31/5/12

Η Ελλάδα ή η Ισπανία σας «τρομάζει» περισσότερο;


Διαδικτυακή ψηφοφορία του Guardian!
Ανοιχτή ψηφοφορία διεξάγει από σήμερα και για δύο μέρες η ηλεκτρονική έκδοση του Guardian μέσω ίντερνετ. «Ποια χώρα της ευρωζώνης προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία;» διερωτάται ο Guardian και προσφέρει τις επιλογές «Ελλάδα» και «Ισπανία».
«Οι επενδυτές ανησυχούν για την τραπεζική κρίση στην Ισπανία, ενώ όλα τα βλέμματα στρέφονται στις ελληνικές εκλογές τον επόμενο μήνα», τονίζει ο Guardian
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της ηλεκτρονικής φηφοφορίας, η συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών της βρετανικής εφημερίδας πιστεύει πως η ισπανική οικονομία βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση σε ποσοστό 76,6%, ενώ αυτοί που ανησυχούν για την Ελλάδα είναι το 23,4%. Οι... επιλογές των χρηστών της βρετανικής εφημερίδας αντανακλούν το γενικότερο κλίμα, αφού ο ...«Τισπανικός» και η «Ισπανική Γρίπη» διαδέχεται σιγά σιγά την GRexit στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου... 
Χαρακτηριστικός ο τίτλος του πρώτου θέματος του Reuters«Η Ισπανία "φωνάζει" για βοήθεια, αλλά το Βερολίνο ακούει;».
Ταυτόχρονα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην υποβάθμιση του αξιόχρεου οκτώ ισπανικών περιφερειών, συμπεριλαμβανομένης της Μαδρίτης και μάλιστα με αρνητική προοπτική. Μαζί με τη Μαδρίτη, υποβαθμίστηκαν επίσης οι περιφέρειες: Καστίλλη-Λα Μάντσα, Καταλωνία, Αστούριες, Ανδαλουσία, Χώρα των Βάσκων, τα Κανάρια και η Κανταβρία.
Η Ισπανία θα είναι η  πρώτη χώρα που θα βγει από το ευρώ, εκτιμά ο «Independent»!
Την ίδια ώρα ο Hamish McRae, οικονομικός αρθρογράφος της «Independent», εκτιμά πως η Ισπανία θα μπορούσε να προσπεράσει την Ελλάδα στην άτυπη «κούρσα» για το ποια χώρα κινδυνεύει να εκτροχιαστεί πρώτη από την ευρωζώνη!
«Αφορμή για τη σκέψη αυτή αποτέλεσε μια ανάλυση του Matthew Lynn της Strategy Economics, ο οποίος αναφέρει πως το ενδεχόμενο εξόδου της Ισπανίας από το ευρώ έναντι της Ελλάδας είναι ένα πιο πιθανό κι επικρατέστερο σενάριο», επισημαίνει ο McRae.
Πρώτον, η ιβηρική χώρα είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί. Μία ελληνική διάσωση θα κοστίσει «ψίχουλα» σε σχέση με την Ισπανία, όπου θα χρειαστεί η ΕΕ να «ρίξει» άμεσα 110 δις. ευρώ και μετά άγνωστο αριθμό επιπλέον κονδυλίων.
Δεύτερον, η Ισπανία έχει κουραστεί ήδη από τη λιτότητα, αφού το νέο κύμα διεθνούς διαμαρτυρίας ενάντια στις περικοπές ξεκίνησε στη Μαδρίτη πριν από ένα χρόνο (με το κίνημα των Αγανακτισμένων) κι από εκεί διαδόθηκε στην Ελλάδα και άλλες χώρες της ευρωζώνης, παράλληλα με το κίνημα για τις καταλήψεις πλατειών.
Το τρίτο σημείο είναι πως η Ισπανία έχει μια πραγματική οικονομία με μια αξιοσέβαστη βιομηχανική βάση που της επιτρέπει να ευελπιστεί ότι μπορεί να έχει ένα μέλλον ευημερίας και εκτός ευρωζώνης.
«Επίσης - τέταρτον-, η Ισπανία είναι πολιτικά σταθερή που την διαφοροποιεί από πολλές άλλες χώρες», συνεχίζει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας πως «λόγου χάρη, οι Έλληνες μένουν σε αυτή, επειδή τους κρατάει μέσα στην Ευρώπη, οι Ιρλανδοί επειδή είναι αυτό που τους χωρίζει από τη Βρετανία, οι Γερμανοί επειδή το ευρώ αντιπροσωπεύει τη ρήξη τους με το ταραγμένο παρελθόν τους και οι Γάλλοι επειδή το νόμισμα ενισχύει την επιρροή τους στον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά η Ισπανία δεν έχει κανένα από αυτά τα ζητήματα. Μπορεί να φύγει απ' το ευρώ ανάλογα με το αν βολεύει τους Ισπανούς ή όχι».
Ο πέμπτος λόγος είναι το ότι η Ισπανία έχει μεγαλύτερο ορίζοντα προόδου. Η οικονομία της κοιτάζει τόσο στην Ευρώπη, αλλά και στις ραγδαία αναπτυσσόμενες ισπανόφωνες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής. Οι ευκαιρίες στην Λατινική Αμερική, μπορεί να πείσουν τους Ισπανούς ότι μπορούν να τα καταφέρουν και χωρίς το ευρώ και την λιτότητά του. Και τέλος - έκτον-, υπάρχει πληθώρα οικονομολόγων εντός Ισπανίας, που υποστηρίζουν ότι το πραγματικό πρόβλημα της χώρας είναι το ευρώ και ότι θα ανακάμψει οικονομικά μόνο αν φέρει πίσω την πεσέτα.
«Το ταμπού καταρρίφθηκε», καταλήγει ο Lynn.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η Ισπανία είναι η χώρα του ενιαίου νομίσματος που θα μπορούσε να καταλήξει πρώτη απ' όλες εκτός ευρωζώνης και το «Spexit» (η Ισπανική έξοδος απ' το ευρώ) θα έρθει πριν από το «Grexit» (την απειλούμενη ελληνική αποχώρηση απ' την ευρωζώνη).

Δεν υπάρχουν σχόλια: