13/12/12

Γερμανικές "πράσινες" λαμογιές!


Χειροπέδες έβαλαν το βράδυ της Πέμπτης οι αρχές σε τέσσερις από τους πέντε εργαζόμενους στη Deutsche Bank, που συνελήφθησαν για ξέπλυμα χρήματος και παρακώλυση της δικαιοσύνης στο πλαίσιο έρευνας που σχετίζεται με την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων, ανέφερε πηγή της εισαγγελίας της Φρανκφούρτης. Στον πέμπτο εργαζόμενο επιτράπηκε να επιστρέψει σπίτι του για λόγους υγείας. Οι εργαζόμενοι συνελήφθησαν στη διάρκεια έρευνας της αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στην Φρανκφούρτη.
Προς το παρόν δεν έχει γίνει σαφές αν στις έρευνες, στις οποίες πήραν μέρος 500 εφοριακοί, αστυνομικοί και εισαγγελείς, προέκυψαν νέα στοιχεία για την υπόθεση, δήλωσε ο εισαγγελέας Φρανκφούρτης Γκίντερ Βίτιχ, ενώ πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν ακόμη μήνες για να ολοκληρωθεί η έρευνα.
Η έρευνα της εισαγγελίας εστιάζεται στη φοροδιαφυγή που συνδέεται με τις εκπτώσεις φόρων και απάτη που αφορά την εμπορία αδειών για τις εκπομπές αερίων ρύπων.
Εξαιτίας της φορολογικής απάτης χρειάστηκε να αναθεωρηθεί η δήλωση εισοδημάτων της Deutsche Bank για το έτος 2009. Η ίδια η τράπεζα ανακοίνωσε ότι έχει διορθώσει οικειοθελώς τη δήλωση φόρου για το 2009, όμως πρόσθεσε ότι οι Αρχές διαφωνούν για το αν αυτό έγινε εγκαίρως.
Όπως είχες ανακοινώσει η εισαγγελία, διεξάγει έρευνα σε βάρος 25 στελεχών της τράπεζας τα οποία είναι ύποπτα για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος και παρακώλυση της δικαιοσύνης, ενώ ερεύνησε τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας, καθώς και υποκαταστήματά της στο Βερολίνο και το Ντίσελντορφ.
Παράλληλα ερευνάται ο ρόλος στην υπόθεση του συνδιευθύνοντα συμβούλου της Τράπεζας, Γιούργκεν Φίτσεν, και του οικονομικού διευθυντή της, Στέφαν Κράουζε, αφού είναι τα δύο στελέχη που υπέγραψαν τη δήλωση φόρου για τον κύκλο εργασιών της τράπεζας για το 2009, όπως ανέφερε η τράπεζα.
Η εισαγγελία υποπτεύεται από το 2010 πολλούς εργαζόμενους στην τράπεζα ότι ενέργησαν σαν μεσολαβητές για επιχειρηματίες που έδωσαν πλαστά στοιχεία όσον αφορά την φορολόγηση των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων επωφελούμενοι νομικά κενά, μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2009 και του Απριλίου του 2010. Το γερμανικό Δημόσιο έχει αναφέρει ότι η ζημία που υπέστη από την απάτη υπολογίζεται πως αγγίζει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: