7/11/12

"Δεν επιτρέπεται οι Έλληνες να απεργούν!"

Μέρκελ: «Δεν μπορεί οι Έλληνες να απεργούν για κάθε ιδιωτικοποίηση!»
«Δεν μπορεί οι Έλληνες να απεργούν για κάθε ιδιωτικοποίηση!» προειδοποίησε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Η κ. Μέρκελ αναγνώρισε (;) ότι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα είναι αρνητική και παραδέχτηκε πως τα οικονομικά βάρη δεν μπορεί να πέφτουν μόνο σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Τόνισε ότι οι δυσκολίες της χώρας ξεκίνησαν όταν το έλλειμμα έφτασε το 15% και οι αγορές έπαψαν να της δανείζουν. «Αυτή ήταν η έναρξη της κρίσης», είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος, σημειώνοντας παράλληλα πως κανείς δεν επέβαλε στην Ελλάδα περιορισμούς (;).
Συνεχίζοντας και σε έντονο ύφος η καγκελάριος Μέρκελ κατήγγειλε την στάση των Ελλήνων απεργών που την ίδια στιγμή είχαν πλημμυρίσει την Αθήνα διαδηλώνοντας κατά του νέου Μνημονίου: «Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που πάει να γίνει μια ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα να γίνονται απεργίες. Δεν είναι δυνατόν τα μέσα μαζικής μεταφοράς να μην μπορούν να εισπράξουν τα κόμιστρα και οι φορολογικές υπηρεσίες να μην μπορούν να εισπράξουν τα έσοδα σε ένα κράτος που είναι υδροκέφαλο. Αν αυτά τα πράγματα στην Ευρώπη δεν μπορούμε να τα λέμε φιλικά ο ένας στον άλλον και αν όταν τα λέμε μας αντιμετωπίζουν σαν Αρειανούς, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε».
Η Αγκελα Μέρκελ υπογράμμισε με νόημα ότι άλλα κράτη που η ίδια θεωρεί υπόδειγμα δημοσιονομικής προσαρμογής και πειθαρχίας όπως η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία έκαναν τεράστια προσπάθεια εν καιρώ οικονομικής κρίσης και σήμερα έχουν πετύχει να έχουν οικονομική ανάπτυξη. «Στην Ευρώπη έχουμε νέα κράτη μέλη που υποχρεώθηκαν να υποστούν πάρα πολλές θυσίες για να μπορέσουν να προχωρήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος
«Κάποιος πρέπει να πει στους Έλληνες ότι δεν είναι σωστό να απεργούν σε κάθε ιδιωτικοποίηση, ότι δεν γίνεται να έχουν ένα κράτος που δεν συλλέγει τους φόρους του, ότι τα υπουργεία δεν μπορούν καν να συνεργαστούν μεταξύ τους, ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν μάζευαν αρκετά έσοδα ούτε κάν για να πληρώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους, ότι μερικές συντάξεις ήταν πολύ μεγάλες, ότι το κράτος είναι τεράστιο», τόνισε για μια ακόμη φορά στην ομιλία της η γερμανίδα καγκελάριος, επιδιώκοντας να στείλει μήνυμα όχι μόνο στους Έλληνες απεργούς αλλά σε όλους τους εργαζόμενους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ταυτόχρονα η καγκελάριος της Γερμανίας κάλεσε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν σε συμφωνία για ένα σχέδιο ευρύτερης δημοσιονομικής και οικονομικής ενοποίησης που θα τεθεί σε ισχύ τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Όπως εξήγησε η ευρωζώνη μπορεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις και στην συμφωνία για έναν οδικό χάρτη για βαθύτερη ενότητα. «Θα εργαστώ για να διασφαλίσω τον Δεκέμβριο έναν φιλόδοξο οδικό χάρτη για την ανανέωση της οικονομικής και νομισματικής μας ένωσης, ο οποίος θα περιλαμβάνει σαφή μέτρα που μπορούν να υλοποιηθούν τα επόμενα δύο με τρία χρόνια», αναφερόμενη στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ που προγραμματίζεται για τα μέσα Δεκεμβρίου με αντικείμενο το κοινό νόμισμα.
Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα καγκελάριος έθεσε τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να προχωρήσει η ΕΕ, στους οποίους περιλαμβάνεται η εναρμόνιση του ρυθμιστικού πλαισίου των χρηματοοικονομικών αγορών, η στενότερη ολοκλήρωση της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής και βήματα για να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμότητα (!) για τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο..
Επιπλέον επανέλαβε και την θέση της ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να είναι σε θέση να παρεμβαίνουν στους εθνικούς προϋπολογισμούς όταν παραβιάζονται οι κανόνες της ΕΕ κάνοντας ακόμη λόγο για στενότερο συντονισμό στις πολιτικές για την εργασία και τη φορολογία με σεβασμό στην κυριαρχία των κρατών.
Οι Ευρωπαίοι πρέπει επίσης να είναι «φιλόδοξοι και απαιτητικοί και να μην διστάζουν μπροστά σε μια αλλαγή», σημείωσε. «Δεν μπορεί να αποκλειστεί η μεταβίβαση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΕΕ», πρόσθεσε. Η Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τέλος τους Ευρωπαίους πολίτες να συνειδητοποιήσουν το κοινό τους μέλλον και την ανάγκη ενδυνάμωσης της Ε.Ε «Πρέπει να βιώσουμε τον εξευρωπαϊσμό του εθνικού μας επιπέδου. Κάθε Ευρωπαίος πολίτης πρέπει να κατανοήσει πως μόνο με την Ευρώπη μπορεί να επιτύχει. Η Ευρώπη είναι πιο ισχυρή από τα εθνικά κράτη. Και για αυτό χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατική νομιμοποίηση στην ίδια την Ευρώπη».



Δεν υπάρχουν σχόλια: