14/10/12

Η καυτή πατάτα της ...επιμήκυνσης!


"Η τρόικα ερίζει για την ελληνική έκθεση", είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στο γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel", στο οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ "τα έσπασαν" για την αναμενόμενη από καιρό έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα.
Αρχικά, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, είχε συμφωνηθεί μεταξύ των διεθνών δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης η μείωση του χρέους μέχρι το 2020 στο 120% του ΑΕΠ και η τήρηση αυτού του στόχου αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει να εκταμιευθεί η επόμενη δανειακή δόση ύψους 31, 5 δισ. ευρώ. "Λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης, όμως, η Αθήνα δεν θα πετύχει τον στόχο του 120%, όπως δείχνουν εσωτερικοί υπολογισμοί της τρόικας", τονίζεται στο δημοσίευμα και εξηγείται ότι "η διαμάχη περιστρέφεται γύρω από το πόσο μεγάλη θα είναι η απόκλιση, με το ΔΝΤ να προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος το 2020 θα ανέρχεται τουλάχιστον στο 140% του ΑΕΠ, την ΕΚΤ να υπολογίζει παρόμοιο ποσοστό, αλλά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμά αισιόδοξα την κατάσταση και να προβλέπει το ύψος του χρέους στο 128% του ΑΕΠ το 2020".
Οι ειδικοί της τρόικας εισηγήθηκαν, υποστηρίζει το Spiegel, την περασμένη εβδομάδα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να δώσουν δύο χρόνια επιμήκυνση στην Αθήνα, κάτι τέτοιο όμως θα κόστιζε, σύμφωνα με τις προβλέψεις, περίπου 30 δισ. ευρώ επιπλέον. Με την επιμήκυνση οι εκπρόσωποι της Τρόικας θα έχουν «περισσότερα περιθώρια» για την έκθεση τους, γράφει το περιοδικό. Με άλλα λόγια, χωρίς επιμήκυνση, το πόρισμα της έκθεσης αναμένεται να είναι αρνητικό για την βιωσιμότητα του Ελληνικού Χρέους. Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται επίσης πως εντός της τρόικας υπάρχουν «διαφορετικές απόψεις» για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί τελικά το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Μια επιμήκυνση κοστίζει πολλά επιπλέον δισ. ευρώ. Το ποσό θα μπορούσε να βρεθεί μόνο με νέο «κούρεμα», που θα αφορούσε πλέον κυρίως τις απαιτήσεις των επίσημων πιστωτών της Χώρας ή με ένα τρίτο πακέτο «βοήθειας», ενδεχόμενα τα οποία απορρίπτει μέχρι τώρα η γερμανική κυβέρνηση, επειδή αναμένει ισχυρές αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, τονίζει το Γερμανικό περιοδικό.
"Δεν διαβλέπω κοινοβουλευτική πλειοψηφία για ένα τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα", λέει για παράδειγμα ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των συγκυβερνώντων Ελεύθερων Δημοκρατών FDP Ράινερ Μπρούντερλε. Αλλά και ο εκτελεστικός διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας των επίσης συγκυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Γκρόσε-Μρέμερ διατηρεί επιφυλάξεις: "Θα ολοκληρώσουμε πρώτα το δεύτερο πακέτο. Ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα δεν συζητείται αυτή τη στιγμή:!" δήλωσε σύμφωνα με το Spiegel.
Εξάλλου πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πια την Ελλάδα χαμένη «υπόθεση» και που πιστεύουν πως το μεγάλο πρόβλημα της Ευρωζώνης τώρα πλέον δεν είναι καν η Ισπανία αλλά η ίδια η Γερμανία!
«...Τελικά όμως θα καταφέρουν μήπως οι Γερμανοί να ξεπεράσουν την Οικονομική Κρίση, ρίχνοντας τα βάρη της δικής τους ανάκαμψης στα υπόλοιπα Κράτη -Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Με τις αγορές των Κρατών Μελών σε ύφεση μειώνονται και οι καταναλωτικές δαπάνες των πολιτών τους! Οπότε αναγκαστικά και η Γερμανία θα πρέπει να στραφεί προς άλλες αγορές: τις ίδιες αγορές στις οποίες στρέφονται και οι ευρισκόμενοι σε ύφεση Αμερικάνοι! Και τότε η αντιπαράθεση Ευρώ-Δολαρίου πέρνει χαρακτήρα ανοικτού πολέμου!»
Την αρχή αυτού του πολέμου την βλέπουμε στην αντιπαράθεση του ΔΝΤ με την Κομισιόν. Ας μην ξεχνάμε ποιος είναι ποιος - και αυτό δεν είναι ...«συνωμοσιολογία» αλλά απλή παρατήρηση: το ΔΝΤ είναι τόσο ανεξάρτητο από τους Αμερικάνους, όσο ανεξάρτητη είναι η Κομισιόν από τους Γερμανούς! Αν πιστεύετε το αντίθετο τότε σίγουρα ανήκετε σε αυτούς που θα υποδεχθούν με χαρά τις εξαγγελίες της Ελληνικής Συγκυβέρνησης για την επιμήκυνση του Μνημονίου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: