9/3/12

Θα ενεργοποιηθούν τα περιβόητα ασφαλίστρα κινδύνου (CDS);

Στο 85,8% η συμμετοχή στο PSI, στο 95,7% με τα CAC's! Ποιοι πανηγυρίζουν που θα ενεργοποιηθούν τα CDS; 
Ολοκληρώθηκε τελικά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Στο 95,7% διαμορφώθηκε η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην ανταλλαγή των ελληνικών κρατικών ομολόγων σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, μετά την ενεργοποίηση όμως των CAC's (ρήτρων συλλογικής δράσης). Έτσι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης και των περιβόητων ασφαλίστρων κινδύνου (CDS), πράγμα για το οποίο προετοιμάζεται «αθόρυβα» η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA). Για του λόγου το αληθές, ήδη εδώ και αρκετές ώρες η ISDA ανάρτησε στην ιστοσελίδα της μια προκαταρκτική λίστα με τις «υποχρεώσεις», με δυο λόγια με τις σειρές ομολόγων, που έχουν εκδοθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και οι οποίες θα καλυφθούν, (δηλαδή θα πληρωθούν στους δικαιούχους τα ασφάλιστρα κινδύνου), στην περίπτωση πιστωτικού γεγονότος. Να σημειώσουμε ότι "δικαιούχοι" είναι οι κάτοχοι CDS που δεν είναι και απαραίτητα και κάτοχοι ομολόγων- απλά είναι όσοι "τσόγαραν" στην Χρεοκοπία της Χώρας μας!  
Στην ανακοίνωσή της, η ISDA επιμένει πως «η δημοσιοποίηση της λίστας αυτής δεν γίνεται προσβλέποντας υποχρεωτικά σε ανακοίνωση πιστωτικού γεγονότος, ωστόσο τα μέλη της σημειώνουν πως, υπό τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και λαμβάνοντας υπ' όψιν την πιθανή χρήση των ρητρών συλλογικής δράσης, είναι ‘συνετό’ η ISDA να είναι προετοιμασμένη στο ενδεχόμενο που κριθεί ότι υπάρχει πιστωτικό γεγονός». Στην ανακοίνωσή της, η ISDA καλεί επίσης τους κατόχους ομολόγων να υποβάλουν σχετικά έγγραφα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στην περίπτωση που ενεργοποιηθούν τα CDS, τότε οι ομολογιούχοι αυτοί θα πληρωθούν εγκαίρως. Η Ειδική Επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) θα συνεδριάσει σήμερα στις 15:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, προκειμένου να εξετάσει ερώτημα που της έχει κατατεθεί σχετικά με το εάν έχει συμβεί credit event στην Ελλάδα μετά τη λήξη συμμετοχής στο PSI!  
Σε περίπτωση που η ειδική επιτροπή της ISDA αποφανθεί πως η ελληνική αναδιάρθρωση συνιστά credit event (πιστωτικό γεγονός), θα έχουμε και την αυτόματη ενεργοποίηση της πληρωμής των συμβολαίων ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας (CDS) συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ, μόνο στην Ευρώπη.Το τι συνέπειες θα έχει αυτή η εξέλιξη στις Παγκόσμιες Αγορές κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει! Το μόνο σίγουρο είναι το ποιος θα καλύψει το οικονομικό της κόστος:δεν μπορεί πλέον κανείς να αμφιβάλλει ότι θα είναι το σύνηθες υποζύγιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: