21/11/12

Αφελείς απορίες;

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ενέκρινε τη χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου, με δάνειο ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ για τα έργα του αυτοκινητοδρόμου Πάτρας- Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΤΕπ στην Αθήνα, κα. Ελένη Καββαδία, δήλωσε πως η εκταμίευση του νέου αυτού δανείου προς το ελληνικό δημόσιο αναμένεται το 2013, αφού προηγηθεί η εκταμίευση του δανείου, ύψους 700 εκατ. ευρώ, που αφορούν στο πακέτο της χρηματοδότησης των τραπεζών, το οποίο αναμένεται να αρχίσει να τρέχει από τον Δεκέμβριο. Τα δάνεια αυτά προς το ελληνικό δημόσιο θα έχουν μακρόχρονη διάρκεια, είκοσι ετών ίσως και λίγο περισσότερο και το επιτόκιό τους αναμένεται να διαμορφωθεί με βάση τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται η ίδια η ΕΤΕπ συν ένα μικρό και λογικό (;) ποσοστό κέρδους.
Και έτσι γεννιούνται οι δικές μας "αφελείς" απορίες: 
Tα δάνεια αυτά φορτώνονται στον Ελληνικό Λαό- ακόμη και με χαμηλά επιτόκια και έστω και με μακροχρόνια αποπληρωμή, θα τα ξεπληρώσει κάποια στιγμή ο Ελληνικός Λαός! Τα χρήματα όμως αυτά θα καταλήξουν σε έργα τα οποία έχουν αναλάβει οι επονομαζομένοι "παραχωρησιούχοι" δηλαδή οι "ιδιώτες-μεγαλοεργολάβοι"! Αλήθεια αυτοί, τα χρήματα αυτά θα τα δανειστούν με την σειρά τους από το Ελληνικό Δημόσιο; Κι αν ναι με τι επιτόκιο; Και με τα διόδια που τόσο καιρό πληρώναμε και συνεχίζουμε να πληρώνουμε, τι γίνεται και τι θα γίνει; Και μάλιστα "διόδια υπέρογκα" για δρόμους που χαρακτηρίζονται και στην κυριολεξία είναι ...καρμανιόλες!
Η ιστορία πραγματικά θυμίζει την ιστορία με τους "Ολυμπιακούς Αγώνες" σε όλο της το μεγαλείο: το Ελληνικό Δημόσιο δανειζόταν αφειδώς και οι Μεγαλοεργολάβοι έχτιζαν αβέρτα- οι "οικονομικοί δείχτες" δήθεν ευημερούσαν, αλλά κάποια στιγμή η "φούσκα" έσκασε και τις συνέπειες τις νιώθουμε όλοι πλέον καλά στο πετσί μας! 
"Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού!" που έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι- αλλά εμείς μάλλον μυαλό δεν βάζουμε! 
Αν οι "ιδιώτες-μεγαλοεργολάβοι" θέλουν τους δρόμους δικούς τους, τότε ας δανειστούν αυτοί τα χρήματα αυτά και ας αφήσουν το κράτος ήσυχο- αυτό εξάλλου δεν επιβάλουν και οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς; 
Ειδάλλως ας αναλάβει απευθείας το Ελληνικό Δημόσιο τόσο την κατασκευή των δρόμων όσο και την είσπραξη των διοδίων- αυτό επιτάσσει το Δημόσιο Συμφέρον! 
Εξάλλου αφού το Ελληνικό Κράτος είναι αυτό που θα δανειστεί όλα αυτά τα λεφτά γιατί να μην τα εκμεταλλευτεί και το ίδιο, και τα οφέλη να τα "γευθεί" όλη η Κοινωνία;- αυτό δεν λέει και η κοινή λογική; 
Αλλά βέβαια όπου εμπλέκονται οι "Μεγαλοεργολάβοι", η λογική δεν έχει θέση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: