20/9/12

Η Ελλάδα ξεπουλά τα ασημικά της!


Greece embarks on a firesale!
Islands, palaces royal estates and embassies must go as fears grow that country has entered full-blown depression!


Σε δύσκολους καιρούς είναι ώρα να αποχωριστείς τα ασημικά της οικογένειας και αυτή την περίοδο στην Ελλάδα προωθείται ένα άνευ προηγουμένου ξεπούλημα, γράφει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Guardian. 
«Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει όλα αυτά που δεν θα της λείψουν-και στην περίπτωση της εν λόγω χώρας που πνίγεται στα χρέη, αυτό σημαίνει την πώληση νησιών, ανακτόρων, ακινήτων-φιλέτων, μαρίνων, αεροδρομίων, δρόμων, της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου, του ΟΠΑΠ, των ταχυδρομείων», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. 
Η εφημερίδα φιλοξενεί δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα ότι έχει ληφθεί η απόφαση μίσθωσης και πώλησης ακινήτων που για διάφορους λόγους δεν χρησιμοποιούνται. Πρόσθεσε ότι το οικονομικό τμήμα του υπουργείου εργάζεται για την αποτίμηση των συνθηκών της αγοράς, ώστε να αποφασιστεί το ποσό μίσθωσης/πώλησης. 
Τα νέα για το ξεπούλημα προέκυψαν μια μέρα αφότου ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε αυτό που φοβούνταν οι περισσότεροι Έλληνες, αλλά δεν είχε ποτέ ειπωθεί επισήμως: ότι με το εθνικό εισόδημα να προβλέπεται να πέσει 25% μέχρι το 2014, η οικονομία τους δεν συρρικνώνεται απλώς, αλλά γλιστρά σε μια ύφεση σαν εκείνη της δεκαετίας του ‘30. «Οι αρμόδιοι εργάζονται τώρα πυρετωδώς για να ξεκινήσουν τη μητέρα όλων των ξεπουλημάτων», σχολιάζει η εφημερίδα. 
Σύμφωνα με τη Guardian, η ελληνική κυβέρνηση δεν κρύβει πως η βιασύνη της για ιδιωτικοποιήσεις οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιθυμία να ικανοποιηθούν οι διεθνείς πιστωτές, ενώ μέχρι στιγμής οι προσπάθειες ιδιωτικοποιήσεων έχουν συναντήσει αντίσταση από συνδικάτα και πολιτικά κόμματα που αντιτίθενται όχι μόνο στους σκληρούς όρους των δανείων, αλλά και στην πώληση αυτών που θεωρούνται ως «τα ασημικά της οικογένειας». 
Η εφημερίδα σχολιάζει ότι για πολλούς Έλληνες «η νέα προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεων συνιστά την πιο ταπεινωτική εξέλιξη μέχρι στιγμής σε μια σειρά εξελίξεων βάρβαρης δημοσιονομικής ευθυγράμμισης, που έχουν οδηγήσει σε ύψη ρεκόρ τη φτώχεια και την ανεργία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: