι το 2023 για να εξυπηρετήσει τα γραμμάτια με τα οποία εγγυήθηκε τα χρέη των τραπεζών, που προέκυψαν μετά την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων το 2008, οπότε και η κυβέρνηση προχώρησε στην εθνικοποίησή τους, εκτοξεύοντας έτσι το δημόσιο έλλειμμα της χώρας. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν είχε προτείνει τη μετατροπή των γραμματίων σε μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα που θα λαμβάνονταν από την Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας με σκοπό να διατηρηθούν στο χαρτοφυλάκιό της για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συζήτησε την ιρλανδική πρόταση και απεφάνθη ότι μια τέτοια κίνηση θα συνιστούσε χρηματοδότηση χρέους με νομισματικά μέσα, κάτι που απαγορεύεται σύμφωνα με το άρθρο 123 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συνολικά, η Ιρλανδία διοχέτευσε 64 δισ. ευρώ – περίπου το 40% του ΑΕΠ – για να διασώσει από την κατάρρευση το τραπεζικό της σύστημα. 
Μόνο στις Anglo Irish και Irish Nationwide οι ιρλανδικές αρχές διοχέτευσαν περίπου 31 δισ. ευρώ μέσω υποσχετικών, καθώς δεν διέθεταν τα αναγκαία κεφάλαια εκείνη την εποχή. Η ιρλανδική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αποπληρώσει την υποσχετική σε διάστημα 10 ετών κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επιστροφή της χώρας στις αγορές.
Οι οικονομικού αναλυτές ανησυχούν ότι καθώς οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του νέου προβλήματος που έχει ενσκήψει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ιρλανδίας, τραβούν σε μάκρος τα όποια κέρδη (;) από την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος θα εξανεμιστούν βάζοντας σε κίνδυνο την επιστροφή της χώρας στις αγορές.
"Τα κέρδη που αποκτήθηκαν με κόπο ενδεχομένως να χαθούν εάν  χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να σημειωθεί πρόοδος σε αυτό το μέτωπο", προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires.  Η Κομισιόν σημειώνει ταυτόχρονα ότι παρά το γεγονός ότι οι Ιρλανδικές τράπεζες είναι πλέον επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, "ο κίνδυνος και νέων κεφαλαιακών αναγκών στο μέλλον δεν μπορεί να αποκλειστεί". Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε τις τράπεζες της Ιρλανδίας να αναλάβουν "αποφασιστική δράση" για να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους.

Στην όγδοη έκθεση της για την πορεία του ιρλανδικού προγράμματος, η Κομισιόν αναφέρει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί, ενώ σημειώνει την πρόοδο που έχει καταγραφεί στην αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Την ίδια ώρα όμως, εκφράζει ανησυχίες για τις προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών και την έλλειψη νέων δανείων για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Παράλληλα, προειδοποιεί για τους κινδύνους που απορρέουν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λέγοντας ότι ενδέχεται να απειλήσουν την κεφαλαιακή θέση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. 
Όσον αφορά την αγορά εργασίας, η έκθεση διαπιστώνει σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να επιταχύνει και να διευρύνει την εφαρμογή τους, αυξάνοντας την κάλυψη των μακροχρόνια ανέργων. 
Η Κομισιόν σημειώνει ακόμα ότι η υπέρβαση των δαπανών στο σύστημα υγείας συνεχίζει να αποτελεί απειλή για την οικονομία και ζητά την λήψη αποτελεσματικών και ...κοινωνικά δίκαιων μέτρων. 

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα- παρόλο που η έκθεση της Κομισιόν δεν το αναφέρει- είναι πως η Ιρλανδία είναι ...πολύ κοντά στην Ισλανδία, όπου αν μη τι άλλο δεν γίνονται περικοπές δε θέματα υγείας για να ...σωθούν οι ιδιωτικές τράπεζες! Και πλέον οι Ιρλανδοί έχουν ένα κακό παράδειγμα που μπορεί να τους παρασύρει στο να πάψουν να είναι πλέον οι καλοί μαθητές της τρόικας, όπως ήταν ως τώρα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: