12/5/12

Επιμονή σε νέα μέτρα παρά τη βαθιά ύφεση και...

...παρά την ομολογία αποτυχίας στις προβλέψεις της για την Ελλάδα από τη Κομισιόν!
Μετεξεταστέα θα έμενε η Κομισιόν, εάν βαθμολογούσε κανείς τις επιδόσεις της όσον αφορά στις προβλέψεις της για τη πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις επιπτώσεις από την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας τη τελευταία διετία.
Όπως παραδέχεται στην "Έκθεση Εαρινών Προβλέψεων", η ύφεση είναι βαθύτερη των αρχικών εκτιμήσεων και είναι ενδεικτικό ότι στο τελευταίο 3μηνο του 2011 "χτύπησε" στο 7,5%, ενώ για φέτος υπολογίζεται πλέον στο 4,7% έναντι αρχικής εκτίμησης για 2,8%.
Όσο για τις προοπτικές, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, αναμένεται ασήμαντη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2013, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι η ανάπτυξη δεν αναμένεται νωρίτερα από το 2014!
Ποια είναι η άμεση συνέπεια; Μεγαλύτερη και πιο επίμονη ανεργία και είναι ενδεικτικό ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν ανεβάζουν το πήχη στα όρια του 20%, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι και φέτος και το 2013 οι στρατιές των ανέργων επισήμως θα αριθμούν 1.000.000 ανθρώπους, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς και όσους απασχολούνται μερικώς και περιστασιακά, η πραγματική ανεργία αγγίζει το 25%!
Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι η συρρίκνωση των αποδοχών, οι οποίες υπολογίζεται πλέον ότι θα μειωθούν κατά 8%, όταν αρχικά υπολογιζόταν ότι η μείωση δεν θα ξεπερνούσε το 2,8%, ενώ όπως δήλωσε μάλλον ψυχρά ο Όλι Ρεν παρουσιάζοντας την Έκθεση, η Κομισιόν περιμένει περαιτέρω μείωση από την Ελλάδα, τη Πορτογαλία και την Ιρλανδία και την επόμενη χρονιά!
Το... κερασάκι στη τούρτα δεν είναι άλλο από τα μέτρα που αναμένονται για το 2013, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 1,8% του ΑΕΠ. Όπως αναφέρει η Κομισιόν, θα πρέπει να γίνουν πρόσθετες περικοπές στο ύψους του 3,8% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι μόνο για την επόμενη χρονιά θα απαιτηθούν περικοπές 7,6 δισ ευρώ.
Οι... πηγές είναι γνωστές και δεν είναι άλλες από τη μείωση κατά τουλάχιστον 12% στα ειδικά μισθολόγια, τη κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων και βέβαια το κλείσιμο φορέων του Δημοσίου με τουλάχιστον 15.000 απολύσεις έως το τέλος του έτους και μετά... βλέπουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: