12/10/12

«Χαμένη υπόθεση η Ελλάδα!»

«Αναγκαίο κακό το νέο Ελληνικό Κούρεμα!»
Χαμένη υπόθεση είναι η Ελλάδα σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», που επισημαίνει την αναγκαιότητα και νέου Ελληνικού Κουρέματος πριν η ύφεση αγκαλιάσει την Γερμανία
«Πολλά κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα προειδοποίησαν την Πέμπτη ότι η γερμανική ανάπτυξη επιβραδύνεται, λόγω της συνεχιζόμενης κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Και η Ελλάδα, λένε, δεν είναι σε θέση να "απαλλαγεί από το βάρος του χρέους της" και θα χρειαστεί νέο κούρεμα», αναφέρεται στο δημοσίευμα του Γερμανικού περιοδικού.
«Η καγκελάριος, κυρία Άνγκελα Μέρκελ, είχε την ελπίδα ότι το ταξίδι της στην Αθήνα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, θα τη βοηθήσει να αποδείξει ότι υπάρχει αλληλεγγύη ανάμεσα στη Γερμανία και στην Ελλάδα, η οποία αγωνίζεται να ξεπεράσει την κρίση χρέους της. Μόλις δύο ημέρες αργότερα, όμως, οικονομικά ινστιτούτα στη Γερμανία αλλάζουν σημαντικά και προς το αρνητικό το κλίμα που δημιουργήθηκε, καθώς στις φθινοπωρινές οικονομικές τους προβλέψεις εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να παραμείνει μέλος της ζώνης του ευρώ», επισημαίνεται στο άρθρο.
«"Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί", δήλωσε ο Joachim Scheide από το Ινστιτούτο "Kiel" για την παγκόσμια οικονομία (…). Ο Oliver Holtemöller, από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών "Halle", εμφανίστηκε επίσης απαισιόδοξος στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης. Είπε ότι είναι απίθανον η Ελλάδα θα μπορέσει ποτέ να απαλλαγεί από το βάρος του χρέους της - και απηύθυνε έκκληση για ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους», επισημαίνει το Spiegel.
Η ιδέα του νέου Ελληνικού κουρέματος δεν είναι πιθανό να προχωρήσει-τουλάχιστον ακόμη. Μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα συνεπαγόταν αναγκαστικά σημαντική επιβάρυνση για τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, μεγαλύτερη από τα 100 δισεκατομμύρια  του κουρέματος της περασμένης άνοιξης. Την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απέρριψε  πρόταση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για νέο κούρεμα του Ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι δεν θα ήταν χρήσιμο, επισημαίνει ο αρθρογράφος του Γερμανικού περιοδικού.
Οι εναλλακτικές λύσεις, ωστόσο, είναι λίγες και φαντάζουν πολύ μακρινές. Και έτσι, και σε συνδυασμό με την απειλή της περαιτέρω αναταραχής της ευρωζώνης, καθίσταται σαφές, ότι  τα άσχημα νέα αγγίζουν πλέον και την γερμανική οικονομία. Και καθώς όλες οι αναλύσεις αναφέρουν ότι οι προοπτικές για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας μέσα στο 2012 εμφανίζονται αναιμικές, και η μόνη διέξοδος για να μην βρεθεί η Γερμανία στην ύφεση είναι η αύξηση των εξαγωγών της προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - ίσως φέρνουν το νέο Ελληνικό Κούρεμα πολύ πιο κοντά από όσο πιστεύουμε. Και μια νέα "Ελληνική Σωτηρία" εν όψη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: