23/2/12

Βαθαίνει η ύφεση στην Ευρώπη...

...καταποντίζεται η Ελλάδα!
Ύφεση 4,4%, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 2,8% και αποπληθωρισμό 0,5% στην Ελλάδα για το 2012, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) στις ενδιάμεσες οικονομικές της προβλέψεις που δημοσιοποίησε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν, προσθέτοντας ότι «η αβεβαιότητα σε σχέση με το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας έχει εκλείψει»(!!!)


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για την ευρωζώνη ύφεση 0,3% (από ανάπτυξη 1,5% το 2011) αναπροσαρμόζοντας  τις αρχικές της εκτιμήσεις για ανάπτυξη κατά 0,5% (!!!), ενώ ως προς την ελληνική οικονομία βλέπει για το 2012 ύφεση 4,4% έναντι αρχικής εκτίμησης για ύφεση κατά 2,8%.
Σημαντική είναι η επιδείνωση των εκτιμήσεων συνολικά για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Για την Ισπανία, η Κομισιόν προβλέπει ύφεση 1% έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη κατά 0,7%. Ως προς την Ιταλία, η Κομισιόν προβλέπει ύφεση 1,3% έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη κατά 0,1%. Δυσμενείς είναι επίσης, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν και για την Πορτογαλία για την οποία προβλέπεται ύφεση 3,3% για το 2012 έναντι αρχικής εκτίμησης για ύφεση κατά 3%. Πτωτικά αναθεωρούνται οι εκτιμήσεις της Κομισιόν και για τον πυρήνα της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, η Γερμανία εκτιμάται ότι θα καταγράψει ανάπτυξη 0,6% έναντι αρχικής εκτίμησης για αύξηση ΑΕΠ κατά 0,8%. Το γαλλικό ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί κατά 0,4% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 0,6%. Γενικότερα, ενώ η Κομισιόν έβλεπε αρχικά ύφεση μόνο σε Ελλάδα και Πορτογαλία, τώρα αναμένει ότι σε ύφεση θα βρεθούν και οι οικονομίες του Βελγίου, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Κύπρου, της Σλοβενίας και της Ουγγαρίας. Μεταξύ των οικονομιών εκτός ευρωζώνης, η Βρετανία προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί κατά 0,6% και η Πολωνία κατά 2,5% καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση μεταξύ των 27 κρατών μελών. Η Ουγγαρία, η οποία επιδιώκει να εξασφαλίσει στήριξη από το ΔΝΤ αναμένεται να καταγράψει συρρίκνωση κατά 0,1%
Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί σε 2,1% το 2012 έναντι 2,7% το 2011 και ο μέσος πληθωρισμός στην ΕΕ θα μειωθεί σε 2,3% έναντι 3,1%, αντιστοίχως.
Για την Ελλάδα η Επιτροπή εκτιμά ακόμη ότι εφέτος θα σημειωθεί αποπληθωρισμός 0,5%, ο οποίος οφείλεται στην αναμενόμενη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και της κατανάλωσης, λόγω της μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Η Επιτροπή αναφέρει ότι η αγορά εργασίας διέρχεται μια επώδυνη περίοδο προσαρμογής και εκτιμά ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται και το 2012. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, ο κατώτατος μισθός θα μειωθεί κατά 22% και το κόστος εργασίας θα μειωθεί, κατά μέσο όρο, κατά 15% την επόμενη τριετία. Παράλληλα, οι εξαγωγές θα είναι λιγότερο δυναμικές από ότι την προηγούμενη τριετία, παρά τις μειώσεις στο κόστος εργασίας στις ελληνικές επιχειρήσεις που στόχο έχουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Επίσης, θα υπάρξουν επιπτώσεις και στις εισαγωγές λόγω της μειωμένης εσωτερικής ζήτησης.
Επίσης, η Κομισιόν εκτιμά ότι η απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση των κατώτατων μισθών, η οποία λήφθηκε με την λογική της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, θα συμπαρασύρει καθοδικά κι όλους τους μισθούς στην χώρα μας, πράγμα που θα μειώσει την εσωτερική  ζήτηση και θα επηρεάσει έτσι αρνητικά και την απασχόληση!
Σε ό,τι αφορά στο 2011, η Επιτροπή αναφέρει ότι η ύφεση στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 6,8%, ενώ η Ευρωζώνη είχε ανάπτυξη κατά 1,4% και η ΕΕ στο σύνολο της , αύξησε το ΑΕΠ της κατά 1,5% το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: