10/5/12

"Έλληνες τινάξτε την μπάνκα στον αέρα..."


Bloomberg: Οι Έλληνες διαθέτουν  517 δισ.  $ ως ατού σε περίπτωση που επιδιώξουν επαναδιαπραγμάτευση!

Η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα μπορεί να κατέχει ένα ατού αξίας άνω των 510 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν σεβαστεί την εντολή των Ελλήνων ψηφοφόρων να επαναδιαπραγματευθεί το σχέδιο διάσωσης της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg.
Το Ελληνικό κράτος οφείλει περίπου 400 δισ. ευρώ (517 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ιδιώτες κατόχους ομολόγων, σε οργανισμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σε άλλους πιστωτές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Περίπου 252 δισ. ευρώ από αυτά η Ελλάδα τα χρωστάει σε επίσημους οργανισμούς και κυβερνήσεις, μετά την αναδιάρθρωση του  Ελληνικού χρέους πριν από δύο μήνες. Η Ελλάδα έχει επίσης € 143.000.000.000 γραμματίων και ομολόγων  αυτή την στιγμή σε κυκλοφορία. «Με την Ελλάδα να χρωστά ποσά αντίστοιχα του μεγέθους της οικονομίας της Ελβετίας, οι επιπτώσεις για τους φορολογουμένους στα υπόλοιπα κράτη-μέλη θα είναι καταστροφικές, εάν η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη» σημειώνεται στο δημοσίευμα του Bloomberg.
"Η Ελλάδα διαθέτει κάποια πολύ δυνατά χαρτιά για να πείσει τους δανειστές της να επαναδιαπραγματευτούν μαζί της", δηλώνει στο Bloomberg ο John Whittaker, οικονομολόγος στο Lancaster University Management School (LUMS). "Όλοι φοβούνται την ελληνική αποχώρηση από το ευρώ, διότι θα χάσουν χρήματα και θα χάσουν και πολιτικό κεφάλαιο."

Είναι πολλά τα λεφτά ... Άγκελα!
Οι οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς άλλα κράτη φτάνουν τα 80 δισ. ευρώ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά ομόλογα 50 δισ. ευρώ, ενώ στο πλαίσιο του Ευρω-συστήματος η Τράπεζα της Ελλάδος χρωστά στις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες 104 δισ. ευρώ.
Παράλληλα,  η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκδώσει 18 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα αντιστοιχούν στο μέγεθος της οικονομίας, με αποτέλεσμα η συνολική έκθεση της ΕΚΤ στην Ελλάδα να φτάνει τα 172 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά στους ιδιώτες επενδυτές, κατέχουν ελληνικούς τίτλους αξίας 143 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το συνολικό ποσό στα 395 δισ. ευρώ.
Επιπροσθέτως, στο άρθρο αναφέρεται πως στο συγκεκριμένο ποσό δεν περιλαμβάνονται τα κεφάλαια που έχουν δανειστεί οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, τα οποία στις αρχές του έτους ξεπερνούσαν τα 73 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: