11/3/12

«Δεν είναι υπερβολικές οι θυσίες των Ελλήνων»!


Οι θυσίες, που ζητήθηκαν από τους Έλληνες για να μείνουν στο ευρώ, δεν είναι υπερβολικές, τονίζει ο Σόιμπλε, προαναγγέλλοντας προφανώς και νέες!
«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα νέο πακέτο στήριξης». Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ... «ξαναχτυπά», με συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblicaελάχιστες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup που θα επικυρώσει και τυπικά τη νέα δανειακή σύμβαση προς τη χώρα μας.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ο χερ Σόιμπλε τονίζει ότι η χώρα μας «αποφάσισε και υλοποιεί πολύ δύσκολα μέτρα», αλλά … «όχι τόσο δύσκολα όσο άλλες χώρες που μπήκαν στην ΕΕ». Και φέρνει ως παράδειγμα τις θυσίες στις οποίες εξαναγκάστηκαν οι Εσθονοί, οι Σλοβένοι και οι Σλοβάκοι για να … μπουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια! «Οι θυσίες, που ζητήθηκαν από τους Έλληνες για να μείνουν στο ευρώ, δεν είναι υπερβολικές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Σόιμπλε, ο οποίος μας υπενθύμισε ότι «ο κατώτατος μισθός έφθασε στο επίπεδο αυτού των Ισπανών».
Όσον αφορά στο «τρέχον», δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας το χαρακτήρισε «ρεαλιστικό, όχι αισιόδοξο και πάντως βασισμένο στις αναλύσεις της τρόικας (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ), για το οποίο όμως «δεν μπορεί να δοθεί εγγύηση επιτυχίας 100%». «Είμαι πεπεισμένος ότι λάβαμε τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα αβεβαιότητας» είπε ο υπουργός στην εφημερίδα υπογραμμίζοντας ότι το δεύτερο πακέτο ευρωπαϊκής βοήθειας που δόθηκε στην Ελλάδα βασίστηκε στις αναλύσεις της τρόικας (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ) και συνεπώς είναι «ένα σενάριο ρεαλιστικό και όχι αισιόδοξο».
Χαρακτηριστικά, σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Η ανάλυση της τρόικας προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει ένα δημόσιο χρέος στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020, ο στόχος θα επιτευχθεί αν η Ελλάδα σεβαστεί τις δεσμεύσεις του δεύτερου πακέτου βοήθειας, αλλά μιλάμε για μια προθεσμία οκτώ ετών. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί ένα πρόσθετο πακέτο. Δεν είναι η ώρα να προβούμε σε εικασίες! Δεν μπορώ να δώσω εγγύηση επιτυχίας στο 100%».
Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός εξήρε το έργο του Μάριο Μόντι, ο οποίος ηγείται από τα μέσα Νοεμβρίου κυβέρνησης τεχνοκρατών στην Ιταλία. «Είναι ένας φάρος ελπίδας, όχι μόνο για την Ιταλία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη» είπε ο Β. Σόιμπλε δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη, την Τρίτη, της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στη Ρώμη. «Κανείς δεν ξέρει καλύτερα από τον Μόντι ποιες είναι οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας. Οι αγορές τον εμπιστεύονται!» σημείωσε.Τέλος ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία «ούτε προτίθεται, ούτε μπορεί να εξουσιάζει την Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: