18/3/12

ΔΝΤ: Δεν σώθηκε η Ελλάδα!

Σε κατάσταση χρεοκοπίας ξανά η Ελλάδα πριν το 2014 "προειδοποιεί" το ΔΝΤ με νέα του έκθεση!
Στην έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνεται με σαφήνεια ότι το νέο δάνειο που έλαβε η Χώρα μας, δεν λύνει το πρόβλημα και καθίσταται σαφές πως η Ελλάδα παραμένει ...διασωληνωμένη. 

Η έκθεση επιρρίπτει ευθύνες στην Ε.Ε. για την λάθος χάραξη του δανείου αλλά και του μνημονίου εκτιμώντας ότι ίσως χρειαστεί πάνω από 10ετία για την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας και την επάνοδο της Χώρας στις αγορές ακόμη και αν όλα προβλέπονται στο Νέο Μνημόνιο γίνουν στην ώρα τους.
Στην έκθεση το ΔΝΤ καλεί την ΕΕ να συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα και μετά το 2014 που λήγει το το νέο δάνειο, ανοίγοντας έτσι θέμα για νέο πακέτο στήριξης.
Επισημαίνει μάλιστα ότι αν δεν υπάρξει η στήριξη τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Τονίζεται δε ότι στόχος του ΔΝΤ είναι να απαιτήσει έγγραφες πολιτικές δεσμεύσεις από όλους τους εμπλεκόμενους (εννοώντας τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την Ελλάδα) για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ώστε έτσι να διασφαλιστεί και η αποπληρωμή του δανείου, πράγμα για το οποίο το ΔΝΤ δεσμεύεται από το Καταστατικό του. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να δανείσει αν δεν υπάρχει δέσμευση και εξασφάλιση για την αποπληρωμή των δανείων που χορηγεί.
Στην έκθεση γίνεται γίνεται προσπάθεια να συνδεθούν τα νέα μέτρα που θα ληφθούν τα επόμενα χρόνια με τις λάθος αποφάσεις που συνόδευσαν το νέο δάνειο και το Μνημόνιο.
Παράγοντες του ΔΝΤ που κλήθηκαν να σχολιάσουν την έκθεση επισημαίνουν ότι "Η Ελλάδα δανείστηκε €130 δισ. και είχε όφελος από το κούρεμα €106 δισ., όπερ σημαίνει ότι το χρέος διογκώθηκε". Ασχέτως των όρων πληρωμής και των επιτοκίων το μαθηματικό γεγονός είναι αφοπλιστικό και απεικονίζει με σαφήνεια την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Υπολογισμοί του ΔΝΤ που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί κάνουν λόγο για νέο κούρεμα αυτή τη φορά των χρεών της Ελλάδας προς ΔΝΤ και Ευρωζώνη της τάξης του 50%. Τα στελέχη που διαμορφώνουν αυτό το σενάριο υπολογίζουν ότι η Ελλάδα θα βρεθεί υπό συνθήκες χρεοκοπίας νωρίτερα από το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: