4/3/12

Spiegel:«Η Τρόικα υπολογίζει σε τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα»!


«Τα δισεκατομμύρια από το δεύτερο πακέτο διάσωσης δεν έφτασαν ακόμη στην Ελλάδα, και οι διεθνείς ελεγκτές θεωρούν ήδη αναγκαίο τη συγκρότηση ενός  τρίτου πακέτου ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ» γράφει το γερμανικό περιοδικό SpiegelΔεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να εξυπηρετεί η ίδια μόνη της τα δάνειά της όπως προγραμματιζόταν ήδη για το 2015, και όπως αναφέρεται σε προσχέδιο της πρόσφατης έκθεσης της τρόικας για την κατάσταση στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό η χώρα από το 2015 μέχρι το 2020 θα έχει μια «εξωτερική δημοσιονομική ανάγκη ύψους μέχρι και 50 δις ευρώ». Αυτή η ..."δυσάρεστη" ανάλυση δεν αρέσει προφανώς σε ορισμένους πολιτικούς: Η συγκεκριμένη φράση διεγράφη κατόπιν πιέσεως της γερμανικής κυβέρνησης από το τελικό κείμενο. 
Η Ευρωζώνη ενέκρινε μόλις ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εξαρτάται όμως από την συμφωνία για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων και το τελικό κούρεμα του Ελληνικού Χρέους. Μπορεί η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, να εξασφάλισε την υποστήριξη για το δεύτερο αυτό πακέτο προς την Ελλάδα, αλλά, όπως τονίζεται στο άρθρο του Spiegel, υπήρχαν και υπάρχουν πολλοί που εξέφρασαν τη ...δυσαρέσκειά τους. Σχόλια μάλιστα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, περί τρίτου πακέτου διάσωσης προς την Ελλάδα προκάλεσαν σάλο στον κεντροδεξιό συνασπισμό της Άγκελας Μέρκελ.
Το γερμανικό κοινοβούλιο έχει ήδη εγκρίνει το νέο πακέτο διάσωσης. Πριν εκταμιευτούν τα χρήματα, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει με τους ιδιώτες πιστωτές σε παραίτηση των απαιτήσεών τους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ανταλλάξουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους έναντι νέων χρεογράφων. Αυτή η απομείωση του χρέους θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα σημεία στο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα. Όμως, το γερμανικό περιοδικό, επικαλούμενο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρει πως η ΕΚΤ εκτιμά πως η συμμετοχή  του ιδιωτικού τομέα στην ανταλλαγή χρέους θα είναι χαμηλή, γεγονός που θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση των συλλογικών ρητρών δράσης (CACs). 



Δεν υπάρχουν σχόλια: