13/10/12

Το Νοέμβριο το ισπανικό αίτημα "βοήθειας"!


Η Ισπανία θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ευρωζώνη τον επόμενο μήνα, και όταν αυτό συμβεί, το αίτημα θα συνδυαστεί με ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα δανεισμού για την Ελλάδα και ένα πρόγραμμα για την Κύπρο, σε ένα μεγάλο ενιαίο πακέτο, αναφέρουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Το διεθνές πρακτορείο αναφέρει ότι η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει τις συνθήκες ενός αιτήματος βοήθειας και θα λάβει την τελική απάντηση όταν διευκρινιστούν οι όροι, οι προϋποθέσεις και το ύψος της ενίσχυσης. Τα υψηλά επιτόκια των δεκαετών ομολόγων έχουν καταστήσει απαγορευτικό τον δανεισμό της χώρας από την ελεύθερη αγορά. Η Ισπανία ήρθε να προστεθεί στον προβληματικό ευρωπαϊκό Νότο μετά την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, προκαλώντας πανικό στους επενδυτές με την δεύτερη ύφεση της οικονομίας της σε τρία χρόνια και με την κατάρρευση των τραπεζών της. Σημειώνεται πως ήδη έχει συμφωνηθεί η παροχή δανείου ύψους 100 δις στην Ισπανία ώστε να διασωθούν οι τράπεζες της χώρας που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Αξιωματούχος ο οποίος μετέχει στις συνομιλίες για πιθανή βοήθεια προς την Ισπανία δήλωσε μάλιστα πως: «Κινούμαστε, κάνουμε βήματα, το προετοιμάζουμε, τα πράγματα θα κατασταλάξουν τον Νοέμβριο». «Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα γίνει τότε, τον Νοέμβριο», απάντησε χαρακτηριστικά σε ερώτηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών. Και δεύτερος ανώτατος αξιωματούχος υπαινίχθηκε το ίδιο: «Αν έβαζα στοίχημα, μάλλον θα έλεγα Νοέμβριο αντί για Οκτώβριο. Τότε θα μιλάγαμε για πακέτο- θα είχαμε την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία. Δεν νομίζω τη Σλοβενία», δήλωσε. «Αυτό γίνεται γιατί οι Γερμανοί και άλλες χώρες δεν θέλουν να στρέφονται συνέχεια στα εθνικά τους κοινοβούλια και να προκαλούν συζητήσεις και διαφωνίες», συμπλήρωσε. Η κοινή γνώμη στη Γερμανία, όπως και στη Φινλανδία και την Ολλανδία, είναι όλο και περισσότερο αντίθετη στα πακέτα διάσωσης προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, σημειώνει το πρακτορείο.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Mario Monti, η χώρα του οποίου αναμένεται να είναι η επόμενη υποψήφια για ένα σχέδιο διάσωσης μετά την Ισπανία, δήλωσε την Παρασκευή ότι ένα ισπανικό αίτημα για υποστήριξη θα ηρεμήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ιδιωτικά και ανώνυμα, κι άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης συμφωνούν ότι ένα αίτημα από τη Μαδρίτη είναι μάλλον αναπόφευκτο. «Δεν είναι χρήσιμο το γεγονός ότι η Ισπανία είναι σε αναμονή. Έχουμε ένα πλαίσιο και θα ήταν καλύτερα κι ασφαλέστερα, αν θα χρησιμοποιεί το εν λόγω πλαίσιο όσο πιο άμεσα γίνεται. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο», δήλωσε ένα τρίτο ανώτερο στέλεχος της ευρωζώνης, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Σημειώνει μάλιστα ότι η Ισπανία έχει καθυστερήσει το αίτημα, επειδή είχε εμπλακεί σε ένα παιχνίδι με τη Γερμανία όπως η γάτα με το ποντίκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: