11/8/12

Κρατικό έλλειμμα, "πράσινη" ανάπτυξη και άλλες ΑΠΕτεωνιές...

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, για το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2012, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 13.203 εκατ. ευρώ, και το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο σε 3.070 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση έναντι των στόχων που θέτει το Μνημόνιο, και αυτό χάρη στις τεράστιες θυσίες του Ελληνικού Λαού!
Την ίδια ώρα το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) καθημερινά αυξάνει κατά εκατομμύρια ευρώ (!!!) - και προσμετράται ως κρατικό έλλειμμα το οποίο το φορτώνονται εις διπλούν οι Έλληνες πολίτες: και ως φορολογούμενοι αλλά και ως καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας- και αυτό γιατί η Κυβέρνηση της Τρόικας προκλητικά συνεχίζει να επιδοτεί τους Μεγαλοεργολάβους της Μαύρης Ανάπτυξης και της Πράσινης Απάτης! Ακόμα όμως και παρά το χαράτσι που επέβαλε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, προκειμένου να περιορισθεί η εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά ενέργειας, η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο! Όσο αυξάνουν τα Αιολικά Πάρκα που εισέρχονται στο σύστημα ηλεκτροδότησης, τόσο το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ θα εκτροχιάζεται! Η "φούσκα" των αιολικών διογκώνεται και είναι έτοιμη να σκάσει! Αυτό είναι σίγουρο και πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο!
Το ερώτημα που γεννάται όμως είναι: επειδή οι Μεγαλοεργολάβοι δεν βάζουν "φράγκο" από την τσέπη τους για τις... "επενδύσεις" τους, αλλά βασίζονται στις κρατικές επιδοτήσεις, στις "εγγυημένες" τιμές του ΛΑΓΗΕ και στα ... θαλασσοδάνεια των Ελληνικών Τραπεζών, όταν η "φούσκα" τελικά σκάσει, τα δάνεια αυτά ποιος θα τα φορτωθεί; Αλήθεια τι ποσοστό των δανείων της  "κακής" Αγροτικής Τράπεζας που φορτώθηκε ο Ελληνικός Λαός ήταν δάνεια "φούσκες" για Αιολικά Πάρκα; Είμαστε έτοιμοι σαν λαός - και αντέχουμε να φορτωθούμε και αυτό το βάρος; 
ΥΓ) κι όμως θα μπορούσε να υπάρξει διέξοδος από αυτήν την κατάσταση αρκεί να αλλάξουμε άρδην πολιτική κατεύθυνση: 
- όλες οι κρατικές επιδοτήσεις που κατευθύνονται προς τις "Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας" να δοθούν για το πρόγραμμα "Φωτοβολταϊκά σε στέγες", και όχι να παγώσει το πρόγραμμα αυτό όπως ανακοίνωσε η Κυβέρνηση της Τρόικας κατ΄εντολή των Μεγαλοεργολάβων
- η ΔΕΗ να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο ώστε να παράγει φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα, πράγμα που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας! Η ακριβή ενέργεια οδηγεί σε αυξημένο  κόστος παραγωγής: αυτό είναι βασικός κανόνας στην "πολιτική οικονομία". Και όσο αυξάνει το κόστος παραγωγής τόσο θα μειώνεται η περιβόητη "ανταγωνιστικότητα" και θα υπάρχουν πιέσεις στα εργατικά μεροκάματα! 
- η κρατική ΔΕΗ θα μπορούσε (και θα έπρεπε) να επενδύσει σε εργοστάσια παραγωγής Φωτοβολταϊκών Συστημάτων, ώστε και να μην επιβαρύνεται το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, αλλά και να διαμορφώνεται η παραγωγή τους με βάση την αισθητική, την αρχιτεκτονική και τις ανάγκες του Ελληνικού Περιβάλλοντος!
- όλες οι "κρατικές επιδοτήσεις" θα πρέπει να δίνονται σε μεμονωμένους οικιακούς παραγωγούς και όχι σε εταιρείες, με αυστηρά πάντα κριτήρια: όπως πχ. η χρήση αποκλειστικά Ελληνικής τεχνολογίας, η τοποθέτηση των Φωτοβολταϊκών  αποκλειστικά και μόνο σε στέγες και όχι σε παραγωγική γη, με βάση αυστηρά πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά κριτήρια για τον εναρμονισμό τους με την αισθητική του δομημένου χώρου, και ταυτόχρονα να συνοδευτούν με την πλήρη κατάργηση του συστήματος των "εγγυημένων" τιμών ώστε να μην επιβαρύνεται ο τελικός καταναλωτής και εν γένει η Ελληνική Οικονομία! 
- σε συνεργασία με την κρατική ΔΕΗ, οι δημοτικές αρχές -και αυστηρά μόνον αυτές- να αξιοποιήσουν τον υδάτινο πλούτο που διαθέτουν τόσο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και για την ύδρευση και άρδευση τους, με την δημιουργία μικρών φραγμάτων (ίσως και σε συνδυασμό με μικρά συστήματα αντλιοταμίευσης) και πάντα με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια, σωστό περιφερειακό σχεδιασμό και κεντρικό προγραμματισμό για την διαχείριση των εσωτερικών υδάτων
- κεντρικός κρατικός σχεδιασμός και κοινωνικός έλεγχος στην Ενέργεια και στο Νερό, με την λογική ότι αυτά αποτελούν βασικές κοινωνικές ανάγκες και εθνικό πλούτο! Όχι στην εμπορευματοποίησή τους- ναι στην διαχείρισή τους με σκοπό την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών και τελικά και την προστασία της ίδιας της Φύσης!
Ανατροπή τώρα της Κυβέρνησης των Μεγαλοεργολάβων, που μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην Χρεοκοπία και την Εξαθλίωση! Δεν υπάρχει άλλος δρόμος- δεν θα έχουμε άλλη ευκαιρία και ακόμη χειρότερα δεν θα έχουμε ελπίδα όταν πλέον χρεοκοπήσουμε, οδηγηθούμε στην δραχμή και συνεχίζουμε να χρωστάμε σε ευρώ! Γιατί εκεί οδηγούμαστε και όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό... "αέρα κοπανιστό επιδοτούσε"!



Δεν υπάρχουν σχόλια: