26/11/12

Λύση ...σαλάμι!


Αντί για κούρεμα πάμε για ...σαλαμοποίηση του Ελληνικού χρέους σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters!
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν να κόψουν το χρέος της Ελλάδας κατά 20% του ΑΕΠ τώρα και να δεσμευτούν για νέα μείωση του χρέους στο μέλλον, ώστε να επιστρέψουν τα οικονομικά της χώρας σε βιώσιμη τροχιά, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγή με γνώση των συνομιλιών της Ευρωζώνης με το ΔΝΤ. 
Μια άμεση μείωση της τάξης του 20%, που φτάνει τα 40 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να επιτευχθεί κυρίως μέσω της μείωσης των επιτοκίων αλλά και με την παράταση της διάρκειας των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα, αναφέρει η πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ReutersΤο ΔΝΤ υποστηρίζει, αναφέρει η πηγή, ότι εάν δεν υπάρξει από την αρχή κάποια μείωση του χρέους, η ελληνική οικονομία δεν θα αναπτυχθεί, δεν θα υπάρξουν επενδύσεις και οι ίδιοι οι Έλληνες δεν θα ξοδέψουν, εκτροχιάζοντας τις υπόλοιπες μακροοικονομικές υποθέσεις του προγράμματος προσαρμογής. 
Ωστόσο, η Γερμανία σημειώνει ότι η απομείωση χρέους είναι παράνομη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναφέρει ότι ένα "κούρεμα" στο αρχικό κεφάλαιο που δόθηκε στην Αθήνα αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. 
Βασικό στοιχείο σε έναν συμβιβασμό είναι να διατηρηθεί ακέραιο το αρχικό κεφάλαιο, σημειώνει το πρακτορείοΜια από τις ιδέες που έχει συζητηθεί από τους υπουργούς είναι να κρατηθεί άθικτο το αρχικό κεφάλαιο αλλά να μειωθεί το επιτόκιο στα δάνεια του επίσημου τομέα και να παραταθεί η ωρίμανση των δανείων.
Αυτό θα μπορούσε να διαμορφώσει μια αρκετά μεγάλη μείωση ώστε το χρέος να θεωρηθεί βιώσιμο ή κοντά στο συγκεκριμένο στόχο. 
Στις υπόλοιπες διαθέσιμες επιλογές είναι η επιστροφή των κερδών από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της ΕΚΤ, ένα μορατόριουμ δέκα ετών στην εξυπηρέτηση του χρέους καθώς και η επαναγορά των ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών με μεγάλη έκπτωση.
Η πηγή αναφέρει ότι το ΔΝΤ επιμένει σε ένα πακέτο βημάτων που θα μειώνει κατά 20% του ΑΕΠ το χρέος ώστε να αποκτήσει αξιοπιστία το σχέδιο και η ελληνική οικονομία να έχει μια ευκαιρία να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Αλλά περιμένει επίσης από την Ευρωζώνη να υποσχεθεί και νέα μείωση του χρέους σε ένα επίπεδο κάτω από το 120% του ΑΕΠ κάποια στιγμή στο μέλλον ως επιβράβευση για την τήρηση των δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη διαγραφή χρέους. Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, αναφέρει η πηγή, αλλά δεν θα αποδεχτεί και μια συμφωνία που δεν θα εγγυάται τη βιωσιμότητα του χρέους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: