11/4/12

Όσο υπάρχουν τέτοιες ειδήσεις...

...θα συνεχίσει να υπάρχει κι η Ελπίδα για το μέλλον του Πλανήτη!
Ο «πυρετός του χρυσού» δεν έκαμψε τους Ελβετούς χωρικούς!
«Όχι» σε μεγάλη εταιρεία εξόρυξης χρυσού!
Eνα βροντερό «όχι» ήταν η απάντηση των κατοίκων μιας απομονωμένης αλπικής κοιλάδας στο επικερδές, πλην «βρόμικο» μέλλον που τους πρότεινε μεγάλη καναδική εταιρεία εξόρυξης χρυσού.
Μετά από μήνες διενέξεων, οι κάτοικου του χωριού Κουράγκλια και των γυρω οικισμων ψήφισαν όχι στο δημοψήφισμα που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα για την εκμετάλλευση των εδαφών τους. Η καναδική εταιρεία NV Gold προσφέρει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για να εκμεταλλευτεί τα χιονισμένα βουνά της κοιλάδας, καθώς εκτιμά στο υπεδάφος υπάρχει χρυσός. Συγκεκριμένα, στο δημοψήφισμα 90 άτομα τάχθηκαν υπέρ της εκμετάλλευσης και 180 κατά.
Οι περισσότεροι κάτοικοι πείσθηκαν πως ο φυσικός πλούτος θα μολυνθεί από την ξένη «εισβολή». «Το μεταλλωρυχείο θα επηρεάσει την κοιλάδα και το περιβαλλοντολογικό κόστος θα είναι μεγάλο», δηλώνει η 17χρονη Νικόλ Βενζίν, που εχει πιασει δουλειά σε κοντινή πόλη.
Σε ολόκληρη την μικρή κοιλάδα λειτουργεί μόνον ένα εστιατόριο και ένα μπαρ, και οι περισσότεροι νέοι αναζητούν αλλού την τύχη τους γιατί δεν υπάρχουν δουλειές. Το μεταλλωρυχείο θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και προοπτικές για ένα διαφορετικό μέλλον. Κι όμως οι άνθρωποι της απομονωμένης ορεινής κοιλάδας δεν ενθουσιάστικαν από αυτήν την προοπτική! «Δεν θέλω άλλοι άνθρωποι να έρθουν εδώ. Είναι πολύ ήσυχα στην κοιλάδα και τα αμάξια και ο κόσμος θα το χαλάσουν» λέει η 25χρονη Αιρις Μον.
Σύμφωνα με τις γεωλογικές μελέτες, οι βράχοι της κοιλάδας περιέχουν 10 γραμ. χρυσού ανά τόνο, που «μεταφράζεται» σε χρυσό συνολικής αξίας περίπου 1,2 δισεκατομμύριων.
Πολλοί πάντως εκτιμούν πως με το «όχι», οι κάτοικοι έκλεισαν την πόρτα όχι μόνο στα χρήματα αλλά και στην γενικότερη "ανάπτυξη" της κοιλάδας. Μια ανάπτυξη όμως καταστροφική για τα Βουνά, την Φύση και τελικά και για τους Ανθρώπους! Σε τελική ανάλυση - κι αυτό μας διδάσκει η σημερινή ιστορία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης - δεν είναι και δεν πρέπει να είναι τα πάντα στην ζωή μας, εξαγοράσιμα! Πρέπει να επανακαθορίσουμε τις αρχές, τις αξίες και τις προτεραιότητές μας, σαν άτομα και σαν ανθρωπότητα συνολικά! Αυτό έκαναν οι κάτοικοι στην Ορεινή Κοιλάδα της Ελβετίας, κι αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν σε όλους μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: