27/12/12

«Μποναμάς» λιτότητας από τον Σόιμπλε στους Γερμανούς!


Του Γιώργου Παυλόπουλου.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Ημερησία".
Μπορεί μια κυβέρνηση να σχεδιάζει ένα πακέτο λιτότητας και, την ίδια στιγμή, η δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος να έχει εκτιναχθεί στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας επταετίας; Θεωρητικά όχι, όμως αυτό ακριβώς φαίνεται πως συμβαίνει σήμερα στη Γερμανία: Καθώς οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους Χριστιανοδημοκράτες ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 41% (το υψηλότερο από το 2006!), δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει δώσει εντολή στο επιτελείο του να επεξεργαστεί ένα σχέδιο περικοπών και νέων φόρων που θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά τις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.
Μυστικό (;) σχέδιο λιτότητας!
«Το μυστικό σχέδιο λιτότητας του Σόιμπλε για τη Γερμανία», τιτλοφορείται το ρεπορτάζ του περιοδικού "Der Spiegel", το οποίο σημειώνει τα εξής: «Η γερμανική κυβέρνηση και αντιπολίτευση υπόσχονται μεγαλύτερες παροχές στους συνταξιούχους, τις οικογένειες και τους μακροχρόνια άνεργους ενόψει των εκλογών του 2013, όμως ο υπουργός Οικονομικών σχεδιάζει μυστικά περικοπές, ώστε να είναι έτοιμος να διαχειριστεί μια οικονομία που αποδυναμώνεται, αλλά και να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες επιπλοκές από την ευρωπαϊκή κρίση».
Επισήμως, βεβαίως, το Βερολίνο έσπευσε να διαψεύσει το συγκεκριμένο δημοσίευμα, χαρακτηρίζοντάς το «λανθασμένο». Ωστόσο, το σύνολο των κομμάτων αντέδρασαν με ανακοινώσεις τους -σαφής ένδειξη ότι πήραν στα σοβαρά τις πηγές του (συνήθως καλά πληροφορημένου σε τέτοια θέματα) περιοδικού. Μάλιστα, ο Βόλκερ Βίσινγκ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των συγκυβερνώντων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ξεκαθάρισε χθες ότι το FDP δεν πρόκειται να στηρίξει μέτρα που θα συνιστούν φορολογική επιβάρυνση για τους Γερμανούς.
Σύμφωνα με το Der Spiegel, στα σχέδια του Σόιμπλε περιλαμβάνεται η καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ ύψους 19%, κάτι που σημαίνει ότι θα καταργηθεί ο συντελεστής του 7% για ορισμένες υπηρεσίες και προϊόντα. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους 23 δισ. ευρώ ετησίως. Άλλα 10 δισ. υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν από τη μείωση της κρατικής εισφοράς στο σύστημα υγείας, ενώ στο στόχαστρο είναι οι συντάξεις που λαμβάνουν ορισμένες κοινωνικές ομάδες και οι επιδοτήσεις στις μονογονεϊκές οικογένειες και της μη εργαζόμενες μητέρες.
«Πρόκειται για το πιο ευρύ και ολοκληρωμένο πρόγραμμα λιτότητας που έχει εφαρμοστεί στη μεταπολεμική Γερμανία», γράφει το Der Spiegel, σημειώνοντας ότι ο μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης είναι το χρέος -81,5% του ΑΕΠ φέτος- το κόστος της διάσωσης και ενίσχυσης προβληματικών τραπεζών, αλλά και η οικονομική επιβράδυνση που αναμένεται εξαιτίας της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να πιστέψουν ότι η θετική εικόνα που υπάρχει σήμερα είναι αυτομάτως διασφαλισμένη και για το μέλλον», δηλώνει επανειλημμένως ο Σόιμπλε. Και έτσι, δικαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι το ντόμινο της κρίσης και της λιτότητας θα τελειώσει στην ίδια τη Γερμανία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: