25/6/12

"Καταρρέει" η παλαιότερη Τράπεζα του Κόσμου...



Η Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS), η παλαιότερη Τράπεζα του Κόσμου και η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ιταλία, έχει αποδυθεί σε μια κούρσα με το χρόνο για να αποσπάσει την έγκριση των ελεγκτικών αρχών ώστε να πωλήσει τίτλους αξίας 1 δισ. ευρώ στην κυβέρνηση, και να καλύψει  έτσι τις ελλείψεις της σε κεφάλαιο ως τα τέλη Ιουνίου.
Πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες της τράπεζας με το κυβερνητικό επιτελείο "διέρρευσαν" το Σαββατοκύριακο, ότι η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου -είχε ιδρυθεί ως κοινωφελές ίδρυμα το 1472- έχει σχεδόν καταλήξει σε συμφωνία με το Ιταλικό υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας (Bank of Italy) για την ανακεφαλαιοποίησή της με ένεση ρευστότητας από το κράτος. 
Εάν η συμφωνία επαληθευτεί, θα είναι η πρώτη φορά που ιταλική τράπεζα θα καταφύγει σε κρατική βοήθεια από το 2010, όταν άρχισε να  βαθαίνει η κρίση στην ευρωζώνη.
Επικαλούμενη «οργανωτικούς λόγους», η τράπεζα ανέβαλε για αύριο (Τρίτη 26-6) τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου που επρόκειτο να γίνει νωρίτερα σήμερα για να εγκριθεί το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Φαμπρίτσιο Βιόλα και του νέου της προέδρου Αλεσάντρο Προφούμο, του πιο γνωστού Ιταλού τραπεζίτη.
Το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο αναβλήθηκε ερμηνεύθηκε ως ένδειξη πως η MPS ελπίζει σε μια ανεπίσημη έγκριση από την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας, που επιβλέπει τις ιταλικές τράπεζες. «Αυτό θα ήταν το λογικό συμπέρασμα», δήλωσε πηγή ενήμερη για την κατάσταση. Η Τράπεζα της Ιταλίας απέφυγε να τοποθετηθεί για το θέμα, όπως εξάλλου έπραξε και το Ιταλικό υπουργείο Οικονομικών.
Η MPS έχει καταφέρει να συγκεντρώσει, μέσω διαχείρισης κεφαλαίων και πώλησης πόρων, περί τα δύο τρίτα των 3,3 δισ. ευρώ που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority-EBA) χρειαζόταν, για να θεωρηθεί βιώσιμη. Τα υπόλοιπα χρήματα πασχίζει να τα βρει- και η μόνη λύση πλέον είναι η Ιταλική Κυβέρνηση. «Το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας νέος γύρος "ομολόγων Τρεμόντι" μοιάζει η πιο λογική επιλογή», ανέφερε Ιταλός τραπεζικός. Χάρη στα "Ομόλογα Τρεμόντι" πολλές Ιταλικές Τράπεζες διασώθηκαν όταν η Οικονομική Κρίση πέρασε από τον Ατλαντικό στην Ευρώπη! Η MPS είχε ήδη επωφεληθεί από την έκδοση τέτοιων τίτλων από το υπουργείο Οικονομικών επί υπουργίας Giulio Tremonti, αξίας 1,9 δισ. ευρώ, το 2009, με επιτόκιο 8,5% που όμως αυξάνεται στο 9% τον Ιούλιο του 2013.  Η ενδεχόμενη νέα έκδοση τέτοιων ομολόγων θα αυξήσει περαιτέρω το ιταλικό κρατικό χρέος που ήδη πλησιάζει τα 2 τρισεκατομύρια ευρώ!
Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα", με πληροφορίες από το "International Business Times".

Δεν υπάρχουν σχόλια: