20/6/12

Η Ελλάδα ήταν "σπυρί", η Ισπανία "γρίπη" και η Γερμανία θα είναι "καρδιακό επεισόδιο"...


Η οικονομική κρίση «χτυπά» τώρα και τα γερμανικά ομόλογα!
Κατακόρυφη αύξηση σημειώνει και η απόδοση των ομολόγων της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας, με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι η Ισπανική κρίση επηρεάζει πλέον τον «σκληρό πυρήνα» της ΕΕ. 
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, μεγάλα hedge funds στοιχηματίζουν σε μαζικό ξεπούλημα γερμανικών ομολόγων τους επόμενους μήνες, συνυπολογίζοντας και τις  δύο επιλογές που έχει μπροστά της η Γερμανία, τη διάλυση της Ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης ή τη στενότερη πολιτική και οικονομική της ενοποίηση.
Στις 12 Ιουνίου η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου εκτοξεύθηκε στο υψηλότερο ποσοστό από την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος, ξεπερνώντας το 6,8%. Η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου έφθασε το 6,14%. Σε αντίθεση ωστόσο με την τάση που επικρατούσε έως πρόσφατα, η αύξηση των επιτοκίων του «αμαρτωλού» ευρωπαϊκού νότου, δεν οδήγησε σε αντίστοιχη μείωση των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων, με τους επενδυτές να στρέφονται σε «ασφαλείς» αποδόσεις. Αντίθετα, τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας παρουσίασαν στις 12 Ιουνίου αύξηση κατά 25, 16 και 47 μονάδες βάσης φθάνοντας το 1,42%, το 1,69% και το 2,73% αντίστοιχα από τις αρχές του μήνα.
Οπως αναφέρει και το δημοσίευμα των FT εξάλλου, διευθυντικά στελέχη ισχυρών hedge funds ποντάρουν πλέον ανοιχτά σε μαζικό ξεπούλημα γερμανικών ομολόγων τους προσεχείς μήνες- μετά τις ιστορικά χαμηλές αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίου Gaim των μεγαλύτερων hedge fund  στο Μονακό χθες,  πάνω από το 50% των στελεχών τους εκτιμούν ότι τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων θα διπλασιαστούν μέσα σε ένα χρόνο.
Ο Gavyn Davies, ιδρυτής του Hedge Fund, Fulcrum Asset Management, αλλά και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, υποστήριξε στο συνέδριο της Gaim ότι η τάση συμπίεσης προς τα κάτω των γερμανικών ομολόγων (λόγω του ότι αποτελούν «ασφαλές καταφύγιο»για τους επενδυτές) δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Τα μοντέλα ανάλυσης σχεδόν κάθε hedge fund, όπως τόνισε το πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, δείχνουν ότι η γερμανική αγορά ομολόγων είναι υπερτιμημένη. 
Ο Jamil Baz,  επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της GLG Partners, δήλωσε ότι τα εργαλεία χάραξης πολιτικής στην Ευρωζώνη, γίνονται καθημερινώς όλο και πιο αδύναμα! «Η κρίση δεν έχει αρχίσει ακόμη», είπε, προβλέποντας ότι η απομόχλευση στην ευρωζώνη θα μπορούσε να πάρει 20 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Ο Bill Gross, ο επικεφαλής επενδύσεων του μεγαλύτερου fund ομολόγων του κόσμου, της Pimco, δήλωσε επίσης ότι οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες σχετικά με τις προοπτικές για την εξέλιξη του γερμανικού χρέους.
Μέχρι σήμερα ελάχιστοι ήταν αυτοί που τολμούσαν να στοιχηματίσουν κατά των γερμανικών ομολόγων. Ενας εξ αυτών είναι ο John Paulson, ο επενδυτής-κερδοσκόπος, ο οποίος έγινε γνωστός το 2007, στοιχηματίζοντας στην κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ακινήτων. Στις 18 του περασμένου Απριλίου, έγινε γνωστό ότι ο Paulson είχε σορτάρει σε γερμανικά ομόλογα, προεξοφλώντας ότι η επιδείνωση της κρίσης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και για τη Γερμανία. Ο Paulson είχε «πρωταγωνιστήσει» και στο ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης το 2009, «σορτάροντας» σε ελληνικά ομόλογα, στα οποία κατείχε σημαντικές θέσεις και αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: