25/5/12

Ισπανική βόμβα στο ευρώ!

"Έσκασε" η Καταλονία.
Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, δήλωσε αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων της αυτόνομης περιφέρειας, στο τέλος του μήνα και ουσιαστικά ζητά σχέδιο διάσωσης από την κεντρική κυβέρνηση: "Δεν μας ενδιαφέρει πως θα το κάνουν, αλλά πρέπει να καταβάλουμε τις οφειλές μας στο τέλος του μήνα. Μια οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει αν δεν πληρώνει τους λογαριασμούς της", δήλωσε χαρακτηριστικά...
Η Καταλονία των 7.5 εκατ. κατοίκων με πρωτεύουσα την Βαρκελώνη, είναι η πλουσιότερη περιοχή της Ισπανίας, με ΑΕΠ που φτάνει συνολικά το ΑΕΠ της Ελλάδας και που καλύπτει το 20% της ισπανικής οικονομίας! Η περιφερική κυβέρνηση της Καταλονίας πρέπει να πληρώσει μέσα στη χρονιά περί τα 13 δισ. ευρώ για αποπληρωμή χρέους. Το δε 25% του συνολικού χρέους της Καταλονίας ανήκει σε μικροομολογιούχους οι οποίοι έχουν εμπιστευτεί τις οικονομίες τους στα λεγόμενα "patriot bonds".
Στο μεταξύ, το πρωί της Παρασκευής, ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών της ισπανικής τράπεζας Bankia στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης, «εξαιτίας παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν» τις μετοχές της. Η τράπεζα αναμένεται να ζητήσει οικονομική βοήθεια, ύψους πάνω από 15 δισ. ευρώ.
Αποτέλεσμα αυτών των ειδήσεων ήταν ο μεγάλος «ασθενής», το "ισχυρό" ευρώ να καταρρεύσει, καθώς το απόγευμα έφθασε κάτω και από τα 1,25 δολάρια και παράλληλα, αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης το κόστος δανεισμού της Ισπανίας, φθάνοντας το 6,30%, παρά τις διαβεβαιώσεις της Μαδρίτης ότι η κεντρική κυβέρνηση θα κατορθώσει να αντεπεξέλθει και θα συνδράμει στην πληρωμή των υποχρεώσεων της Βαρκελόνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: