7/3/12

Bild: «Όχι» στην ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων!


«Λέμε όχι! Η Ελλάδα ζητά από την Bild να διαγράψει 7.000 ευρώ από το χρέος της». Με αυτό τον τίτλο, η γερμανική εφημερίδα Bild δηλώνει την άρνησή της να προσφέρει για ανταλλαγή, στο πλαίσιο του PSI, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που είχε αγοράσει το Δεκέμβριο του 2011. 

«Ηλθε η ώρα για τους (μικρούς) ιδιώτες πιστωτές να εγκαταλείψουν τμήμα των απαιτήσεών τους. Το ίδιο και για την Bild. Αλλά εμείς λέμε: όχι», διακηρύσσει η εφημερίδα που έχει 12 εκατομμύρια αναγνώστες σε μία χώρα 82 εκατομμυρίων κατοίκων.
Όπως εξηγεί η εφημερίδα, είχε διαθέσει 4.815 ευρώ για να αγοράσει τα ομόλογα αρχικής ονομαστικής αξίας 10.000 ευρώ, με την προσδοκία ότι στις 20 Μαρτίου του 2012, όταν αυτά θα έληγαν, θα έπαιρνε 10.000 ευρώ αντί για τα 4.815 που είχε δαπανήσει
Όμως, στο πλαίσιο του PSI, η Bild καλείται να λάβει για τα ελληνικά ομόλογά της το πολύ 3.000 ευρώ, και αυτά σταδιακά, έως το 2042, γράφει το δημοσίευμα. Πρόκειται, δηλαδή, για 7.000 ευρώ λιγότερα από την ονομαστική αξία των ομολόγων και ζημιά σχεδόν 38% σε σχέση με την τιμή κτήσης. 
«Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η βοήθεια δεν είναι μια πραγματική βοήθεια για την Ελλάδα!», υποστηρίζει το δημοσίευμα. «Το PSI είναι μια απάτη» τονίζει  η Bild«καθώς πολλές από τις υποθέσεις πάνω στις οποίες έχει στηριχθεί το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι ρεαλιστικές. Αντίθετα, ΔΝΤ και ΕΕ περιμένουν ότι θα πρέπει να δώσουν και άλλα πακέτα διάσωσης στην Ελλάδα, αλλά και να προχωρήσουν και σε άλλες αναδιαρθρώσεις του ελληνικού χρέους. Όμως, ακόμα και με τη μερική διαγραφή του χρέους της, η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Πρέπει να βγει από τα ευρώ!», τονίζει η εφημερίδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: