3/12/12

«Στην Ελλάδα απέτυχε η ελίτ!»


Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, εντοπίζει το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας στην πολιτικοοικονομική της ελίτ, και προειδοποιεί τους Πορτογάλους και τους Ιρλανδούς: 
«Δεν θέλετε να καταντήσετε σαν την Ελλάδα!»
«Η Ελλάδα υποβάλλεται σε μια διαδικασία μετασχηματισμού της οικονομίας της παρόμοια με αυτή των πρώην σοβιετικών χωρών» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου βρέθηκε μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Πιέρ Μοσκοβισί για να εξηγήσουν, λίγες ώρες πριν την έναρξη του Eurogroup, σε ευρωβουλευτές της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσουν για να ξεπεράσει η ευρωζώνη την κρίση!
«Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι εφικτή, μόνον όταν διασφαλίζεται η ισχυρή δημοσιονομική πολιτική και δεν χαλαρώνουν οι πιέσεις για επίλυση των προβλημάτων» ανέφερε, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Είπε ακόμη ότι πλέον στην ευρωζώνη όλοι έχουν συνειδητοποιήσει πόσο βαθιά είναι τα προβλήματα της Ελλάδας κάτι που συχνά τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα είχαν υποτιμηθεί.
Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών υπογράμμισε ότι θα πρέπει να είναι σεβαστές οι θυσίες του ελληνικού λαού, και σημείωσε με νόημα: «Αυτό που έχει αποτύχει στην Ελλάδα, είναι η ελίτ, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι αυτό». Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της τρόϊκας στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, τονίζοντας ότι η πολιτική που ακολουθείται είναι επιτυχής.
Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε ξεχωριστά στις περιπτώσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας οι οποίες όπως τόνισε, εφάρμοσαν τα προγράμματα ορθά και βρίσκονται στο δρόμο της επιστροφής τους στις αγορές.  Παράλληλα, σε ερώτηση ευρωβουλευτή για το αν η Πορτογαλία πρέπει να λάβει καλύτερους όρους διάσωσης, όπως η Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε απάντησε ότι η Πορτογαλία δεν πρέπει να προσπαθήσει να γίνει σαν την Ελλάδα. «Δεν θα συμβούλευα την Πορτογαλία να εξετάσει μια τέτοια κίνηση, γιατί αν ήμουν άλλο κράτος μέλος θα δίσταζα να συγκριθώ με την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση» υποστήριξε ο κ. Σόιμπλε. 
«Για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, οι οποίες βρίσκονται σε μια διαδικασία σταδιακής επιστροφής στις αγορές, θα ήταν ένα καταστροφικό σημάδι και για αυτό θα τις συμβούλευα να μην ακολουθήσουν κάτι τέτοιο» πρόσθεσε. «Η Ελλάδα που μας έχει απασχολήσει πολύ βρίσκεται σε καλό δρόμο και εξήγησα και στους Γερμανούς βουλευτές πόσα πολλά έχει κάνει η Ελλάδα. Αλλά πλέον γνωρίζουμε κάτι που δεν γνωρίζαμε τρία χρόνια πριν. Δηλαδή το πόσο βαθιά είναι τα προβλήματα της Ελλάδας» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Όσον αφορά το σχέδιο για την τραπεζική ευρωπαϊκή ενοποίηση, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι ελπίζει να υπάρξει συμφωνία στο Ecofin, αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να είναι βέβαιος για αυτό. Σημείωσε ακόμα ότι δεν πρέπει να είναι πολύ υψηλές οι προσδοκίες για την απευθείας ανεκεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του ESM μόλις ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση.
Aπαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτή για τα αρνητικά δημοσιεύματα μερίδας του γερμανικού Τύπου για την Ελλάδα τόνισε πως  «και εγώ είχα την "τιμή" να εμφανιστώ σε ελληνικές εφημερίδες με στολή των SS. Αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι.». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: