18/11/12

Η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέο "πακέτο"!


Η Ελλάδα θα παραμείνει εκτός αγορών τουλάχιστον έως το 2016…
Το Eurogroup της Τρίτης θα συμφωνήσει στο θέμα της "χρηματοδότησης" της Ελλάδας για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ οι αποφάσεις για περαιτέρω βοήθεια θα ληφθούν αργότερα, τόνισε μιλώντας απόψε στο κρατικό γερμανικό δίκτυο ZDF το μέλος του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιεργκ Άσμουσεν. Ο κ. Άσμουσεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές και κατά τα έτη 2015-2016.
"Την επόμενη εβδομάδα πρέπει να διευθετήσουμε την χρηματοδότηση για την περίοδο 2013-2014, αλλά θα πρέπει να είναι κανείς έντιμος και να πει ότι δεν περιμένουμε στ' αλήθεια η χώρα να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές το 2015 και το 2016. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι απαραίτητο ένα νέο πρόγραμμα!", δήλωσε ο κ. Άσμουσεν. Σε ό,τι αφορά πάντως το ενδεχόμενο χορήγησης νέων δανείων, το στέλεχος της ΕΚΤ τόνισε ότι τα δάνεια από μόνα τους δεν βοηθούν, καθώς αυξάνουν μακροπρόθεσμα το χρέος. "Πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις οι οποίες δεν ανεβάζουν ταυτόχρονα το χρέος. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, η επαναγορά χρέους ή η μείωση των επιτοκίων στο ισχύον χρέος", πρόσθεσε. Η θέση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα στρατηγική του ΔΝΤ που υποστηρίζει μια συνολική και άμεση λύση για την βιωσιμότητα του Ελληνικού Χρέους με κύριο αίτημα το "νέο κούρεμα"! Βέβαια δεν θα πρέπει να πέσουμε από τα σύννεφα αν δούμε το ΔΝΤ να βάζει τελικά ...νερό στο κρασί του και μπροστά στον κίνδυνο μιας ευρύτερης αποσταθεροποίησης που θα προκαλούσε η ευθεία σύγκρουση με την Γερμανία, να κινείται προς την αποδοχή μιας συμβιβαστικής λύσης που, σε πρώτη φάση, δεν θα περιλαμβάνει «κούρεμα» του Ελληνικού χρέους. 
Κατά πάσα πιθανότητα στο επόμενο Eurogroup θα υπάρξει ένας συμβιβασμός στο εσωτερικό της Τρόικας, ως αναφορά το θέμα του Ελληνικού Χρέους και η λύση που θα επικρατήσει θα είναι και πάλι προσωρινή (με ορίζοντα τις Γερμανικές Εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2013) και θα περιλαμβάνει την επαναγορά ομολόγων, τη μείωση επιτοκίων, όπως και την επιστροφή στην Ελλάδα κερδών που έχουν αποκομίσει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα. Και βέβαια και νέα "μέτρα" και θυσίες για τους Έλληνες με το "δέλεαρ" της  ...παραμονής στο Ευρώ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: