5/12/12

Νέο περιβαλλοντικό έγκλημα!


Κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που ρυθμίζει το καθεστώς αδειοδότησης και ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στη χώρα μας. Σε αυτό διαβάζουμε έκπληκτοι πως είναι δυνατή η μεταβολή του τόπου αρχικής εγκατάστασης ενός αιολικού πάρκου με απλή τροποποίηση της εκδοθείσας άδειας παραγωγής αν μετά την χορήγηση της άδειας παραγωγής ή της προσφοράς σύνδεσης, μεταβάλλεται το νομικό ή κανονιστικό πλαίσιο χωροθέτησης με αποτέλεσμα, να μην είναι δυνατή η εγκατάσταση του σταθμού στη θέση που είχε αρχικά προβλεφθεί. Η νέα θέση εγκατάστασης πρέπει να είναι εντός ζώνης 5 χιλιομέτρων (!!!) από τα όρια της περιοχής στην οποία βρισκόταν η αρχική θέση εγκατάστασης. Καμία νέα περιβαλλοντική μελέτη δεν θα είναι απαραίτητη για αυτόν τον σκοπό! Ούτε θα απαιτείται νέα  έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης! Δηλαδή, αν για κάποιο λόγο- και ο κυριότερος συνήθως λόγος είναι η απόσταση του δικτύου διασύνδεσης, δεν βολεύει τους Μεγαλοεργολάβους η αρχική θέση χωροθέτησης του αιολικού τους πάρκου, θα μπορούν με συνοπτικές διαδικασίες να το ...μετακινήσουν σε απόσταση έως και 5 χιλιομέτρων μακριά!!! 
Ε, δεν στέκουν στα μυαλά τους καλά οι "ειδήμονες" του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: είπαμε να "χωροθετούνται" ανεμογεννήτριες μέσα ...σε καμμένα  δάση, αλλά να  ..."μεταφέρονται" κιόλας όπου, όταν και όπως βολεύει τους Μεγαλοεργολάβους της Μαύρης Ανάπτυξης και της Πράσινης Απάτης, παραείναι ..."άνω ποταμών"! 
Αν δεν τους σταματήσουμε τώρα, αυτοί είναι ικανοί να μας υποχρεώσουν να ...φυσάμε εμείς για να "γυρίζουν" οι ανεμογέννητριές τους όταν δεν φυσάει αέρας! Και δεν υπερβάλλουμε σε αυτό καθώς είναι πλέον αποδεδειγμένο πως η πράσινη ανάπτυξη είναι η νέα αποικιοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: