8/12/12

Μαφιόζικο αιολικό σκάνδαλο στην Ιταλία!

 Όταν η Μαφία ανακάλυψε τα καλά της ..."Πράσινης Ανάπτυξης"!
Η Ιταλική αστυνομία συνέλαβε την Παρασκευή έξι άτομα και κατάσχεσε τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια  (!!!) σε περιουσιακά τους στοιχεία, σε μια επιχείρηση για την καταπολέμηση της διείσδυσης των οικογενειών της μαφίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Σικελία. 
Οι αστυνομικές αρχές δήλωσαν πως τα αφεντικά της μαφίας υπέγραψαν συμβόλαια για την κατασκευή φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων στο  Palermo,  στο Agrigento και στο Trapani. Πολλά από τα χρήματα που κέρδισαν χάρη στις επιδοτήσεις της Ιταλικής Κυβέρνησης για την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατέληξαν στον "φυγά" και επικεφαλή της Σικελικής  Cosa Nostra, Matteo Messina Danaro, γνωστό και ως "ο Διαβολικός", που αποτελεί σήμερα έναν από τους κορυφαίους στον κόσμο καταζητούμενους εγκληματίες. Τα έξι άτομα που συνελήφθησαν κατηγορούνται ως ύποπτοι για σχέσεις με την μαφία αλλά και για πολιτική διαφθορά και ύποπτες επιχειρηματικές διαπλοκές. 
Η μαφία έχει συμμετάσχει ενεργά στα έργα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ιταλία εδώ και χρόνια. Τον περασμένο Ιούλιο, η αστυνομία κατέσχεσε ένα γιγαντιαίο αιολικό πάρκο που φέρεται να χτίστηκε από την "Ndrangheta"- ομάδα οργανωμένου εγκλήματος της Καλαβρίας στη νότια Ιταλία. 
Το 2010, η αστυνομία κατέσχεσε ένα ποσό ρεκόρ 1,5 δισεκατομμυρίων € από επιχειρηματία της Σικελίας γνωστό και ως "Lord of the Wind", σε μια έρευνα που έφερε για πρώτη φορά στο φως τις δράσεις της μαφίας μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 
Η συνδυασμένη δικαστική και αστυνομική έρευνα αποκάλυψε πως στο αιολικό σκάνδαλο στο Trapani εμπλέκονται τουλάχιστον 43 εταιρείες αιολικής και ηλιακής ενέργειας και κατάσχεσαν περίπου 100 ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων πολλών επαύλεων με πισίνες στην Δυτική Σικελία, πολλά πολυτελή αυτοκίνητα, ένα καταμαράν καθώς και τραπεζικούς λογαριασμούς με άγνωστο μέχρι στιγμής ποσό χρημάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονταν από κρατικές επιδοτήσεις για την αιολική ενέργεια.
Οι τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις για την κατασκευή των αιολικών πάρκων και οι υψηλές εγγυημένες τιμές ανά kWh, για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν οι ανεμογεννήτριες, έχουν μετατρέψει τη νότια Ιταλία σε μια ιδιαίτερα ελκυστική "αγορά" για το οργανωμένο έγκλημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: