17/12/12

Σταματήστε να επιδοτείτε την σφαγή!


Του Paul Driessen.
Μπροστά στον περιβόητο "δημοσιονομικό γκρεμό" το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος προσπαθούν να βρουν έστω και ένα πρόγραμμα κρατικών επιδοτήσεων ή φοροαπαλλαγών που να μπορέσουν να κόψουν.  Εν τω μεταξύ, η Αμερικανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (AWEA) επιμένει ότι τα 2,2 σεντς επιδότησης φόρου ανά κιλοβατώρα (PTC) για την αιολική ενέργεια θα πρέπει να παραμείνουν ως κρατική εγγύηση προς τις εταιρείες αιολικής ενέργειαςτουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια. Μέχρι τότε, όπως ισχυρίζεται ο Denise Bodeδιευθύνων σύμβουλος της AWEA, η αιολική ενέργεια θα μπορούσε να καταστεί οικονομικά ανταγωνιστική με τις άλλες συμβατικές πηγές ενέργειας. 
Τι μεγάλη ανοησία. Δεν υπάρχουν ούτε επιστημονικές αποδείξεις ούτε καν θεωρητικές ενδείξεις ότι μπορεί κάποια στιγμή έστω και μετά από πολλά χρόνια να συμβεί αυτό.
Η αιολική ενέργεια- σε αντίθεση με ότι υποστηρίζουν οι ακραιφνείς υποστηρικτές της- είναι "καθαρή" μόνο σε αυτό: στο να καταστρέφει θέσεις εργασίας και να δημιουργεί κρατικά ελλείμματαΜε την αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τα εργοστάσια, το διαδίκτυο, τα γραφεία, τα εμπορικά κέντρα, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα καταστρέφουν τέσσερις θέσεις εργασίας για κάθε μια θέση εργασία που θεωρητικά δημιουργούν- και αυτό γίνεται όχι απλά με την ανοχή της ίδιας της κυβέρνησης, αλλά χάρη στον κυβερνητικό παρεμβατισμό: με επιδοτήσεις και φορολογικές πιστώσεις - που φτάνουν τα  δισεκατομμύρια δολάρια και που πρακτικά αφαιρούνται από τους πραγματικά παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, προς όφελος της σκανδαλώδους πολιτικής "Big Wind". Οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής είναι εξίσου επιζήμια για την κατάστρωση κρατικών και πολιτειακών προϋπολογισμών με κοινωνικό αντίκτυπο για την υγεία και την ευημερία των  Αμερικανών πολιτών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Η αιολική ενέργεια δεν θα είναι ποτέ ανταγωνιστική σχέση με τις άλλες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, και σίγουρα δεν θα είναι για την επόμενη δεκαετία ιδίως με την τεχνολογική επανάσταση που έχει συντελεστεί τόσο στην εξόρυξη του φυσικού αερίου όσο και στην απόδοση των σύγχρονων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου. Λόγω ακριβώς της "φύσης της" η αιολική ενέργεια είναι αναξιόπιστη και καταλήγει πρακτικά παρασιτικήεξαρτάται απόλυτα από την λειτουργία συμβατικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας κάθε φορά που ο άνεμος δεν φυσάει ή ακόμη κι αν φυσάει πολύ. Όμως έτσι αυξάνει και το κόστος λειτουργίας των συμβατικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής αλλά και το ποσό των εκπεμπόμενων από αυτούς ρύπων! Το κακό γίνεται διπλό!
Από καθαρά οικολογική σκοπιά, η αιολική ενέργεια έχει καταλήξει να είναι η περισσότερο επιδοτούμενη παγκόσμια περιβαλλοντική απειλή. Τα έργα της αιολικής ενέργειας στην πραγματικότητα είναι "καθαρά βιομηχανικά έργα" (και εδώ το "καθαρά" χρησιμοποιείται όχι με την έννοια της "καθαρής ενέργειας" όπως δήθεν προπαγανδίζει το λόμπυ των αιολικών, αλλά με την έννοια του "ξεκάθαρα": πέρα πάσης αμφισβήτησης και αμφιβολίας!). 
Τα αιολικά πάρκα απαιτούν πολύ μεγάλες εκτάσεις, συχνά σε παρθένες περιοχέςκαι πέρα από τις επικίνδυνες ανεμογεννήτριες, για να λειτουργήσουν απαιτούν δρόμους πρόσβασης και γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης. Οι τουρμπίνες και οι πύργοι μετάδοσης, απαιτούν τεράστιες ποσότητες χάλυβα, τόνους σκυροδέματος, μέταλλα σπανίων γαιών, χαλκού, και πολλά άλλα μη ανακυκλώσιμα υλικά- περισσότερο από ότι οι συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που σήμερα παράγουν το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ. Δεν είναι πολύ πιο λογικό λοιπόν να οικοδομήσουμε νέες συμβατικές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας με αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες και νέα τεχνολογία, και να ξεχάσουμε τον άνεμο;
Αλλά ο πιο καθοριστικός αυτή τη στιγμή λόγος, για τον τερματισμό της πολιτικής επιδοτήσεων προς την αιολική ενέργεια και για να σταματήσει κάθε περαιτέρω επέκταση της αιολικής ενέργειας είναι καθαρά ηθικός και απόλυτα περιβαλλοντικός. 
Τα αιολικά πάρκα διαταράσσουν ανεπανόρθωτα και οδηγούν στην καταστροφή ενδιαιτήματα άγριας ζωής. 
Οι ανεμογεννήτριες αποδείχνονται στην κυριολεξία χασάπηδες για τα πουλιά και τις νυχτερίδες: που είναι ζωτικής σημασίας για την οικολογική ισορροπία, την διατήρηση της βιοποικιλότητας αλλά και σε τελική ανάλυση και για τον ίδιο τον άνθρωπο και τις δραστηριότητες του, όπως π.χ. για την γεωργία. 
Ήρθε η ώρα να σταματήσει η επιδότηση της σφαγής!
Η Υπηρεσία Άγριας Ζωής των ΗΠΑ και η American Bird Conservancy υποστηρίζουν πως οι ανεμογεννήτριες σκοτώνουν τουλάχιστον 440.000 φαλακρούς και χρυσούς αετούς, αμέτρητα γεράκια, κουκουβάγιες, γερανούς, ερωδιούς, χήνες και άλλα πουλιά κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Καλιφόρνια ο σπάνιος Κόνδορας απειλείται με πλήρη αφανισμό. Οι λεπίδες των ανεμογεννητριών έχουν οδηγήσει σε αποδεκατισμό τις νυχτερίδες, όπου έχουν εγκατασταθεί αιολικά πάρκα με τεράστιες οικολογικές συνέπειες. 
Ωστόσο, νέες έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι εκτιμήσεις αυτές είναι φοβερά χαμηλές, και βασίζονται σε παραπλανητικές μελέτες ή ακόμη και σε παραποιημένα στοιχεία, καθώς οι περισσότερες περιβαλλοντικές μελέτες που αφορούν τις συνέπειες των αιολικών πάρκων γίνονται από τις ίδιες τις εταιρείες της αιολικής ενέργειας. 
Η τρομακτική πραγματικότητα είναι ότι, στις Ηνωμένες Πολιτείες και μόνο, οι δήθεν "φιλικές προς το περιβάλλον" ανεμογεννήτριες σκοτώνουν κατ' εκτίμηση 13.000.000 έως 39.000.000 πουλιά και νυχτερίδες κάθε χρόνο!
"Αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία αντανακλούν πολύ λίγο τις πραγματικές επιπτώσεις της παρουσίας περίπου 39.000 ανεμογεννητριών στις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται τοποθετημένες σε ενδιαιτήματα με πολύ διαφορετικό αριθμό και ποικίλα είδη  πουλιών  και νυχτερίδων", υποστηρίζει ο Mark Duchamp, πρόεδρος της οργάνωσης "Save the Eagles International" και διευθύνων σύμβουλος του "Παγκόσμιου Συμβουλίου για τη Φύση". "Οι εκτιμήσεις βασίζονται σε μία πρόσφατη και έγκυρη μελέτη του 2012 από την Ισπανική Ορνιθολογική Εταιρεία (SEO / Birdlife), στην οποία χρησιμοποιούνται στοιχεία από σχεδόν 100 επίσημες μελέτες παρακολούθησης των επιπτώσεων των αιολικών πάρκων στην Ισπανία, και επιβεβαιώνεται από παρόμοιες μελέτες θνησιμότητας πτηνών από τις ανεμογεννήτριες στη Γερμανία και τη Σουηδία"εξηγεί ο Duchamp.
Τα στοιχεία αυτά καλύπτουν μόνο τα ιπτάμενα πλάσματα που χτύπησαν και σκότωσαν ή τραυμάτισαν θανάσιμα οι ανεμογεννήτριες, των οποίων οι λεπίδες κινούνται με ταχύτητες που φτάνουν τα 100-200 mph. Δεν συμπεριλαμβάνουν τα πουλιά και τις νυχτερίδες που επηρεάζονται με διάφορους άλλους τρόπους από τα αιολικά πάρκα!  
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών, 2.300 χρυσαετοί έχουν σκοτωθεί από τις ανεμογεννήτριες μόνο στο Altamont Pass, της Καλιφόρνιας, σύμφωνα με μελέτη του Δρ Shawn Smallwood. Η επιδοτούμενη σφαγή "θα μπορούσε εύκολα να αφορά πάνω από 500 χρυσαετούς καθώς και πολλούς φαλακρούς αετούς μέσα σε ένα χρόνο μόνο στις δυτικές πολιτείες", υποστηρίζει ο βιολόγος Jim Wiegand. Ολόκληρα κοπάδια από χήνες μπορούν εύκολα να αποπροσανατολίσουν από τους υπόηχους των αιολικών πάρκων, να πέσουν πάνω στις τουρμπίνες και τελικά να σκοτωθούν.
Εδώ δεν μιλάμε για σπουργίτια και περιστέρια που σκοτώνονται από τις γάτες που έχουμε στα σπίτια μας- ούτε για τα κοινά συνήθως πτηνά που συγκρούονται με τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων στις εθνικές οδούς, όπως αρέσκονται να χρησιμοποιούν ως μέτρο σύγκρισης οι εταιρείες αιολικής ενέργειας. Μιλάμε για τα πιο σημαντικά, σπάνια και ταυτόχρονα και για αυτό και πιο υπέροχα είδη της Ηπείρου μας.
Στην 86-τετραγωνικών μιλίων περιοχή που καλύφθηκε από τις εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας της Altamont, δεν έχουν εμφανισθεί αμερικάνικοι αετοί για πάνω από 20 χρόνια, και οι χρυσαετοί έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ, παρόλο που στο παρελθόν η ίδια περιοχή αποτελούσε προνομιακό οικότοπο και για τα δύο είδη, υποστηρίζει ο Wiegand και σημειώνει: "Συνολικά, υπήρξε 80% μείωση του πληθυσμού για τον χρυσό αετό στη Νότια Καλιφόρνια". Από την στιγμή που οι ανεμογεννήτριες άρχισαν να πολλαπλασιάζονται, υπήρξε μια απώλεια της τάξης του 47% των αρπακτικών στο Όρεγκον, και μια 42% μείωση στους πληθυσμούς των πτηνών στην Αϊόβα, σύμφωνα με τα επίσημα καταγεγραμμένα ερευνητικά στοιχεία.
Αφού κατάφερε, χάρη σε ένα μακροχρόνιο και κοπιαστικό πρόγραμμα, να επαναφέρει πίσω από το χείλος της εξαφάνισης, τους τελευταίους γερανούς της Βορείου Αμερικής (Grus americana), ο πρώην συντονιστής του προγράμματος Tom Stehn αντιμετωπίζει ένα μεγαλύτερο φόβο τώρα: τα πανέμορφα και σπάνια αυτά πουλιά απειλούνται και πάλι με αφανισμό, εξαιτίας των χιλιάδων ανεμογεννητριών που στήθηκαν κατά μήκος του μόλις 200 μιλίων πλάτους, αλλά 2.500 μιλίων μήκους μεταναστευτικού τους δρόμου. Από τον μικρό πληθυσμό τους, πάνω από 200 γερανοί έχουν «χαθεί» τα τελευταία χρόνια, και τώρα οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες καθυστερούν με δόλο μια μελέτη που αφορά το πρόβλημα επιβίωσης των γερανών, μέχρι την επικείμενη ψηφοφορία στο Κογκρέσο για τις επιδοτήσεις στην αιολική ενέργεια. Έχουν μάλιστα αλλάξει τις μεθόδους έρευνας πεδίου, από μια πλήρη απογραφή του πληθυσμού, με ένα περιθώριο σφάλματος της τάξης του 2%- σε μια "μέθοδο δειγματοληψίας από απόσταση" που όμως περιλαμβάνει ένα 25% περιθώριο λάθους, πράγμα που κάνει τον Stehn να υποστηρίξει πως "είναι μια μέθοδος απαράδεκτη και άχρηστη για τη διαχείριση ειδών προς αποκατάσταση." "Οι νέες όμως μέθοδοι είναι πολύ χρήσιμες για την απόκρυψη του προβλήματος που προκαλούν οι ανεμογεννήτριες", έρχεται να συμπληρώσει ο Wiegand.
Οι ενέργειες αυτές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των πρακτικών διαφθοράς και παραπληροφόρησης και της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής που νομοθετεί με "δύο μέτρα και δύο σταθμά", πρακτικές γνωστές από καιρό, που χαρακτηρίζουν όσους εμπλέκονται στο "αιολικό λόμπι": από πολιτικούς και κυβερνητικούς φορείς ως κατ΄ ευφημισμόν περιβαλλοντικές οργανώσεις! Για την υποστήριξη της αιολικής ενέργειας έχει χρησιμοποιηθεί μια τεράστια εκστρατεία προπαγάνδας που θα ζήλευε και ο Γκαίμπελς: από την μια απεριόριστη προβολή των αρνητικών των ορυκτών καυσίμων και από την άλλη ωραιοποίηση της αιολικής ενέργειας- από την μια κυρώσεις και περιορισμοί για τα ορυκτά καύσιμα και από την άλλη επιδοτήσεις, ευνοιοκρατία και φοροαπαλλαγές για την αιολική ενέργεια. Όμως η γυναίκα του Καίσαρα δεν φτάνει να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να φαίνεται τίμια.
Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει στο παρελθόν χρησιμοποιήσει την αγριόρνιθα των λιβαδιών (Centrocercus Urophasianus) και την χαμόκοτα των λειμώνων (Tympanuchus pallidicinctus) για να δικαιολογήσει τις απαγορεύσεις για τη χρηματοδοτική μίσθωση εκτάσεων σε εταιρείες πετρελαίου και την εκτέλεση γεωτρήσεων, και έχει εξασκήσει δίωξη σε πετρελαϊκές εταιρείες για ακούσιους θανάτους σε 28 πλατύρυγχες πάπιες (Anas platyrhynchos) στην Βόρεια Ντακότα - και καλά έκανε! Αλλά ποτέ δεν έχει τιμωρηθεί μια και μόνο εταιρεία αιολικής ενέργειας για την πραγματική σφαγή που προκαλούν στα πουλιά- και μάλιστα σε πολύ πιο σπάνια είδη. Τώρα οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες επιδιώκουν να τροποποιήσουν το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για να μπορούν να εκδώσουν ευκολότερα "προγραμματικές άδειες" που θα επιτρέπουν στις αιολικές τουρμπίνες συστηματικά, ελεύθερα και νόμιμα να τραυματίζουν, να ακρωτηριάζουν και να σκοτώνουν αετούς, γερανούς και κόνδορες.
Διαθέτετε ένα φτερό από έναν αετό που σκοτώθηκε από μια ανεμογεννήτρια; Παγιδέψατε  μια νυχτερίδα στη σοφίτα σας; Ή ακόμη χειρότερα συνθλίψατε ένα αυγό χήνας; Οι ποινές τότε είναι άμεσες και σοβαρές για εσάς. Αλλά αν σκοτώσει μερικές δεκάδες αετούς, νυχτερίδες, χήνες ή γερανούς μια ανεμογεννήτρια,  δεν προβλέπεται καμία νομοθετική ποινή και στην περίπτωση αυτή οι όψιμοι οικολόγοι όχι μόνο σιωπούν, αλλά απαιτούν ακόμη περισσότερες επιδοτήσεις και φορολογικές πιστώσεις για τα αιολικά πάρκα, και προωθούν ακόμη περισσότερες εξαιρέσεις από τις λίστες των απειλούμενων ειδών και των προστατευόμενων περιοχών, ώστε να επιτρέπεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών παντού- χωρίς κανένα περιορισμό!
Η "κυβερνητική πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών" δεν μπορεί να αποκρύψει όμως την πραγματική αλήθεια: η γυναίκα του καίσαρα και δεν είναι τίμια και δεν φέρεται τίμια!
Οι αρμόδιες αρχές επιτρέπουν στους ορνιθολόγους να ερευνούν για νεκρά πτηνά μόνο σε μια απόσταση 130-165 ποδιών από τους πύργους των ανεμογεννητριών, και έτσι δεν καταμετρούνται πολλά πουλιά που πέταξαν τραυματισμένα μακριά για να πεθάνουν κάπου αλλού! Και επιπλέον η αναζήτηση για πτώματα πουλιών επιτρέπεται μόνο κάθε λίγες εβδομάδες, επιτρέποντας έτσι στους υπεύθυνους των αιολικών πάρκων να "καθαρίζουν" την περιοχή από επικίνδυνα ..."αποδεικτικά στοιχεία"! Σε αυτό είναι απόλυτη η Ισπανική Ορνιθολογική Εταιρεία. Οι υπεύθυνοι των αιολικών πάρκων επίσης αποκρύπτουν από τους ενδιαφερόμενους φορείς δεδομένα για τις επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στην πανίδα, θεωρώντας αυτά τα στοιχεία ως ..."ιδιόκτητο εμπορικό μυστικό", προστατευόμενο κάτω από ειδικές συμφωνίες εμπιστευτικότητας και απαγορεύοντας την δημοσιοποίησή τους! Επιβάλετε άμεσα όλα τα στοιχεία αυτά να έλθουν στην δημοσιότητα και ταυτόχρονα να επιτραπούν ανεξάρτητες ερευνητικές μελέτες που να αφορούν τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στο περιβάλλον!
Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο άλλης αμερικανικής βιομηχανίας- εκτός από αυτής των όπλων- που να έχει την δυνατότητα να λειτουργεί με τέτοια ασυλία και ατιμωρησία. Είναι καιρός να σταματήσουμε την πριμοδότηση της αιολικής ενέργειας: τις φορολογικές ελαφρύνσεις,την κραυγαλέα πολιτική εύνοια και τις νομοθετικές εξαιρέσεις που απολαμβάνει. Οι εταιρείες αιολικής ενέργειας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τα ίδια πρότυπα, τους νόμους και τους κανονισμούς που ισχύουν για όλους τους άλλους κλάδους.
Οι βιομηχανικές επιχειρήσεις- γιατί για τέτοιες πρόκειται και όχι για "οικολογικά πάρκα"- αιολικής ενέργειας θα πρέπει να υποχρεούνται να επιτρέπουν την πρόσβαση σε εξωτερικούς εμπειρογνώμονες και αμερόληπτους επιστημονικούς ερευνητές στις εγκαταστάσεις τους, και να εξασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωσή τους με την ισχύουσα νομοθεσία- όπως ισχύει για όλους τους άλλους σε αυτήν την Χώρα! Ταυτόχρονα θα πρέπει να υποχρεωθούν νομικά να  διευκολύνουν τις τακτικές, πλήρης και ανεξάρτητες έρευνες για την θνητότητα στα πουλιά και τις νυχτερίδες- και να διώκονται όταν αποκρύπτουν στοιχεία. Θα πρέπει να υποχρεούνται να συμμορφώνονται με όλες τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις για τα απειλούμενα είδη, τα μεταναστευτικά πουλιά και βέβαια για τους ανθρώπους. Η ισχύς των περιβαλλοντικών νόμων πρέπει να αφορά όλους και όχι μόνο μερικούς.
Πριν αποφασίσει για την παράταση των φοροαπαλλαγών και των επιδοτήσεων για τα αιολικά πάρκα το Κογκρέσο θα πρέπει να ζητήσει τα πλήρη και ακριβή επικαιροποιημένα στοιχεία του 2012 για τους γερανούς, και για την επίπτωση των ανεμογεννητριών στον πληθυσμό τους, στοιχεία που ηθελημένα κάποιοι προσπαθούν να καθυστερήσουν την δημοσιοποίησή τους. Και ταυτόχρονα οι νομοθέτες και οι αρμόδιες αρχές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους πριν από κάθε αδειοδότηση αιολικού πάρκου τα στοιχεία που αφορούν τους αετούς, τους κόνδορες και τα άλλα σπάνια πουλιά αυτής της Ηπείρου. 
Επιτρέποντας στην τρέχουσα πολιτική πρακτική να συνεχίσει -ή, ακόμη χειρότερα, επιτρέποντας στην αιολική ενέργεια να επεκταθεί κι άλλο στην παραγωγή του 25% της ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ- θα οδηγηθούμε σε μια καταστροφή μνημειακών διαστάσεων. Εκατομμύρια περισσότερα πουλιά και νυχτερίδες θα πεθάνουν, και σπάνια είδη θα εξαφανιστούν από οικοτόπους, γεωγραφικές περιοχές ακόμη και από ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες. 
Ας προλάβουμε αυτήν την εξέλιξη πριν να είναι αργά! Και τουλάχιστον για λόγους ηθικούς ας πάψουμε να επιδοτούμε αυτήν την σφαγή! 


1 σχόλιο:

Μάριος Πολυζώης είπε...

Εκτός από το λόμπυ των ανεμογεννητριών υπάρχουν τα πανίσχυρα λόμπυ του πετρελαίου και του άνθρακα. Τα τελευταία έχουν εξαπολύσει εκστρατεία δυσφήμησης των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας. Πιστεύω από άγνοια έχεις στρατευτεί υπηρετώντας τα συμφέροντα τους. Επειδή συμβαίνει να είμαι πεζοπόρος και ορειβάτης στα βουνά δεν είδα ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΠΟΥΛΙ ΠΟΤΕ! σκοτωμένο από ανεμογεννήτρια. Αυτό το επιχείρημα φαίνεται τόσο γελοίο όσο και το ότι τα δένδρα γίνονται αιτία να σκοτώνονται πουλιά.
Οσο για το ότι τρομάζουν τα ζώα να σου στειλω φωτογραφία από ζώα που ξεκουράζονται στον ίσκιο της ανεμογεννήτριας.