3/2/12

Μας δουλεύουν "ψιλό γαζί"!

Ο Π. Μπόφινγκερ, βασικός οικονομικός σύμβουλος της Ανγκελα Μέρκελ, δηλώνει ανερυθρίαστα:«Το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας ήταν εξ αρχής λάθος»!

«Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ήταν λάθος σχεδιασμένο εξ αρχής», επισημαίνει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau ο Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος του Συμβουλίου Ανεξαρτήτων Οικονομικών Συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης, ένας δηλαδή από τους 5 σοφούς της γερμανικής οικονομίας και βασικός οικονομικός σύμβουλος της  Μέρκελ .

Ο σύμβουλος της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ εξηγεί ότι οι συνταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ το μόνο που κατάφεραν προσώρας ήταν να επιδεινώσουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Διότι «το σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης που εφαρμόστηκε αγνόησε θεμελιώδεις οικονομικές αρχές, προκάλεσε σοκ στην ελληνική οικονομία, εκτίναξε ακόμη πιο υψηλά το έλλειμμα ενώ η σκλήρυνση των μέτρων προσαρμογής βύθισαν την οικονομία ακόμη πιο βαθιά στην ύφεση», παρατηρεί ο "σοφός" καθηγητής. 
Στην συνέντευξή του ο Μπόφινγκερ τονίζει ότι η συνέχιση της εξαθλίωσης στην ελληνική οικονομία συνιστά επακόλουθο των όρων λιτότητας που επέβαλε εξαρχής η τρόικα. «Μέσω των μέτρων λιτότητας η οικονομία στραγγαλίστηκε. Αυτό είχε ως συνέπεια να αυξηθούν τα ελλείμματα, με αποτέλεσμα η τρόικα να απαιτήσει κι άλλες, περισσότερες περικοπές»«Έτσι το όλο σύστημα τελικά κατέληξε στο να καταρρεύσει εντελώς» τονίζει στο συμπέρασμά του ο γερμανός οικονομολόγος.

Το Συμβούλιο των Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, οι "5 σοφοί", όπως αποκαλούνται.

Την ίδια ώρα και με τον  χαρακτηριστικό τίτλο «Παρά τη χορήγηση βοήθειας δισεκατομμυρίων ευρώ, η Ελλάδα παραμένει μια περίπτωση χωρίς ελπίδα!», η χθεσινή Handelsblatt δημοσιεύει κι αυτή ρεπορτάζ για την Ελλάδα, στο οποίο αναφέρει ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας έχει αρνητικό πρόσημο και συνεχίζει εδώ και πέντε χρόνια να συρρικνώνεται. Στον ορίζοντα δεν διακρίνεται καμία ελπίδα ανάκαμψης, αφού η χώρα ζει μόνο από τον τουρισμό και τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, και χαρακτηρίζει ουσιαστικά την υπόθεση της "σωτηρίας" της Ελλάδας πρακτικά "απέλπιδα περίπτωση"! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: