14/2/12

Spiegel: Οι διασώστες της Ελλάδας έχουν βυθιστεί σε ένα δίλημμα χωρίς λύση!


Για μήνες οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο εξόδου από την ελληνική κρίση χρέους, αλλά η λιτότητα οδηγεί τη χώρα βαθύτερα στην οικονομική κρίση, σχολιάζει σε δημοσίευμά του το Spiegel, προσθέτοντας πως πολλοί θεωρούν ότι είναι ώρα για μια ριζοσπαστική επανεξέταση.
 Το περιοδικό γράφει ότι οι διασώστες της Ελλάδας έχουν βυθιστεί σε ένα δίλημμα χωρίς λύση: Αν συνεχίσουν τη σημερινή πολιτική, δεν πρόκειται να βγει από την κρίση η χώρα. Αν πιέσουν την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, τότε ελλοχεύουν κίνδυνοι για ολόκληρο το ενιαίο νόμισμα.
Το Spiegel προειδοποιεί ότι μία κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας θα είχε επιπτώσεις και στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. Γερμανικά και γαλλικά χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα θα έπρεπε να διαγράψουν οριστικά όχι μόνο τα ελληνικά ομόλογα αλλά και τα πολυάριθμα δάνεια που έχει λάβει ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας. Για τις γερμανικές τράπεζες το κόστος υπολογίζεται σε 14 δισ. ευρώ, για τις γαλλικές σε 35 δισ. ευρώ. Στη χειρότερη περίπτωση η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να χάσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, τον οποίο έχει εκπονήσει το Ινστιτούτο Ifo, το κόστος της ελληνικής χρεοκοπίας θα μπορούσε να φτάσει για τους Γερμανούς φορολογούμενους στα 119 δισ. ευρώ, δηλαδή 1.450 ευρώ για κάθε Γερμανό.
Ετσι, μία είναι η εφικτή, πλην όμως ακριβή, στρατηγική: η χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να πέσει το δυσθεώρητο ελληνικό χρέος σε ανεκτά επίπεδα, εξέλιξη που θα επέτρεπε μία νέα οικονομική και πολιτική αφετηρία για την Ελλάδα. Οπερ σημαίνει δομικές αλλαγές και μία στρατηγική ανάπτυξης για τη βιομηχανία και τον τομέα των υπηρεσιών. Το Spiegel σημειώνει ότι ακόμη και αν εγκριθεί στα τέλη Φεβρουαρίου το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα, η οργή είναι μεγάλη. «Αν εκείνοι που πρέπει να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις, μπορούν ταυτόχρονα να ελπίζουν ότι θα λάβουν νέα πακέτα βοήθειας, τότε δεν θα γινόμασταν ποτέ μία ένωση σταθερότητας», λέει ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζέεχοφερ, ενώ ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής, Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν έχει μέλλον στην Ευρώπη. «Δεν μπορώ να συναινέσω σε ένα δεύτερο πακέτο», προαναγγέλλει στο περιοδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: