20/8/12

Αιολικά Πάρκα και πυρκαγιές: το παράδειγμα του φαραγγιού Jawbone!

Η μάχη για τους 
Κόνδορες της Σιέρα Νεβάδα
χάθηκε!

Δυστυχώς η μάχη που έδιναν οι μεγαλύτερες Περιβαλλοντικές Οργανώσεις της Καλιφόρνιας για να σώσουν το φαράγγι Jawbone, από την επέλαση των Αιολικών Πάρκων, χάθηκε. Μια τεράστια πυρκαγιά, που ξεκίνησε πριν από 10 ημέρες ανάμεσα σε τρία είδη εγκατεστημένα αιολικά πάρκα, κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς το μοναδικό αυτό καταφύγιο του Κόνδορα της Καλιφόρνιας! Ένας από τους ελάχιστους βιότοπους του απειλούμενου με εξαφάνιση αυτού πτηνού χάθηκε για πάντα! 
Αν και ο τρόπος πρόκλησης της πυρκαγιάς διερευνάται ακόμη από την Πυροσβεστική και την Δασική Υπηρεσία της Καλιφόρνιας, οι ειδικοί αναφέρουν ότι στην εν λόγω περιοχή δεν είχε αναφερθεί πυρκαγιά για τουλάχιστον 150 χρόνια! Από την δεκαετία του 1990 όμως, που στην περιοχή κατασκευάστηκε ένα από τα πρώτα αιολικά πάρκα των ΗΠΑ, οι πυρκαγιές είναι πλέον ο κανόνας. 
Συνολικά τρία αιολικά πάρκα έχουν ήδη κατασκευαστεί στην περιοχή. Η εταιρεία North Sky River Landholdings που πρόσφατα εξαγόρασε αυτά τα πάρκα, παρουσίασε ένα επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη ενός φαραωνικού αιολικού πάρκου, από 327 ανεμογεννήτριες, ξεσηκώνοντας έτσι την αντίδραση Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων. Το φαράγγι Jawbone  είναι (ή δυστυχώς πλέον: ήταν) ένας από τους σημαντικότερους βιοτόπους για την επιβίωση του Καλιφορνέζικου Κόνδορα. Μέχρι πριν λίγες ημέρες που η φωτιά ξέσπασε, από άγνωστη αιτία, στην περιοχή των ήδη λειτουργούντων αιολικών πάρκων!
Και παρόλο που ήδη στην περιοχή έχει διανοιχτεί ένα μεγάλο οδικό δίκτυο λόγω ακριβώς των Αιολικών Πάρκων, οι τεράστιες πυροσβεστικές δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν (σχεδόν 1000 εξειδικευμένοι δασοπυροσβέστες και χιλιάδες εθελοντές) δεν μπόρεσαν να ελέγξουν την πυρκαγιά, η οποία ακόμη και σήμερα συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη, δίνοντας έτσι ένα ακόμη ισχυρό και ατράνταχτο επιχείρημα στους ακτιβιστές της κίνησης Roadless Rule ("εκτάσεις ελεύθερες από δρόμους ") υπέρ του αγώνα τους για την προστασία της Άγριας Φύσης: Λιγότεροι δρόμοι, δυσκολότερη η πρόσβαση για τον άνθρωπο, περισσότερες οι πιθανότητες για την Άγρια Φύση να επιβιώσει! 
Μόνο που για τους Κόνδορες στο φαράγγι Jawbone είναι πλέον αργά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: